Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων οι οποίοι επιθυμούν να συγκεντρώσουν επιχειρηματικά κεφάλαια και έχουν εξαντλήσει προσωπικά κεφάλαια ή χρηματοδότηση μέσω τραπεζικών δανείων,μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν εναλλακτικές μεθόδους–τους θεσμικούς επενδυτές ή τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ της χρηματοδότησης από θεσμικούς επενδυτές και της χρηματοδότησης μέσω crowdfunding, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο στόχος και των δύο είναι ίδιος: να παράσχουν χρηματοδότηση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές διαφορές οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.
1. Μετοχικό κεφάλαιο και επίπεδο ελέγχου
Ο θεσμικός επενδυτής παρέχει χρηματοδότηση με αντάλλαγμα μετοχές στην εταιρεία, εξασφαλίζοντας συμμετοχή στις αποφάσεις ως ισότιμος μέτοχος. Μπορεί να κατέχει μετοχές με δικαίωμα ψήφου και ίσως ζητήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Ενώ αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα εάν ο θεσμικός επενδυτής έχει διασυνδέσεις, γνώσεις και εμπειρία, στις περισσότερες περιπτώσεις ο θεσμικός επενδυτής θα μπορεί να επηρεάσει εταιρικές αποφάσεις. Η μέθοδος της χρηματοδότησης μέσω crowdfunding πραγματοποιείται κάτω από τους δικούς σας όρους – μπορείτε να εκδώσετε μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου οι οποίες συμμετέχουν στα μερίσματα, ή ομόλογα. Έτσι, ποτέ δεν θα υπάρξει συζήτηση για παραχώρηση έδρας στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στους εκπροσώπους της πλατφόρμας χρηματοδότησης
- Δέουσα επιμέλεια
Ο θεσμικός επενδυτής θα ελέγξει αυστηρά την επιχείρηση σας. Ίσως κάνει επισκέψεις στα γραφεία σας, μπορεί να ζητήσει να εξετάσει τις συμβάσεις σας, την μεθοδολογία αποφάσεων, και θα ζητήσει πρόσβαση σε άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, ακόμη και πριν αποφασίσει να επενδύσει. Η πλατφόρμα χρηματοδότησης θα δείξει και αυτή τη δέουσα επιμέλεια, όμως δεν θα μπεί σε τέτοι βάθος αλλά κυρίως θα ελέγξει τη νομική σας υπόσταση, τις οικονομικές καταστάσεις, εάν υπάρχουν οποιαδήποτε θέματα χρεοκοπίας, τους διευθυντές ή τους μετόχους, καθώς και εάν η εταιρεία έχει τις απαραίτητες άδειες για να κάνει πράξη αυτό που υπόσχεται.
- Χρόνος
Ο θεσμικός επενδυτής θα χρειαστεί αρκετούς μήνες και αρκετούς γύρους συζητήσεων και διαπραγματεύσεων πριν ακόμη δεσμεύσει οποιαδήποτε κεφάλαια στην επιχείρηση σας.Η πλατφόρμα χρηματοδότησης θα πραγματοποιήσει τους ελέγχους δέουσας επιμέλειας πολύ πιο γρήγορα και θα φέρει το έργο στην αγορά μέσα σε μερικούς μόνο μήνες.
- Αποτίμηση
Ο θεσμικός επενδυτής θα «πιέσει» όσο το δυνατόν περισσότερο για να εξάγει τη χαμηλότερη αποτίμηση της επιχείρησής σας, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του, ενώ η πλατφόρμα χρηματοδότησης θα ζητήσει αποτίμηση από ανεξάρτητη πηγή για αξιολόγηση, θα ελέγξει οικονομικούς δείκτες, τους όρους του έργου και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής.Οι επενδυτές από μόνοι τουςθα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να επενδύσουν ή όχι.
- Μάρκετινγκ
Οι θεσμικοί επενδυτές περιορίζονται σε ένα περιορισμένο κύκλο ανθρώπων, ενώ μια επιτυχημένη καμπάνια χρηματοδότησης μέσω crowdfunding παρέχει επιπλέον έκθεση της επιχείρησης σας σε ένα ευρύτερο κοινό, κάτι το οποίο είναι ιδανικό για προώθηση και μάρκετινγκ του έργου.
- Καινοτόμες ιδέες
Οι θεσμικοί επενδυτές συνήθως επενδύουν σε καινοτόμες ιδέες και νέες βιομηχανίες, ενώ το crowdfunding είναι ιδανικό για καλά εδραιωμένες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί μεν να δραστηριοποιούνται σε “βαρετές” βιομηχανίες, παρέχουν όμως σταθερή απόδοση και μπορούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
- Διάρκεια
Οι θεσμικοί επενδυτές επενδύουν για κάποιο αόριστο χρονικό διάστημα, καθώς η συμφωνία που υπογράφεται περιλαμβάνει ρήτρες οι οποίες τους παρέχουν μοχλό πίεσης. Ενδέχεται επίσης να καθορίσουν τους όρους εάν η εταιρεία σας γίνει αντικείμενο εξαγοράς. Στην περίπτωση των επενδυτών μέσω crowdfunding, ασκείτε εσείς τον πλήρη έλεγχο σε σχέση με τη διάρκεια της επένδυσης και οι αλλαγές μετόχων γίνονται με τους δικούς σας όρους, εφόσον φυσικά ενεργείτε δίκαια και αντιμετωπίζετε σωστά τους επενδυτές.