Το νέο συγκρότημα κατοικιών της Ten Brinke ξεχωρίζει για την προνομιακή του θέση δίπλα από την ανάπλαση του Ελληνικού και τον προσεγμένο σχεδιασμό του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο συγκρότημα κατοικιών της Ten Brinke στην περιοχή της Γλυφάδας, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η Εστιοτεχνική. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη κατασκευή με προνομιακή θέση, καθώς βρίσκεται μία ανάσα μακριά από τα έργα του Ελληνικού (μόλις 100 μ.) και παράλληλα διαθέτει μοναδική θέα στην παραλία. Το συγκρότημα, το οποίο διακρίνεται για την πολυτέλεια και την υψηλή του αισθητική, συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο κοιτάζοντας πανοραμικά προς τη θάλασσα, ενώ παράλληλα βρίσκεται εντός των αναπλάσεων της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Πολυτελείς κατοικίες που «θυμίζουν» θάλασσα
Το συγκρότημα αποτελείται συνολικά από 14 κατοικίες, κάποιες εκ των οποίων είναι οροφοδιαμερίσματα και διώροφες μεζονέτες, ενώ υπάρχουν διαμερίσματα διαμπερή, δηλαδή με θέα και προς τις δύο κατευθύνσεις του ακινήτου. Φυσικά, ανάλογα με το είδος, υπάρχει και το αντίστοιχο εύρος στο μέγεθος των κατοικιών, οι οποίες κυμαίνονται από 150 τ.μ. έως 235 τ.μ. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κύριο χαρακτηριστικό του έργου είναι η πολυτέλεια. Ενδεικτικά, κάθε διαμέρισμα διαθέτει ιδιωτική πισίνα, ενώ υπάρχει και μία ακόμη πισίνα στον κοινόχρηστο χώρο του κήπου.
Στο εσωτερικό, υπάρχει άνετη διαρρύθμιση των χώρων, με διπλού ύψους οροφές στα σαλόνια και ενεργειακά τζάκια. Οι νέες κατοικίες, οι οποίες καλούνται να είναι αντάξιες των έργων του Ελληνικού, απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους επενδυτές που αγαπούν την πολυτέλεια και τον προσεγμένο σχεδιασμό.

Στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι να αποκτήσει το συγκρότημα δική του ταυτότητα, που θα το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κτίρια και ταυτόχρονα θα το εναρμονίζει με το υπόλοιπο φυσικό και αστικό περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική ομάδα που ανέλαβε το project, προσπάθησε να ταιριάξει την όψη και το ευρύτερο design των διαμερισμάτων με την αισθητική του παραλιακού μετώπου. Έχοντας αυτή την ιδέα ως γνώμονα, τοποθετήθηκαν στους εξώστες του ακινήτου έντονα κυματοειδή στοιχεία, τα οποία επιτυγχάνουν οπτικά τη σύνδεση με τη θάλασσα. Η πρόσοψη διακρίνεται από λιτές και καθαρές γραμμές, ενώ απουσιάζει η αυστηρότητα των μορφών, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην καμπυλότητα με πινελιές από χυτές όψεις. Σκοπός είναι το έργο να καταστεί διαχρονικό, δηλαδή να διακρίνεται από αντοχή στον χρόνο ως κατασκευή και να συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του στο μέλλον, χωρίς να κουράζει.

Σχεδιασμός και βιωσιμότητα
Η νέα κατασκευή στη Γλυφάδα συμβαδίζει με την πάγια πολιτική της Ten Brinke, κατά την οποία όλες οι νεόδμητες κατοικίες της πρέπει να έχουν λάβει πιστοποίηση ενεργειακής κλάσης A+. Ακολουθώντας τις επιταγές της βιωσιμότητας, η κατασκευή του συγκροτήματος γίνεται αποκλειστικά με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ σχεδιαστικά έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για την επίτευξη της θερμικής άνεσης, έχοντας ως κριτήριο πάντοτε τον περιορισμό των ενεργειακών δαπανών, τα στοιχεία πλήρωσης του κτιρίου είναι από κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά, τα οποία διαθέτουν εξαιρετικές μονωτικές επιδόσεις. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κοινόχρηστων χώρων αυτόνομα, χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου παρόχου ρεύματος.

Στην πρόσοψη, οι εξώστες με τις κυματοειδείς μορφές, αλλά και οι ειδικές πέργκολες που είναι τοποθετημένες σε κατάλληλα σημεία, επιτυγχάνουν τη φυσική σκίαση του κτιρίου, δροσίζοντάς το κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κλειδί για την επίτευξη ενός αειφόρου κτιρίου βρίσκεται στον μελετημένο σχεδιασμό. Στην εν λόγω περίπτωση, προτού προχωρήσουν οι μηχανικοί στο στάδιο κατασκευής, είχαν τεθεί οι προδιαγραφές του έργου και είχαν οριστεί τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Έτσι θα αξιοποιηθούν υλικά με μεγάλο κύκλο ζωής, όπως το αλουμίνιο και το γυαλί, θα τοποθετηθούν θερμοπροσόψεις, ηλιακοί θερμοσίφωνες και πάνελ, ώστε τα νέα διαμερίσματα να πληρούν τα απαιτούμενα ενεργειακά κριτήρια.

Συμπερασματικά, το πενταώροφο συγκρότημα κατοικιών της Ten Brinke που βρίσκεται δίπλα από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, αναμένεται να είναι ένα εντυπωσιακό έργο, το οποίο θα μονοπωλήσει τα βλέμματα δεκάδων επενδυτών. Ο σχεδιασμός του με βάση τα δεδομένα της αειφόρου ανάπτυξης, η πιστοποίηση ενεργειακής κλάσης Α+, η πανοραμική θέα προς την παραλία της Γλυφάδας και το καλαίσθητο design τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών του χώρων, καθιστούν αναμφίβολα το ακίνητο μια ξεχωριστή επιλογή, που μπορεί να καλύψει το προσωπικό γούστο και τις ανάγκες κάθε ενοίκου.