Μία ισχυρή συνεργασία με στρατηγικό χαρακτήρα κυοφορείται αυτή την περίοδο μεταξύ της ETEM και της Cosmos Aluminium όπως πληροφορείται το Build, η οποία πιθανότατα θα προχωρήσει με εκατέρωθεν μετοχική συμμετοχή της μίας επιχείρησης στην άλλη. Οι δύο επιχειρήσεις με βάση το ρεπορτάζ βρίσκονται σε συζητήσεις που θα οδηγήσουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα σε εξελίξεις που δεν αποκλείεται να φέρουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη μετοχική σύνθεση των δύο επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι με βάση το ρεπορτάζ επίκειται η διενέργεια due diligence, το οποίο θα κληθούν να πραγματοποιήσουν αμφότερες οι δύο εταιρείες προκειμένου να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες πρόκειται να κρίνουν το μέλλον της μεταξύ τους συνεργασίας.  Σχετική ανακοίνωση μάλιστα εξέδωσε την Παρασκευή και ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στον οποίο ανήκει η ΕΤΕΜ, επισημαίνοντας ότι «ότι διεξάγει συζητήσεις για τη διερεύνηση στρατηγικής συνεργασίας της ΕΤΕΜ με την εταιρεία COSMOS ALUMINIUM Α.Ε. στον τομέα διέλασης αλουμινίου».

Με τη συγκεκριμένη κίνηση αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά διέλασης αλουμινίου εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, μέσω των συνεργειών που θα προκύψουν ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις. Την διαδικασία διενέργειας του due diligence θα κληθεί πιθανότατα να υλοποιήσει εταιρεία εκ των λεγόμενων big four (Grant Thornton, EY, Deloitte, KPMG), η έκβαση της οποίας θα κρίνει και την συμφωνία των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην υπογραφή MoU.

Τα οικονομικά δεδομένα
Nα σημειωθεί ότι η ΕΤΕΜ κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση της για το 2020 κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 37,98 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματά της μετά από φόρους να ανέρχονται σε ζημίες 2,8 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει κάνει κινήσεις για να ενισχύει την οικονομική θέση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2021 ο όμιλος, στον οποίο υπάγεται η ΕΤΕΜ, είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη δεύτερη κατά 24,31 εκατ. ευρώ, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους 22,8 εκατ. ευρώ με εισφορά σε μετρητά και 1,5 εκατ. ευρώ με εισφορά μηχανημάτων. Η συγκεκριμένη κίνηση υλοποιήθηκε με σκοπό την συμμετοχή της ΕΤΕΜ Α.Ε. στην αύξηση κεφαλαίου της βουλγαρικής ETEM BG S.A. και στην υλοποίηση τριετούς επενδυτικού πλάνου που ολοκληρώνεται φέτος με βάση το αρχικό σχετικό χρονοδιάγραμμα και έχει ως στόχο την βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων μία από τις κινήσεις που υλοποίησε προ της αύξησης κεφαλαίου η ΕΤΕΜ με στόχο τη βελτίωση της θέσης της ήταν η απόφαση της απόσχισης του κλάδου παραγωγής προϊόντων αλουμινίου από αυτόν της διέλασης αλουμινίου και η σύσταση κοινοπραξίας με τη Gestamp στη Βουλγαρία με την εταιρεία Gestamp Etem Automotive Bulgaria S.A. καθώς και μίας δεύτερης κοινοπραξίας με αντικείμενο την διέλαση αλουμινίου.

Συν τοις άλλοις στη διάρκεια του 2020 μεταφέρθηκε ο τομεάς αρχιτεκτονικών προϊόντων της ΕΤΕΜ στη Μαγούλα, όπου υλοποιήθηκαν επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, με την προσθήκη νέας πρέσας που ενίσχυσε την παραγωγή από τους 7.000 στους 11.000 τόνους. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε επίσης μια ανακαίνιση της γραμμής βαφής πούδρας για τη βελτίωση της ενοποίησης της παραγωγής.
Cosmos Aluminium: Ένας ισχυρός παίκτης με ισχυρή κερδοφορία

H Cosmos στον αντίποδα αποτελεί μία απολύτως κερδοφόρα επιχείρηση με τα καθαρά της κέρδη να ανέρχονται στο τέλος του 2020 σε 6,6 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. και 4,8 εκατ. ευρώ το 2019 και το 2018 αντίστοιχα, έχοντας ευνοηθεί από τη χρήση αφορολόγητου αποθεματικού, όπως αναφέρεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Ο κύκλος εργασιών της για το 2020 ήταν 112,67 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα των 112,63 εκατ. ευρώ.
Η βιομηχανία τρέχει αυτή την περίοδο επενδυτικό πλάνο που ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικής της και την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής και περιλαμβάνει τη δημιουργία πλήρως αυτοματοποιημένου κέντρου αποθήκευσης και διανομής. Η νέα επένδυση είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build