Ο Ron Bakker, ιδρυτικός συνεργάτης της PLP Architecture, ο αρχιτέκτονας που έχτισε το The Edge, το πιο αειφόρο κτίριο στον κόσμο που ονομάστηκε από το Bloomberg επίσης, το πιο έξυπνο κτίριο στον κόσμο, θα είναι ο κύριος ομιλητής για τα Έξυπνα και Βιώσιμα Κτίρια στο Energy Efficiency in Buildings Conference – 2023, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4/4/23, από την BOUSSIAS Energy Efficiency in Buildings Το Edge, έδρα της Deloitte και της δικηγορικής εταιρείας AKD, άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 2014 στην επιχειρηματική περιοχή Zuidas του Άμστερνταμ. Ο Ron Bakker, λέει: «Υπάρχουν 2.300 άτομα που εργάζονται για την Deloitte σε αυτό το κτίριο. Μοιράζονται 1.000 χώρους εργασίας – πολύ βιώσιμο! Κανείς δεν έχει σταθερή θέση γραφείου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων γραφείων και χώρων συσκέψεων, κατάλληλα για συγκεκριμένους τύπους εργασίας.»
Γιατί το κτίριο ονομάζεται The Edge; «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κτίρια χρειάζονται επίσης ονόματα», λέει ο Bakker. «The Edge είναι μια λέξη που απηχεί νεότητα, ενεργητικότητα και συναρπαστικότητα, στην άκρη του τώρα και του μέλλοντος. Από την αρχή, το The Edge σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε έχοντας κατά νου το πιστοποιητικό βιωσιμότητας BREEAM Excellent. Αυτή είναι η κορυφαία παγκοσμίως μέθοδος περιβαλλοντικής αξιολόγησης και σύστημα αξιολόγησης κτιρίων. Μετά την ολοκλήρωση, το The Edge έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία ποτέ για ένα νέο κτίριο γραφείων από το BRE, τον παγκόσμιο αξιολογητή βιώσιμων κτιρίων. Ως εκ τούτου, το The Edge αυτοαποκαλείται περήφανα το πιο βιώσιμο κτίριο γραφείων στον κόσμο.
Τεχνητή νοημοσύνη στο γραφείο
Φανταστείτε αυτό. Είναι Δευτέρα πρωί. Μπαίνεις στο κτίριο του γραφείου σου. Το ασανσέρ σας περιμένει και ξέρει σε ποιον όροφο πρέπει να κατεβείτε. Η θερμοκρασία και ο φωτισμός στον χώρο εργασίας σας είναι ακριβώς όπως σας αρέσει και φυσικά το μηχάνημα στην κουζίνα παρασκευάζει αυτόματα το πρώτο φλιτζάνι καφέ σας – χωρίς ζάχαρη, μια σταγόνα γάλα. Μπορεί να ακούγεται σαν φαντασία, αλλά αν εργάζεστε στο Edge αυτή είναι η πραγματικότητά σας. Ο Ron Bakker μας λέει περισσότερα για το δίκτυο πληροφοριών που συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους και με το κτίριο:
«Φανταστείτε κάποιον να φτάνει στο γραφείο στις 11.00, μετά από μια συνάντηση αλλού. Το κτίριο γράφει την πινακίδα του αυτοκινήτου και ανοίγει το την είσοδο. Μόλις μπει μέσα, το κτίριο αναγνωρίζει το smartphone του ατόμου και ρωτά τι είδους εργασία είναι πιθανό να κάνει σήμερα το πρωί. Email για μια ώρα; Μερικά τηλεφωνήματα σε ένα ήσυχο δωμάτιο; Συνάντηση? Θέλει να καθίσει με την ομάδα εργασίας; Θα ήθελε οι συνάδελφοι να μάθουν ότι είναι μέσα; Το κτίριο διαθέτει έναν κατάλληλο χώρο εργασίας και όταν φτάσει εκεί τα επίπεδα θερμοκρασίας και φωτισμού έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Χρησιμοποιεί το smartphone σας για να πάρει έναν καφέ από τη μηχανή. Η μηχανή ξέρει ότι θέλετε συνήθως έναν δυνατό καπουτσίνο στις 11.00 το πρωί της Τρίτης. Χρησιμοποιεί το smartphone σας για να στείλει ένα μήνυμα στο κτίριο ότι το χαρτί στον εκτυπωτή έχει τελειώσει. Μπορεί εύκολα να βρει τους συναδέλφους σας. Μπορεί να ελέγξει τις ώρες του Μετρό, τις συνθήκες κυκλοφορίας, την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου και γνωρίζει πόσο νερό της βροχής συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας χθες. Αγοράζει μεσημεριανό με το smartphone σας.
