Περαιτέρω ενισχυμένη δυναμική παρουσιάζει ο κλάδος του ελληνικού αλουμινίου καθότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, έφτασε σε αξία εξαγωγών το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο αριθμός έρχεται τη στιγμή που το 2021 η συνολική αξία εξαγωγών στη διάρκεια όλου του έτους ανήλθε στα 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ, όντας αυξημένη κατά 33% σε σύγκριση με το 2020.

Στον τομέα των εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο τζίρος που προήλθε από εκεί ήταν αυξημένος σε ποσοστό 57% σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του κλαδικού φορέα για το ελληνικό αλουμίνιο. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστό 6% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά προϊόντα αλουμινίου υπολογίζεται ότι διοχετεύονται σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου. . Οι εξαγωγές κατευθύνονται κυρίως στις αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Ο κλάδος με το θετικότερο εμπορικό ισοζύγιο έναντι των υπολοίπων
Την ίδια στιγμή και με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Αλουμινίου αποτελεί τον κλάδο με το υψηλότερο θετικό εμπορικό ισοζύγιο που ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και είναι μάλιστα αυξημένο σε σύγκριση με το 2021. Θα θυμίζουμε ότι το 2021 ο κλάδος του ελληνικού αλουμινίου καταλάμβανε τη 2η θέση από πλευράς εμπορικού ισοζυγίου, συνθήκη που φαίνεται ότι φέτος αλλάζει δραστικά. Ο κλάδος στην Ελλάδα αποτελείται αυτή τη στιγμή από 3.000 επιχειρήσεις, μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση και στην εμπορία προϊόντων αλουμινίου, ενώ συνολικά απασχολούνται περισσότερα από 30.000 άτομα είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο κλάδο καθότι διέρχεται έως και από 4 διαφορετικά στάδια μεταποίησης με την αρχή να γίνεται από την εξόρυξη της πρώτης ύλης που είναι ο βωξίτης και να φτάνει στα τελικά προϊόντα διέλασης. Nα σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2021 ο κλάδος της διέλασης του αλουμινίου αύξησες τις συνολικές πωλήσεις του κατά περίπου 19% σε σχέση με το 2020. Μετά από μία χρονιά που επηρεάστηκε από την πανδημία, η εγχώρια ζήτηση σημείωσε αύξηση κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2020 εξαιτίας της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας

Το ενδεχεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία
Αυτή τη στιγμή πάντως ορατό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι ΗΠΑ με κυρώσεις κατά της ρωσικής παραγωγού Rusal, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αλουμινίου. Η Rusal δεν είναι μόνο ένας σημαντικός παραγωγός πρωτογενούς αλουμινίου, αλλά εμπλέκεται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που απαιτούνται για την μεταποίηση του μετάλλου, του βωξίτη και της αλουμίνας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build