Στον αέρα βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του κτιρίου όπου προγραμματίζεται να στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas, επί της οδού Πατησίων, ένα έργο προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ. Τον διαγωνισμό «τρέχει» η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, ενώ η προθεσμία για την υποβολή προσφορών εκπνέει στις 12 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas θα στεγάσει τις δραστηριότητές της σε τετραώροφο κτίριο εμβαδού 1.442 τμ, αρχιτεκτονικής Jugendstil, επί της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, το οποίο αποτελούσε την κατοικία των νεανικών χρόνων (1937 έως 1945) της Μαρίας Κάλλας. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο, γνωστό ως Πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, που κατασκευάστηκε το 1925 και αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα επάλληλων κατοικιών εν είδει πολυκατοικίας της περιόδου 1921-1932.

Το κυρίως αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτιρίου και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του, ενίσχυση και, όπου απαιτείται, ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, ο οποίος κρίνεται σε σαθρή και επικίνδυνη κατάσταση, λόγω βλαβών από σεισμό και παλαιότερη πυρκαγιά στους πρώτους ορόφους, δημιουργία ενός κτιρίου, το οποίο να πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση, πρόβλεψη για απρόσκοπτη χρήση όλων των χώρων από άτομα μειωμένης κινητικότητας, μέσω ειδικών μηχανισμών για άνοδο από την είσοδο στο υπερυψωμένο επίπεδο του ισογείου και στο ελαφρώς βυθισμένο υπόγειο και στη συνέχεια μέσω του ανελκυστήρα για τους υπόλοιπους ορόφους, αντιμετώπιση όλων των απαιτήσεων της ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των τεχνικών του φυσικού φωτισμού, του αερισμού και του δροσισμού.

Η πρόταση που θα προκύψει από τις μελέτες εφαρμογής που θα εκπονηθούν θα εφαρμοστεί ώστε στην κατασκευή του κτιρίου να διατηρηθεί η δομή και ο χαρακτήρας του, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος που θέτει η λειτουργία του ως μουσική ακαδημία. Οι κτιριολογικές υποδομές που θα προκύψουν από την εκτέλεση των εργασιών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 16 μικρές αίθουσες διδασκαλίας, 8 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων-εκθεσιακό χώρο, αναγνωστήρια-βιβλιοστάσιο και cafe-αναψυκτήριο με τους απαραίτητους χώρους παρασκευαστηρίου στο δώμα του κτιρίου. Το κτίριο θα παραδοθεί από τον ανάδοχο κατάλληλα διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες της λειτουργίας του ως Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build