Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας εντάσσεται με δημόσια δαπάνη το μουσείο της Αργούς στο Βόλο. Όπως μετέδωσε το ertnews.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την έκδοση πρόσκλησης με την οποία καλείται ο δήμος Βόλου να υποβάλλει πρόταση για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό πολυδιάστατο έργο που αναδεικνύει την πόλη του Βόλου σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας. «Στηρίζουμε χρηματοδοτικά τη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του μουσείου που έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μια βιωματική πολιτιστική και τουριστική εμπειρία, ένα έργο που δημιουργεί μια τεράστια αναπτυξιακή προοπτική για τους ανθρώπους, την πόλη και την οικονομία του Βόλου» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Η βραβευμένη μελέτη
Η μελέτη για το μουσείο εκπονήθηκε από το Studio Kizi και το 2014 απέσπασε την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Το μουσείο αναπτύσσεται, σύμφωνα με την περιγραφή των σχεδιαστών του σε δύο στιβαρούς, κλειστούς κτιριακούς όγκους που παραπέμπουν στο πέρασμα μέσα από τις Συμπληγάδες. «Ο ένας, στο νότιο όριο του οικοπέδου, ευθύγραμμος· ο δεύτερος, τεθλασμένος, αφίσταται από τον πρώτο με ένα πορθμό σκαληνό με τον απαραίτητο χώρο για την ανάδειξη του σύγχρονου αντιγράφου της Αργούς. Το μακρύ ορθογώνιο οικόπεδο μεταλλάσσεται σε μια μικρή αστική πλατεία στα δυτικά, εξυπηρετώντας και το γειτονικό πάρκο». «Η επίσκεψη στο μουσείο αντιμετωπίζεται σαν ‘ταξίδι’, πραγματικό και νοητικό. Η μουσειολογική οργάνωση και, επομένως, η αρχιτεκτονική σύνθεση αρθρώθηκαν πάνω στο δίπολο: ‘Αργώ, το μοναδικό πραγματικό έκθεμα’ και ‘Ταξίδι, το σημαινόμενο του αρχαίου πλοίου’», αναφέρει το Studio Kizi για το έργο.

Η διάρθρωση του μουσείου
Ο χώρος της υποδοχής θα εισάγει τον επισκέπτη στην εμπειρία του ταξιδιού. Στα αριστερά βρίσκεται η είσοδος προς το αμφιθέατρο, 230 θέσεων. Κεντρικό έκθεμα στο μουσείο θα αποτελεί η «Αργώ», ένα αντίγραφο αρχαίου σκάφους σε πραγματικό μέγεθος, που θα «ίπταται» πάνω από επιφάνεια νερού, χωρίς να βρέχεται, στηριγμένη σε τηλεσκοπικές υδραυλικές αντηρίδες, αντίστοιχες με τα «μπουντέλια» και τους «τάκους» στα καρνάγια.

Η δεύτερη ενότητα θα είναι αφιερωμένη στις ναυπηγικές καινοτομίες των Μυκηναίων και θα παρουσιάζει τη ναυπήγηση του αντιγράφου της προϊστορικής Αργούς. Στη συνέχεια ο επισκέπτης, διαμέσου μίας γέφυρας, θα περνά στην ανατολική πτέρυγα και θα εποπτεύει την Αργώ από ψηλά. Ο χώρος θα είναι αφιερωμένος σε τρεις ενότητες: η Αργώ στην τέχνη, η Αργώ και στο παγκόσμιο ταξίδι της Αργούς. Στα αριστερά θα βρίσκεται η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Στο ισόγειο, ο επισκέπτης θα παρατηρεί το καράβι από το ύψος της ίσαλου γραμμής. Η επίσκεψη τελειώνει με το πέρασμα από το πωλητήριο και το καφενείο του μουσείου, ενώ το καφέ επεκτείνεται στον υπαίθριο χώρο. Η πλατεία και η μεγάλη επιφάνεια του νερού γίνονται μια υπαίθρια επέκταση του μουσείου και έτσι δημιουργείται ένας νέος δημόσιος χώρος για την πόλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build