Για την επόμενη μέρα της συμφωνίας της Cosmos Aluminium με την ΕΤΕΜ μιλάει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Καντώνιας, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Build. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «θα προσπαθήσουμε στο εξής να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη νέα δυναμική που έχει πλέον η Cosmos, με δύο εργοστάσια και μεγάλη παραγωγική δύναμη στο ενεργητικό της και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις αγορές που έχουν οι δύο εταιρείες».

Ολοκληρώθηκε το τριετές πρόγραμμα των 45 εκατομμυρίων
«Πρόσφατα ολοκληρώσαμε δύο επενδύσεις στην Cosmos που ουσιαστικά μας φέρνουν σε ένα σημείο να έχουμε ικανοποιητική παραγωγική δύναμη και στη διέλαση αλλά και ένα νέο χυτήριο που δημιουργήσαμε. Γεγεονός που θα μας δώσει ώθηση και στην ανακύκλωση του μετάλλου με πράσινο ανακυκλωμένο αλουμίνιο καθώς και ευελιξία γιατί θα μπορούμε να επιλέγουμε τα κράματα που θα παραγγείλουμε, χωρίς να εξαρτώμαστε από προμηθευτές, ενώ μελλοντικά θα μας βοηθήσει και κοστολογικά», εξηγεί ο κύριος Καντώνιας.

Οι επενδύσεις αυτές ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ για το χυτήριο, ενώ η τέταρτη γραμμή που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα κόστισε περίπου 13 εκατ. ευρώ. Συνολικά κατά την τελευταία τριετία η Cosmos Aluminium υλοποιούσε πρόγραμμα επενδύσεων συμπεριλαμβανομένων νέων αποθηκών και χώρου logistics με προϋπολογισμό άνω των 45 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά πιθανές επενδύσεις στην ΕΤΕΜ, ο ίδιος απαντά ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν βελτιώσεις μηχανημάτων και διαδικασιών στην παραγωγή κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. «Ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να τοποθετηθούμε για το ποιες επενδύσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε μηχανολογικό εξοπλισμό και παραγωγικότητα», συμπληρώνει ο επιχειρηματίας.

Στα 295 εκατ. ευρώ ο κοινός τζίρος των δύο εταιρειών
Ο κοινός κύκλος εργασιών για Cosmos Aluminium και ΕΤΕΜ με βάση τα αδημοσίευτα αποτελέσματα του 2022 για το κοινό σχήμα είναι περίπου στα 295 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία του 2023 θα εξαρτηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και από το πώς θα κυμανθούν οι τιμές της πρώτης ύλης, που επηρεάζουν το τζίρο. «Πλέον έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή στη διάθεσή μας και το εξωτερικό δεν εμφανίζει απώλειες από τις παραγγελίες και τις πωλήσεις. Επομένως αναμένεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 300 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές στο εξωτερικό θα τις επεκτείνουμε και θα τους προδώσουμε νέα πνοή, καθώς πλέον θα διαθέτουν και άλλα συμπληρωματικά προϊόντα που μέχρι πρότινος πωλούσε η Cosmos προς τους πελάτες της. Επίσης υφίσταται και μία θυγατρική της ΕΤΕΜ στην Ουκρανία, όπου ελπίζουμε ότι θα έχει την ευκαιρία να κάνει πολλά πράγματα εκεί και να επανέλθει σταδιακά στην αγορά».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build