Στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού προχώρησε η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), προκειμένου να αναθέσει επεμβάσεις στο ιστορικό της Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, επί της ομώνυμης πλατείας (Πλατεία ΧΑΝΘ). Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, επειδή «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού ιστού της πόλης, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής». Αντικείμενο του έργου, λοιπόν, είναι όλες οι απαραίτητες εργασίες για την ανάδειξη και την αποκατάσταση των όψεων και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Θα εκτελεστούν και παρεμβάσεις για τη στατική αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του, σε συγκεκριμένα τμήματα. Θα γίνουν και εσωτερικές διαρρυθμίσεις και θα κατασκευαστούν WC και ανελκυστήρας προς εξυπηρέτηση των AμΕA. Το κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) και η προθεσμία αποπεράτωσής του 16 μήνες. Τη Δευτέρα 23/12/2024 στις 14:00 έχει οριστεί να εκπνεύσει η διορία υποβολής προσφορών.

Η ιστορία και η αρχιτεκτονική του Μεγάρου της ΧΑΝΘ
Το σπουδαίο κτίριο του Μεγάρου της ΧΑΝΘ βασίζεται στη μελέτη και στα σχέδια του αρχιτέκτονα Μαρίνου Δελλαδέτσιμα. Ο θεμέλιος λίθος του μπήκε το 1924 και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε την περίοδο 1933-1934.
Στο κτίριο συναντώνται οι μορφολογικές επιρροές από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ, καθώς και η αναζήτηση νεοβυζαντινών επιρροών. Η πρόσοψή του, με μέτωπο στην Πλατεία ΧΑΝΘ, διαμορφώνεται από δύο βασικές τριώροφες πτέρυγες, που ενώνονται σε έναν κεντρικό κύλινδρο με απόληξη σε τρούλο με τοξωτά ανοίγματα.

Εσωτερικά, το Μέγαρο περιλαμβάνει πολλούς χώρους που κατά καιρούς φιλοξένησαν λειτουργίες άλλων φορέων. Λ.χ., από το 1952 ως το 2000 ο τρίτος του όροφος στέγαζε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην πλευρά του προς την οδό Τσιμισκή λειτουργεί το ιστορικό θέατρο «Αυλαία». Στο εσωτερικό του υπάρχουν, μεταξύ άλλων, το ιστορικό πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Ελλάδα και η μοναδική κλειστή θερμαινόμενη πισίνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Στο ισόγειό του λειτουργούν το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός της ΧΑΝΘ. Στον πρώτο όροφο υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων 100 θέσεων, αίθουσες ΚΕΔΙΒΙΜ και αίθουσα σεμιναρίων. Στους δεύτερο και τρίτο όροφο πραγματοποιούνται προγράμματα εκγύμνασης και χορού/μπαλέτου και ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια (λ.χ., κεραμική).