Πάνω από τους μισούς Έλληνες που ψάχνουν για κατοικία, αναζητούν εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η έρευνα για το Real Estate το 2022 της Berkshire Hathaway, ενός franchise δικτύου μεσιτικών γραφείων με παγκόσμια απήχηση, δείχνει ότι το 51% της πραγματικής ζήτησης για ελληνικές κατοικίες αφορά σπίτια που έχουν κοντινή πρόσβαση σε συγκοινωνία (μετρό, προαστιακό ή λεωφορείο/τρόλεϊ).

Παράλληλα, το 63% των επαγγελματικών του real estate στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες ψάχνουν περισσότερο για διαμερίσματα σε αντίθεση με τις μονοκατοικίες.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων, στην Ελλάδα η ζήτηση για κατοικίες στην ύπαιθρο δεν ακολούθησε την αυξημένη ζήτηση στις αστικές περιοχές: Μόνο το 24% των επαγγελματιών αναφέρουν αύξηση στη ζήτηση για κατοικίες στην ύπαιθρο, ενώ το 29%, το υψηλότερο ποσοστό στην έρευνα της Berkshire Hathaway, δηλώνει ότι παρατηρήθηκε μείωση.

Ανταγωνιστική αγορά, με προσδοκίες περαιτέρω άνθησης η Ελλάδα
Το συντριπτικό ποσοστό των επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων (90%) θεωρεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και το ύψος της φορολογίας ως καταλυτικούς παράγοντες για τη δυναμική του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα περιγράφεται ως «ανταγωνιστική αγορά», που κατευθύνεται κυρίως από τη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 89% όσων ερωτήθηκαν και δραστηριοποιούνται με το real estate σταθερά πιστεύουν ότι «η ελληνική αγορά ακινήτων θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση το 2022» και συνολικά μέσα στα επόμενα έτη, «θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική».
Το 80% των επαγγελματιών του χώρου προβλέπουν αυξημένο ανταγωνισμό για το 2022, με σαφείς αισιόδοξες προοπτικές.

Σύμφωνα με την έκθεση της Berkshire Hathaway, οι ευέλικτες μορφές εργασίας και η διαθεσιμότητα γης θα είναι δύο βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν σημαντικά την αγορά ακινήτων τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια, όπως και η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για τους αγοραστές σε όλη την Ευρώπη. «Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα, χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν», δήλωσε ο Κυριάκος Ξύδης, Managing Partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build