Στο δεύτερο γύρο προκρίθηκαν και οι τρεις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για δύο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ, αυτό της αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του ποταμού Ταυρωνίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, και αυτό της κατασκευής του φράγματος του Ενιπέα ποταμού, με προϋπολογισμούς που αγγίζουν αθροιστικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν τα έργα είναι οι ίδιες:– Άκτωρ Παραχωρήσεις και Άβαξ– ΓΕΚ Τέρνα και Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης– Intrakat, Mytilineos και Μεσόγειος

Το έργο για το φράγμα του Ενιπέα
Ως προς το έργο της κατασκευής φράγματος του Ενιπέα ποταμού, δικτύων διανομής
νερού και λοιπών συνοδών έργων, το οποίο είναι προϋπολογισμού 230.071.272 ευρώ (με τον ΦΠΑ), τα βασικά τμήματα του έργου είναι το φράγμα στον ποταμό Ενιπέα σε θέση περίπου 5 χλμ ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς (θέση Παλιοδερλί), τα έργα προσαγωγής του νερού του ταμιευτήρα για την άρδευση γεωργικής γης συνολικής έκτασης 107.500 στρεμμάτων και τα έργα για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και 31 οικισμών της περιοχής Φαρσάλων. Κύριος σκοπός του έργου είναι η άρδευση εκτάσεων περίπου 100.000 στρεμμάτων, ενώ η διάρκειά του είναι 30 έτη (4 έτη κατασκευαστική περίοδος και 26 έτη περίοδος λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής). Το φράγμα Ενιπέα προβλέπεται ότι θα παρέχει, επιπλέον, νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και μια σειρά άλλων οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10 χιλ. κατοίκων.

Το έργο του Ταυρωνίτη
Όσον αφορά στο έτερο έργο, με προϋπολογισμό 267.099.910 ευρώ (με τον ΦΠΑ),
αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:1. του φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων2. του φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων3. της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, για τη μεταφορά νερών από τον ταμιευτήρα του φρ. Σεμπρωνιώτη προς τον ταμιευτήρα του φρ. Ντεριανού4. των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού των δημιουργούμενων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων και5. των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του φρ. Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των οικισμών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων. Περιλαμβάνουν την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 23.000 m3/ημέρα και εξωτερικά υδραγωγεία συνολικού μήκους 63 km περίπου και τις απαραίτητες δεξαμενές και αντλιοστάσια.Σημειώνεται ότι η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών και η υπόλοιπη διάρκεια αφορά στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build<