Ο ρόλος του ΑΙ Σε ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει να μελετήσει το τελευταίο διάστημα το γραφείο Bobotis + Bobotis Architects αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην keynote ομιλία του στο 2ο Building and Construction Summit @ Costa Navarino 2024 ο founding partner του γραφείου, Θεοφάνης Μπομπότης. Ο λόγος για το νέο κτίριο διοίκησης της ΔΕΗ στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα, στη λεωφόρο Μεσογείων, κοντά στο Πεντάγωνο.
«Βάλαμε κάποιες παραμέτρους για το πώς θα σχεδιαστεί αυτό το κτίριο, ώστε ένα τέτοιου μεγέθους κτίριο, 35.000 τ.μ. πάνω από τη γη και 35.000 τ.μ. κάτω από τη γη, να φιλοξενήσει 1.900 άτομα, τι επίδραση θα έχει στο περιβάλλον, γιατί θα ήταν εγωιστικό να μη σκεφτούμε τι γίνεται έξω από το κτίριο. Χρησιμοποιήσαμε το σχήμα Π, ένα γράμμα που έχει καθορίσει πολλά πράγματα σε όλο τον κόσμο αριθμητικά», ανέφερε ο κ. Μπομπότης, και συνέχισε: «Το κτίριο αυτό είναι πολύ πρωτοποριακό σε πολλά πράγματα. Είναι Platinum LEED και WELL.
Όπως έχει σχεδιαστεί εσωτερικά, ο κόσμος θα βιώνει ένα τελείως διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει και αύξηση του κόστους. Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ένα σύστημα κλιματισμού που είναι ιδιαίτερα καλό για τις πανδημίες. Έχουμε κάνει επίσης συστήματα ώστε οι εργαζόμενοι να μη χρησιμοποιούν κατά το δυνατόν ανελκυστήρες, για τη γυμναστική τους». Πρόσθεσε ακόμα ότι τα σκίαστρα έχουν από κάτω ηχοαπορρόφηση ώστε να απορροφούν τον θόρυβο της Μεσογείων, ενώ το ηλιακό στέγαστρο στην οροφή θα διαθέτει φωτοβολταϊκά που καλύπτουν θεωρητικά το 115-120% της ενέργειας που απαιτεί το κτίριο.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Μετά την keynote ομιλία, ο κ. Μπομπότης συνομίλησε με τον Φώτη Γιόφτσιο, διευθύνοντα σύμβουλο της Ten Brinke, για το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους σκοπούς των developers ακινήτων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιόφτσιος ρώτησε τον Θεοφάνη Μπομπότη τι βλέπει στο μέλλον και πώς θα επηρεάσει αρχιτέκτονες και developers η τεχνητή νοημοσύνη. Μεταξύ άλλων, εκείνος απάντησε: «Την τεχνητή νοημοσύνη εμείς τη χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποια πράγματα πιο εύκολα. Εμείς θα δημιουργήσουμε, εμείς θα δώσουμε την πνοή στο σώμα του κτιρίου το οποίο είναι ακόμα άψυχο για να ζήσει ο άνθρωπος. Θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μας κάνει πιο γρήγορα τα φωτορεαλιστικά, για τα οποία όμως εμείς δίνουμε την εντολή, εμείς κατευθύνουμε.
Σήμερα που μερικές φορές χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να βγάλουμε ένα φωτορεαλιστικό με μεγάλη ανάλυση, χρησιμοποιούμε πλατφόρμες στη Φρανκφούρτη που σε μία μέρα θα βγάλουν το αποτέλεσμα που θα χρειαστούμε εμείς δύο μέρες, και μας βγάζουν τέλεια αποτελέσματα, αλλά τις κατευθύνουμε εμείς». Τόνισε ακόμα: «Τη γοητεία της δημιουργίας που μπορεί να εισπράξει ένας άνθρωπος σχεδιάζοντας ένα κτίριο, κτίζοντας, δημιουργώντας ένα κτίριο, αυτή τη γοητεία δεν πρέπει να μας την αφαιρέσει η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το ανθρωπιστικό κομμάτι».