Οι αυξήσεις κατά 35% στα τούβλα φαίνεται ότι είναι το επόμενο κομμάτι του παζλ στις ακραίες ανατιμήσεις δομικών υλικών και πρώτων υλών που πλήττουν καίρια τα δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα. Τα 2 σημαντικότερα εργοστάσια που προμηθεύουν την Αττική με τούβλα πήραν την απόφαση αύξησης 35% στην τιμή των τούβλων το πρωί της Τετάρτης.

Το παράδειγμα των τούβλων είναι απολύτως ενδεικτικό της απρόβλεπτης κατάστασης που επικρατεί. Οι εργολήπτες, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το Build, ζητούν προσφορές για τούβλα από εργοστάσια στη Χαλκίδα, όπου οι τιμές δεν εμφανίζουν ακόμη την ίδια αύξηση.

Οι τιμές όλων των υλικών οικοδομής έχουν πάρει την ανιούσα: Σωλήνες PVC, δειγματοληπτικά, σε συγκεκριμένους κωδικούς, που κόστιζαν €5 πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν φθάσει να κοστίζουν πάνω από €10. Όλα τα παράγωγα του πετρελαίου έχουν λάβει αυξήσεις μεταξύ 100% και 150%. Το ίδιο ισχύει για τον σίδηρο, τον χαλκό, την ξυλεία, ακόμη και το αλουμίνιο. Εργοληπτικοί κύκλοι τόνισαν χθες Τετάρτη στο Build ότι «είναι ορατό ακόμη και το ενδεχόμενο να σταματήσουν δημόσια έργα».

Σκέψεις ακόμη και για απόπειρες διάλυσης συμβάσεων με το Δημόσιο
Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηριστικά ανέφεραν: «Πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ακόμη κι όταν στην Ελλάδα είχαμε πληθωρισμό 25% τη δεκαετία του ’90, η αύξηση των υλικών μπορούσε να υπολογιστεί: Ήταν ένα επιπλέον 25%, σε ακραίες περιπτώσεις 30%. Πλέον οι τιμές είναι… πολεμικές. Μπορεί να διπλασιαστεί, ακόμη και να τριπλασιαστεί ένα κόστος. Είναι πολλές οι τεχνικές εταιρείες και οι ατομικοί εργολήπτες που σκέφτονται ακόμη και διάλυση συμβάσεων, μετά από νομική βοήθεια». Οι εργολήπτες βλέπουν τα περιθώρια κερδών τους να εξανεμίζονται, εφόσον μιλάμε για αναθέσεις έργων που έχουν γίνει με προσυμφωνημένες τιμές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες δεν μπορούν να δώσουν προσφορές, διότι πέραν από την αδυναμία να υπολογιστεί το κόστος ενός έργου, είναι δυσεύρετες και οι πρώτες ύλες: Τα εργοστάσια δεν δέχονται ούτε μεγάλες, ούτε μακροχρόνιες παραγγελίες, ούτε δεσμεύονται σε μακρόπνοες συνεργασίες παροχής υλικών, επειδή δεν γνωρίζουν την τιμή που θα έχουν οι πρώτες ύλες στο εγγύς μέλλον.

Η λύση περνάει από τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης
Για την ώρα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φέρεται να «αντιλαμβάνεται το πρόγραμμα και υπόσχεται να κάνει ό,τι μπορεί για να μην ανατραπεί το οικονομικό πρόγραμμα του προϋπολογισμού των έργων». Πώς θα γίνει αυτό; Η πρόταση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργου Στασινού, στο χθεσινό Build για μόνιμο, αυτόματο εργαλείο αναδιαμόρφωσης τιμών είναι προς την κατεύθυνση της λύσης. Στέλεχος του ΤΕΕ τόνιζε την Τρίτη ότι «είναι ανάγκη να πειστούν οι Ευρωπαίοι». Στελέχη της αγοράς εξήγησαν σχετικά, μιλώντας στο Build: «Μια υπαρκτή λύση είναι να δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για δημόσια έργα. Άλλωστε, η ανάκαμψη της χώρας περνάει μέσα από τα τεχνικά έργα, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη και την ταχύτερη απορροφητικότητα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build