Το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κόσμου της χώρα μας έχει προσελκύσει όπως πληροφορούμαστε το έργο που αφορά στην κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, με συνολική δωρεά ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ εκείνων που διεκδικούν το έργο είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ καθώς και η ΕΚΤΕΡ. Θυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει γνωστοποιήσει την προσφορά του συγκεκριμένου ποσού ως χορηγία για την κατασκευή των δημόσιων θεραπευτηρίων και ειδικότερα για το Γενικό Νοσοκομείο στην Κομοτηνή, το Γενικό Νοσοκομείο στη Σπάρτη και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών από πλευράς των υποψήφιων αναδόχων έχει οριστεί για τις 8 Φεβρουαρίου, έχοντας ήδη λάβει μία παράταση. Η διαγωνιστική διαδικασία πραγματοποιείται με την μέθοδο της ελεύθερης προσφοράς, δηλαδή η κάθε κατασκευαστική εταιρεία προσφέρει το τίμημα που εκείνη εκτιμά ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του έργου. Σημειώνεται ότι η ανάθεση για την κατασκευή των τριών νοσοκομειακών ιδρυμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε συνολικά, είτε να επιμεριστεί. Για την κατασκευή των τριών κτιρίων τόσο στην Κομοτηνή όσο και στη Θεσσαλονίκη έχουν παραχωρηθεί αντίστοιχα οικόπεδα από το Δημόσιο, προκειμένου να υλοποιηθεί η κατασκευή, ενώ στην περίπτωση της Σπάρτης το νέο νοσοκομείο θα έρθει ουσιαστικά να αντικαταστήσει το υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, με κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου. Και τα τρία νοσοκομεία έχει σχεδιάσει ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας, Renzo Piano.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει αναλάβει μία συνολική πρωτοβουλία για την διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας, στο πλαίσιο σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου της Σπάρτης έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίσει την πιστοποίηση LEED Platinum και να πετύχει ένα σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Το νέο νοσοκομείο θα διαθέτει 164 κλινικές θέσεις, 8 κλίνες ΜΕΘ, 12 κλίνες με δυνατότητα μετατροπής σε ΜΑΦ καθώς και ένα πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας, ενώ θα περιβάλλεται από χώρο πρασίνου που θα δημιουργηθεί. Θυμίζουμε ότι το υφιστάμενο Γενικό Νοσοκομείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1939 και η λειτουργία του εγκαινιιάστηκε το 1953 ως Σανατόριο.

Το νοσοκομείο της Κομοτηνής
Το νοσοκομείο της Κομοτηνής θα έρθει να αντικαταστήσει το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής (κατασκευάστηκε το 1937), ενώ πρόκειται να εγκατασταθεί σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης. Θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σύγχρονης και υψηλής τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα έχει γνωστοποιήσει σχετικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου ενσωματώνουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED. Παράλληλα, οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης του Νοσοκομείου και της διασύνδεσης του με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας. Τέλος, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κλινικής φροντίδας για παιδιά, νέους και τις οικογένειές τους. Θα αποτελείται από 3 κτιριακές μονάδες: την βασική παιδιατρική κλινική, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων με ιδιωτικούς υπαίθριους κήπους και χώρους παιχνιδιού καθώς και τις εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας, χώρους γραφείων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια έρευνας. Και σε αυτό προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν εκτεταμένοι χώροι πρασίνου που θα περιβάλλουν τους κτιριακούς όγκους που θα δημιουργηθούν. Θα διαθέτει 243 κλινικές θέσεις που θα κατανέμονται σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, 33 κλίνες ΜΕΘ, 20 κλινικές θέσεις ψυχιατρικής, υποδομές εργαστηρίων, πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας όπως και στα άλλα δύο νοσοκομεία. Και αυτό θα πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα platinum.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build