Τα «έξυπνα» τούνελ έρχονται στην Ελλάδα ως απάντηση στις περιβαλλοντικές, κλιματικές και ψηφιακές προκλήσεις που ταλανίζουν τη νέα εποχή, εντάσσοντας την χώρα στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε πραγματικό χρόνο πραγματοποιείται η παρακολούθηση των σηράγγων της Ολυμπίας Οδού με το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Smart Tunnel” καθώς στον τομέα των οδικών μεταφορών το στοίχημα της ασφαλούς και γρήγορης μετακίνησης συνδέεται άρρηκτα με την περιβαλλοντική προστασία, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Πλέον, είναι εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός βλαβών, η ταχύτερη αποκατάσταση, η καλύτερη συντήρηση του εξοπλισμού, με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας
«Η Ολυμπία Οδός με το έργο Smart Tunnel, που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνει ένα δρόμο προς τη βελτίωση των μεθόδων συντήρησης της υποδομής με γνώμονα την οδική ασφάλεια και τη διασφάλιση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ολύμπια Οδός ΑΕ.
Βάσει των θετικών αποτελεσμάτων του πιλοτικού εγχειρήματος Smart Tunnel που ξεκίνησε τον Μάιο 2019 στη σήραγγα «Γηροκομείο» μήκους 700μ. της περιμετρικής Πατρών, ξεκινάει η επόμενη φάση του έργου, που καλύπτει όλες τις σήραγγες άνω των 500μ. της περιμετρικής Πατρών.

Το έργο επεκτείνεται σε τέσσερις σήραγγες
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανικόλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο επεκτείνεται σε τέσσερις σήραγγες συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που σχετίζεται με αυτές. Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό, το σύστημα αποτελείται από ένα πλήρως αυτόνομο και εξοπλισμένο δίκτυο συλλογής δεδομένων αισθητήρων που παρακολουθεί 24/7 επιλεγμένα κρίσιμα στοιχεία των σηράγγων όπως, ανεμιστήρες, αντλίες νερού, γεννήτριες, κ.λπ., παρέχοντας λεπτομερείς μετρήσεις μεγεθών, όπως θερμοκρασία, κραδασμούς, κατανάλωση ισχύος κ.ά..

Επίσης, η εταιρεία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τίθενται σε λειτουργία οι αισθητήρες περιβάλλοντος που μετρούν στοιχεία της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της σήραγγας, όπως την ποιότητα του αέρα, την θερμοκρασία και την υγρασία. Κόμβοι συλλέγουν τα ακατέργαστα δεδομένα και τα μεταφέρουν σε μια ειδική πλατφόρμα cloud IoT. Εκεί, με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, γίνεται επεξεργασία και εξάγονται χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του εξοπλισμού.

Κάθε συσκευή μπορεί να παρακολουθείται εξ’ αποστάσεως με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, επιτρέποντας τη στοχευμένη συντήρησή τους. Έτσι εξοικονομούνται πόροι, εξασφαλίζοντας ότι ο εξοπλισμός των σηράγγων συντηρείται ορθότερα και, συνεπώς, ο κύκλος ζωής του αυξάνεται. Αναφορικά, ο αυτοκινητόδρομος από την ολοκλήρωση της κατασκευής το 2018, έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο, να μηδενίσει το ενεργειακό αποτύπωμα μέχρι το 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build