Συμφωνία εξυγίανσης για τις εταιρείες «Ι. Μπουτάρης & Υιός ΑΕ» & «Ι. Μπουτάρης & Υιός Εταιρία Συμμετοχών & Επενδύσεων ΑΕ» υπέγραψε η Premia Properties, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Μπουτάρης και με τους πιστωτές της. Με την επικύρωση της συμφωνίας από το Πρωτοδικείο Βέροιας θα ρυθμιστεί το σύνολο των υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιρειών της Μπουτάρης, ύψους 74 εκατ. ευρώ (35 εκατ. τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. σε τρίτους), ενώ το συνολικό τίμημα για τα ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15,5 εκατ. μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης αναμένεται να γίνει το αργότερο έως το τέλος του 2022, λόγω του ότι το Πρωτοδικείο Βέροιας διατηρεί μικρότερο φόρτο εργασιών σε αντίθεση με τα δικαστήρια των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης. Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα, με την Premia να συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ την εταιρεία «SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ», θυγατρική της Sterner Stenhus Greece που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Premia, συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα.

Τα ακίνητα της Μπουτάρης
Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (πέντε οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων, οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Ορισμένα ακίνητα, όπως αυτά της Σαντορίνης και της Κνωσσού, κρίνεται σύμφωνα με την Premia ότι έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Premia για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

«Πρωτοποριακή συναλλαγή»
Σε δήλωσή του σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης, ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, τόνισε:
«Η Premia παραμένει συνεπής στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ιδιαίτερα με ακίνητα τα οποία εντάσσονται στους στρατηγικούς κλάδους ενδιαφέροντος της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά (light industrial) ακίνητα και ιδιαίτερα όσα πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας όπως τα ακίνητα της Μπουτάρης. Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης η Premia υλοποιεί μια πρωτοποριακή συναλλαγή στον κλάδο του real estate η οποία θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο και τα έσοδα της εταιρείας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build