Σε επένδυση συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέας βιομηχανικής μονάδας στα Οινόφυτα προχώρησε η Thrakon. Το νέο εργοστάσιο που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, θα παράγει κονιάματα για λογαριασμό της επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Thrakon έχει κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, κινούμενος διαρκώς ανοδικά τα τελευταία χρόνια. O πρόεδρος του ομίλου Thrakon, Jon Sjoborg – η οικογένεια του οποίου αποφάσισε πριν από αρκετά χρόνια να επενδύσει στην Ελλάδα -, αναφέρθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου εργοστασίου, στις προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική αγορά δομικών υλικών τα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της ευρύτερης ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος.
Η εταιρεία διατηρεί σήμερα συνολικά 6 παραγωγικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη, τα Οινόφυτα και τον Έβρο, επικεντρώνοντας στην ελληνική αγορά αλλά και στις εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 40% της παραγωγής. Εκτός συνόρων διαθέτει προϊόντα σε Μεγάλη Βρετανία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Ισραήλ, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, ενώ διαθέτει ποσότητες προϊόντων και στην κυπριακή αγορά.
Τα προϊόντα της αυτή τη στιγμή ταξιδεύουν σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου.
Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία
Oi επενδύσεις από την ίδρυση του ομίλου Thrakon έως σήμερα ξεπερνούν τα 53 εκατ. ευρώ, ενώ από την οικονομική κρίση έως σήμερα οι συνολικές δαπάνες υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παπαδάκης στο πλαίσιο των εγκαινίων. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της Thrakon είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία και θα αφορά σε νέα προϊόντα, γεωγραφική επέκταση σε άλλες χώρες καθώς και νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Την τελευταία δεκαετία η Thrakon είχε αύξηση τζίρου 399% έναντι 53% που ήταν ο μέσος όρος ανάπτυξης της αγοράς, αποτελώντας μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στον κλάδο με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κύριος Παπαδάκης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα των κονιαμάτων αποτελεί τον δεύτερο παίκτη της αγοράς με βάση στοιχεία που επικαλέστηκαν τα στελέχη της.
Εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας
Η εταιρεία εγκατέστησε στο εργοστάσιο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, όπως σπαστήρα της Cimma, κόσκινο της γερμανικής GKM και μηχανή τυποποποίησης της Paglierani, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής εργοστασίων της Thrakon στον Έβρο, Γιώργος Μυλωνάς στο πλαίσιο ξενάγησης στο νέο εργοστάσιο. Το πρόγραμμα υποστήριξης της παραγωγής δημιούργησε για λογαριασμό της επιχείρησης η Acmon Data. Η νέα βιομηχανική μονάδα ενισχύει την παραγωγική δυναμική της επιχείρησης στα κονιάματα και έχει την δυνατότητα θραύσης 30 τόνων πέτρας ανθρακικού ασβεστίου ημερησίως, ενώ επί του παρόντος λειτουργεί με περίπου 20 τόνους ημερησίως. Τα προϊόντα που θα παράγονται μεταξύ άλλων στο εργοστάσιο των Οινοφύτων είναι τσιμεντόστοκοι, δάπεδα, σοβάδες, στεγανωτικά.
Κατά τον ίδιο η εταιρεία ετοιμάζει νέα μονάδα παραγωγής, η οποία ανοίγει το δρόμο της Thrakon-Υtong για την είσοδο στην κατηγορία της εξηλασμένης πολυστερίνης, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο προς λειτουργία το 2025. Επιπλέον η επιχείρηση πραγματοποιεί έρευνες για νέο λατομείο εξόρυξης ανθρακικού ασβεστίου στα Σκούρτα Βοιωτίας, και σύντομα αναμένεται η λειτουργία ενός νέου λατομείου εξόρυξης χαλαζία στον Έβρο, το οποίο θα είναι το δεύτερο της εταιρείας που εξάγει χαλαζία. Στο πλάνο είναι να δημιουργήσει κατά το προσεχές διάστημα, κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, όπου θα τροφοδοτεί και εργοστάσια άλλων χωρών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μονάδα της Ιταλίας που πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί προσεχώς.
Πρώτη παραγωγή στην Ορεστιάδα το 1996
Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγική της πορεία στη χώρα μας το 1996, με το εργοστάσιό της στην Ορεστιάδα, ενώ το 2008 δημιουργήθηκε η πρώτη της θυγατρική εκτός Ελλάδας, στη Βουλγαρία, η Thrakon Bulgaria. Το 2011 εξαγοράστηκε η Viodom στη Θεσσαλονίκη και το 2012 εξαγοράστηκε η Carmyco. Το 2020 ξεκίνησε η παραγωγή διογκωμένης πολυστερίνης στην Ορεστιάδα και το 2023 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής κονιαμάτων στα Οινόφυτα με παραγωγική δυναμικότητα 300.000 τόνων προϊόντων ετησίως. Σήμερα απασχολεί περισσότερα από 221 άτομα προσωπικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι απόφοιτοι ανώτερων και ανώτατων σχολών.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build