Παραγγέλνει φρέσκο φαγητό για να το πάρετε σπίτι το βράδυ.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα, αποφασίζετε να δουλέψετε σε ένα μεγάλο τραπέζι στον όροφο «cabriolet» του τέταρτου ορόφου, στη μέση του αίθριου (αυτός είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους εργασίας). Στις πέντε έχετε μια σύντομη παρουσίαση σε έναν πελάτη. Το smartphone σας ανοίγει την πόρτα στην ειδική αίθουσα συσκέψεων στον πρώτο όροφο. Η παρουσίασή σας είναι ήδη στην οθόνη…» Το Edge είναι το πρώτο κτίριο που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία. Όχι μόνο κάνει την εργασία πιο ευχάριστη εμπειρία, αλλά εξοικονομεί κόστος ενέργειας και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την ανθρώπινη συμπεριφορά και δραστηριότητα, καθιστώντας τις διαδικασίες όπως ο καθαρισμός, πιο αποτελεσματικές.
Ο Ron Bakker εξηγεί αναλυτικά: «Το κτίριο ανωνυμοποιεί τα δεδομένα που λαμβάνονται και μαθαίνει πολλά για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Τα συνεργεία καθαρισμού, έχουν ένα iPad που δείχνει ποιοι χώροι χρησιμοποιήθηκαν πιο ενεργά.
- Ποιες τουαλέτες χρειάζονται εντατικό καθάρισμα.
- Ένα ήσυχο απόγευμα Τετάρτης ένα από τα επίπεδα γραφείου δεν χρησιμοποιείται καθόλου.
- Τα φώτα και ο κλιματισμός δεν ανάβουν. Το δάπεδο δεν χρειάζεται σκούπισμα.
- Οι τουαλέτες δεν καθαρίζονται.
Αυτές οι αποδόσεις μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 50% στο κόστος συντήρησης και οι μειώσεις ενέργειας είναι σημαντικές».
«Η τεχνολογία, κάνει τις διαδικασίες του κτιρίου να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, επομένως διευκολύνει τη ζωή των χρηστών, εξοικονομεί ενέργεια και ενημερώνει τους ανθρώπους για τους στόχους βιωσιμότητας. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα δεδομένα που συλλέγονται με αυτόν τον τρόπο και κατά συνέπεια, μακροπρόθεσμα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε καλύτερα κτίρια».
Αυτοσυντηρούμενη αρχιτεκτονική
Το Edge δεν είναι απλώς ένα όμορφο κτίριο – μια μοντέρνα πρόσοψη: έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά ουδέτερο και αυτοσυντηρούμενο. Το Atrium του έχει ύψος 15 ορόφους, κάνοντας όχι μόνο το περιβάλλον εργασίας ανοιχτό και επομένως πιο εμπνευσμένο, αλλά λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μέρος του συστήματος εξαερισμού, διασφαλίζοντας ότι ο χρησιμοποιημένος αέρας από τα γραφεία αναρροφάται από την κορυφή. Η μορφή και ο προσανατολισμός του κτιρίου φέρνει φυσικό φως της ημέρας στους περισσότερους χώρους εργασίας του. Ταυτόχρονα, η σκιά θα πέσει στα ηλιόλουστα μέρη της δομής για φυσική ψύξη. Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ολόκληρο το νότιο αέτωμα είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες.
Επιπλέον, άλλα 4000+ τετραγωνικά μέτρα πάνελ έχουν τοποθετηθεί στις στέγες γειτονικών κτιρίων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Hogeschool του Άμστερνταμ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: ένα aquifer thermal energy storage, που βρίσκεται περίπου 130 μέτρα κάτω από το έδαφος, παράγει όλη την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου. Το νερό της βροχής συλλέγεται επίσης και επαναχρησιμοποιείται. Θα μπορούσατε σχεδόν να σκεφτείτε το The Edge ως τον έναν αυτόνομο πλανήτη. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια διακοπεί σε όλο το Άμστερνταμ, οι άνθρωποι που εργάζονται στο The Edge μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στο δικό τους μικρό καταφύγιο.
Ο αρχιτέκτονας
Ένας από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στις διαδικασίες δημιουργίας και κατασκευής του The Edge είναι ο αρχιτέκτονας Ron Bakker. Γεννημένος στην Ολλανδία με πτυχίο αρχιτεκτονικής από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft, ο Bakker μετακόμισε στο Λονδίνο πριν από 20 χρόνια. Εκεί εργάστηκε ως συνεργάτης στην αρχιτεκτονική εταιρεία KPF London για 17 χρόνια πριν συνιδρυθεί η PLP Architecture το 2009. Δίνει διαλέξεις τακτικά σε πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη και σε φόρουμ ακινήτων. Ο Bakker ηγήθηκε του σχεδιασμού και της διαχείρισης κτιριακών έργων και εργασιών στην Ολλανδία (World Trade Center Amsterdam και το νέο κέντρο της πόλης Almere Poort), στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build