«Κλειδί» για την εξέλιξη του έργου κατασκευής και μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών από τον Ελαιώνα στο Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής, αποτελεί η προέγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Την ευθύνη υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου, με στόχο την ωρίμανση του έργου και τη διενέργεια των απαιτούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών για την παραχώρηση του ακινήτου. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάση Ζηλιασκόπουλο, αναφέρει ότι «θα είναι ο πρώτος οργανωμένος υποδοχέας, όπου θα συγκεντρωθούν οι 391 εταιρείες από τον Ελαιώνα στη Φυλή.

Το έργο θα βελτιώσει τις συνθήκες μεταφοράς και διαμεταφοράς στην Ελλάδα και θα ανακουφιστεί ο Κηφισός. Με τη δημιουργία του Πάρκου θα αποσυμφοριστεί η περιοχή, καθώς τα φορτηγά θα κινούνται μέσω Αττικής Οδού και περιφερειακής οδού Αιγάλεω. Επιπλέον, θα υφίσταται σιδηροδρομική σύνδεση και σε συνδυασμό με την υποδομή που υλοποιείται στο στρατόπεδο Γκόνου από το ΤΑΙΠΕΔ στην Θεσσαλονίκη, θεωρούμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει η σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Αυτό αναμένεται πως θα διευκολύνει τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Ικόνιο προς τη βόρεια Ελλάδα και τα βόρεια σύνορα.
Τακτοποιούμε, έτσι, την άναρχη κατάσταση των μεταφορών και των logistics στην Αττική -και αργότερα στη Θεσσαλονίκη- με πολλαπλά οφέλη για το διαμετακομιστικό εμπόριο και με μείωση του κόστους για μεταφορείς και μεταφερόμενα είδη».

20 εκατ. μέσω Τ. Ανάκαμψης
Η επένδυση θα είναι αμιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα, ενώ θα διατεθεί ποσό 20 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την διευκόλυνση των μεταφορικών εταιρειών προς το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής. Πρόκειται επί της ουσίας για πόρους που αποπληρώνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από το πρόγραμμα εξυγίανσης της περιοχής του Ελαιώνα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τον ιδιώτη που θα αναλάβει την παραχώρηση υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. «Έως το καλοκαίρι θα έχουμε τον ανάδοχο. Διορίσαμε συμβούλους που καταρτίζουν το χρηματοοικονομικό μοντέλο για τη σύμβαση παραχώρησης. Εκτιμούμε ότι μπορεί η έκταση να παραχωρηθεί για 50 χρόνια». Σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο, «την ευθύνη αδειοδότησης του έργου έχει το ΤΑΙΠΕΔ, που στη συνέχεια συνεννοείται με τις επιχειρήσεις μεταφορών στον Ελαιώνα και οργανώνει την μετεγκατάστασή τους στη Φυλή. Ο ιδιώτης θα παραλάβει ένα έτοιμο ακίνητο με σιδηροδρομική υποδομή, με γραμμή που διέρχεται από το Ικόνιο και το Θριάσιο και θα ενώνεται με την Περιφερειακή του Αιγάλεω καθότι περιλαμβάνεται στα συνοδά έργα της περιφερειακής του Αιγάλεω που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών».

Τα επόμενα βήματα
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο μετά την προέγκριση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα αφορά στους όρους δόμησης και αδειοδότησης του πάρκου.
Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί, τους πρώτους μήνες του 2024, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του επενδυτή – σύμφωνα με τον κύριο Ζηλιασκόπουλο, υφίσταται ήδη έντονο ενδιαφέρον. Το ΤΑΙΠΕΔ καλείται επομένως να προκηρύξει τον διαγωνισμό και να επιλέξει τον προτιμητέο ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει να κατασκευάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Εκτιμάται ότι σε 18 μήνες ο ανάδοχος θα έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες αυτές ενέργειες που απαιτούνται για ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων περίπου 80 χιλ. τ.μ. για τις οποίες φέρει σχετική υποχρέωση. Ωστόσο, θα έχουν αδειοδοτηθεί συνολικά 250 χιλ. τ.μ. με αντικείμενο την ανέγερση και άλλων εγκαταστάσεων μελλοντικά. «Από τη στιγμή που θα υπάρξει ο ανάδοχος και δεδομένου ότι θα έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες, θα μπορεί ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή», λέει ο κ. Ζηλιασκόπουλος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build