Έτος-ρεκόρ ήταν για την Τιτάν το 2021, καθώς ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 1,71 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 6,7% σε σχέση με το 2020, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση και τα βελτιωμένα επίπεδα τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το περασμένο έτος ο όμιλος είδε ανάπτυξη σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται – μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, όπου η αγορά εξακολούθησε να καταγράφει θετικές επιδόσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την πεποίθηση της Τιτάν ότι η ζήτηση βρίσκεται πλέον σταθερά στην ανοδική τροχιά του οικονομικού κύκλου. Επίπεδα-ρεκόρ σημείωσαν εν τω μεταξύ οι πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενώ οι επιδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου γύρισαν σε θετικό πρόσημο, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης και στα καλύτερα επίπεδα των τιμών στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων: τσιμέντο, έτοιμο σκυρόδεμα, αδρανή υλικά, τσιμεντόλιθοι και ιπτάμενη τέφρα. Σε σύγκριση με το 2020, οι πωλήσεις τσιμέντου του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 18,3 εκ. τόνους, με κύριο συντελεστή την αγορά των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 2% και ανήλθαν σε 5,5 εκ. κυβικά μέτρα, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, ενώ οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 1% και ανήλθαν σε 20,2 εκ. τόνους, χάρη στην ελληνική αγορά.

Αυξημένη η ζήτηση για τσιμέντο στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Τιτάν, η ζήτηση τσιμέντου συνέχισε να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, αντίστοιχο με αυτόν του 2020, λαμβάνοντας στήριξη από την αυξημένη δραστηριότητα σε δημόσια και δημοτικά έργα υποδομών, την κατασκευή κατοικιών, τον ευρύτερο κλάδο ακινήτων, όπως και από έργα logistics. Οι εξαγωγές τσιμέντου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός των φορτίων από την Ελλάδα. Ωστόσο, η κερδοφορία του ομίλου επλήγη από την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας και των ναύλων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πάντως, ο όμιλος αντιστάθμισε εν μέρει τις συνέπειες μέσω της αύξησης των τιμών των προϊόντων του κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου και με την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων,

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Παρότι ο όμιλος Τιτάν δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και στη Ρωσία, οι επιπτώσεις στις δραστηριότητες του ομίλου από τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και από τις ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις τάσεις στις αγορές και θα αυξήσουν το ρίσκο πληθωριστικών πιέσεων. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, στον κλάδο κατοικίας, η αύξηση της ζήτησης από χαμηλή βάση θα διατηρηθεί, με την άνοδο να προέρχεται κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα, προς τα οποία διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των εργοστασίων του ομίλου. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αβεβαιότητες την Ευρώπη, φέρνοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία δύσκολη φάση με αυξημένο κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build