Οι λύσεις της PENETRON συμβάλλουν στην αειφορία των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουν τις υψηλότερες πιστοποιήσεις, τονίζει ο Managing Director της PENETRON HELLAS ABEE.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκαν στο φετινό World Tunnel Congress 2023 ήταν η αειφορία των κατασκευών και η αντοχή τους.
Όπως επισημαίνει στο Construction ο Θεόδωρος Μεντζικοφάκης, Managing Director της PENETRON Hellas ABEE, «οι λύσεις μας ξεχωρίζουν εδώ και δύο δεκαετίες στην ελληνική αγορά γιατί εξασφαλίζουν τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στις κατασκευές από σκυρόδεμα, όχι μόνο κατά την κατασκευή αλλά και στη μετέπειτα συντήρηση και επισκευή τους».

Κύριε Μεντζικοφάκη, πώς αποτιμάτε τη συμμετοχή σας στο διεθνές συνέδριο WTC 2023; Ποια προϊόντα πρωταγωνίστησαν στο περίπτερο της εταιρείας και κέρδισαν την προσοχή των συμμετεχόντων-επισκεπτών;

Σίγουρα, η παρουσία της PENETRON στο διεθνές συνέδριο WTC 2023, ίσως το σημαντικότερο γεγονός για την παγκόσμια κοινότητα των Σηράγγων και των Υπόγειων Κατασκευών, υπήρξε τόσο χρονικά αλλά και από πλευράς ουσίας μια πολύ σημαντική και στρατηγικά βαρύνουσα κίνηση, για τον αμερικανικό όμιλο της PENETRON INTERNATIONAL, αλλά και τη συνδιοργανώτρια θυγατρική της, PENETRON HELLAS ABEE, μιας και σηματοδοτεί την περαιτέρω δυναμική ενεργοποίηση της εταιρείας σε έργα αυτής της τεράστιας αγοράς. Πρωταγωνιστικό ρόλο, βέβαια, σε αυτή την παρουσία αλλά και γενικά, έπαιξαν τα συστήματα με ανάπτυξη κρυστάλλων για νέες ή υφιστάμενες κατασκευές, με ιδιότητες Self-Healing, που εκτός από μόνιμη στεγανοποίηση και ανθεκτικότητα, συμβάλλουν στην αειφορία των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα.

Πόσο σημαντική είναι για την PENETRON η πιστοποίηση και επαλήθευση της περιβαλλοντικής επίδοσης των δομικών προϊόντων της;

Όπως αναφέρθηκε, για τις τεχνολογίες με ανάπτυξη κρυστάλλων, εκτός από τη μόνιμη προστασία και ανθεκτικότητα που προσδίδουν στο οπλισμένο σκυρόδεμα, συμβάλλουν και στην αειφορία των εν λόγω κατασκευών, επεκτείνοντας τον χρόνο ζωής αλλά και μειώνοντας ταυτόχρονα τις επισκευές και το κόστος συντήρησης των έργων. Άλλωστε, η καμπάνια της εταιρείας «TOWARDS ZERO CARBON CONCRETE» έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους συνέδρους και όσους επισκέφτηκαν το περίπτερο της PENETRON, κατά τη διάρκεια των διεργασιών του συνεδρίου, με επίκεντρο τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στις κατασκευές από σκυρόδεμα, όχι μόνο κατά την κατασκευή αλλά και στη μετέπειτα συντήρηση και επισκευή τους. Τα προϊόντα της εταιρείας PENETRON είναι πιστοποιημένα κάτω από τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα, αλλά και εμπλουτισμένα με αρκετά «πράσινα πιστοποιητικά» διεθνούς αποδοχής, όπως EPD, GREEN GUARD, GREEN LABEL, NSF και άλλα. Άλλωστε, σε αυτές τις πιστοποιήσεις και την επιβεβαιωμένη εξαιρετική συμπεριφορά των προϊόντων της PENETRON στα έργα, οφείλει η εταιρεία την ανοδική της πορεία και αναγνώριση, ακόμα και στις δύσκολες περιόδους για την κατασκευαστική αγορά.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε τα πιο ενδεικτικά μεγάλα έργα της Ελλάδας που κατασκευάζονται με προϊόντα PENETRON, ποια είναι αυτά; Ποιες λύσεις έχουν επιλεγεί και για ποιους λόγους;

Στις περίπου δύο δεκαετίες που τα προϊόντα PENETRON έχουν επιτυχημένη παρουσία στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα, θα ξεχωρίζαμε όλα τα έργα που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε διαβρωτικό περιβάλλον και καιρικές συνθήκες, όπως τα έργα υποδομής σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, μαρίνες και παραθαλάσσιες κατασκευές, διυλιστήρια και μονάδες παραγωγής ενέργειας, αλλά και σίγουρα, υπόγειες κατασκευές και κτιριακά καθώς και χιλιάδες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές για τον τουρισμό.

Η εταιρεία PENETRON HELLAS ABEE, στα πλαίσια της παγκόσμιας ανάπτυξης του ομίλου αλλά και της δυναμικής της πορείας, συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσει περαιτέρω τη δυναμική και την ομάδα της. Για αυτόν τον σκοπό, μάλιστα, τα τελευταία 7 χρόνια, λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της στις Αχαρνές Αττικής παγκόσμιο σύγχρονο Εκπαιδευτικό Κέντρο & Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης, για ομάδες μηχανικών και εξειδικευμένων συνεργείων εφαρμογής.