Τον οδικό χάρτη που οδηγεί τη χημική βιομηχανία έως και το 2050 και αποτελεί μέρος της στρατηγικής της πράσινης συμφωνίας, της ευρωπαϊκής πολιτικής αειφορίας και κλιματικής ουδετερότητας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν, παρουσίασαν τα στελέχη του ΙΟΒΕ στο πλαίσιο διοργάνωσης από πλευράς του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών. Επί της ουσίας η βιομηχανία χημικών έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που θέτει η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, η κυκλική οικονομία, η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, με τη χρωματοβιομηχανία να αποτελεί έναν από τους κλάδους που επιδρά άμεσα η πολιτική της ενωμένης Ευρώπης.

Για τη βιομηχανία εκτός από αλλαγές σε μεθόδους παραγωγής, φέρνει υποχρεώσεις όπως το ESG Reporting, η μέτρηση ανθρακικού αποτυπώματος και αρκετές ακόμα παράμετροι. Επισημαίνεται ότι με βάση την αναθεωρημένη πολιτική της ΕΕ που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2021, προβλέπεται η κατάρτιση οδικών χαρτών προκειμένου να γίνει η αναγνώριση των δράσεων της μετάβασης και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με καλύτερη κατανόηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν. Τον Ιανουάριο του 2023 δημοσιεύθηκε ο Ευρωπαϊκός Οδηγός Χάρτης για τη Χημική Βιομηχανία, του οποίου ο αντίστοιχος ελληνικός αποτελεί τη συνέχεια.

Οι στόχοι της χημικής βιομηχανίας
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Build o πρόεδρος του ΣΕΧΒ, Αρμόδιος Γιαννίδης, «ο Οδικός Χάρτης Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας, αποτελεί μία χαρτογράφηση που περιγράφει το τι θα έρθει με βάση τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τα μεγάλα προβλήματα που φέρνει στο προσκήνιο η κλιματική αλλαγή. Επί της ουσίας συνδυάζει την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς και τους στόχους που θα πρέπει να επιτύχει η χημική βιομηχανία στα επόμενα χρόνια. Ο Οδικός Χάρτης ήταν πρωτίστως μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Χημικής Βιομηχανίας με την Κομισιόν, τον οποίο υιοθέτησε και το υπουργείο Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Από πλευράς του ο ΣΕΧΒ προχώρησε στην προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα».

Τα κυριότερα σημεία του οδικού χάρτη είναι ο τομέας ενεργειακής μετάβασης και το να υφίσταται η απαραίτητη επάρκεια ενέργειας κατά τη διαδικασία παραγωγής. «Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του υδρογόνου αφενός για την παραγωγή ενέργεια αλλά και ως συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλά χημικά προϊόντα. Επίσης, έρχονται στο προσκήνιο θέματα που σχετίζονται με τη χωροθεσία, την ασφάλεια των προϊόντων, τη βιωσιμότητα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μέτρηση των ενεργειακών αποθεμάτων. Αναδεικνύονται και ειδικότερα θέματα όπως η νομοθεσία για τις ετικέτες των προϊόντων ή η νομοθεσία των βιοκτόνων», επισημαίνει ο κ. Γιαννίδης.

Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία χρωμάτων αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική φέρνει αλλαγές και σε κάποια από τα συστατικά που θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα. Ως προς την επίδραση που θα έχει στον κλάδο των κατασκευών, επισημαίνει ότι η επίδραση των συγκεκριμένων αλλαγών δεν θα είναι άμεση, ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτούνται επενδύσεις για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και σε τομείς όπως η έρευνα και η ψηφιοποίηση με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών διαδικασιών και την υποκατάσταση των πρώτων υλών με νέες όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. «Στον τομέα της συσκευασίας καλούμαστε να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο ανακυκλωμένα υλικά στα δοχεία μας, κάτι που καλύπτεται από τη νομοθεσία που αφορά στα πλαστικά.

Από πλευράς μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το δοχείο του κάθε προϊόντος είναι ανθεκτικό στη μεταφορά, το χρόνο και για την αποθήκευση του περιεχομένου του», σημειώνει ο επικεφαλής του ΣΕΧΒ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ, οι προκλήσεις εμπεριέχουν πληθώρα απαιτήσεων που δεν είναι άμεσα εμφανείς. «Ο οδικός χάρτης αποσκοπεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αποσαφηνίσει τι απαιτείται να γίνει και πότε. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές, συνυπογράψαμε τη διακήρυξη της Αμβέρσας για μία ανταγωνιστική βιομηχανία στην Ευρώπη».