Υπόσχεση για νομοθετικές ρυθμίσεις ήδη από την επόμενη εβδομάδα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της κανονικής εκτέλεσης των δημόσιων έργων έδωσε, μέσω του νομικού συμβούλου του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στη νέα σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Μαρτίου με φορείς της αγοράς και εργοληπτικές οργανώσεις. Ο υπουργός δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη.

Οι κύκλοι της αγοράς τηρούν στάση αναμονής για το είδος των ρυθμίσεων που θα φέρει η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο «ακόμη και να σταματήσουν δημόσια έργα», όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη Πέμπτη το Build. «Ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, αφού η πιθανή λύση του προβλήματος ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και τον συνολικό προϋπολογισμό της χώρας και εξάλλου, αφορά και έργα άλλων υπουργείων, πέρα από το Υποδομών, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

Άλλο στέλεχος της αγοράς των δημοσίων έργων εξηγεί ανεπίσημα στο Build: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για την εξεύρεση λύσης, την Τετάρτη ήταν μόλις η δεύτερη συνάντηση. Σε τέτοιες κρίσιμες περιπτώσεις, οι δύο πλευρές πραγματοποιούν ανταλλαγή απόψεων και ύστερα, επανασυσκέπτονται. Η διαδικασία αναθεώρησης των τιμών των έργων ήταν κάτι που έχει ξαναπέσει στο τραπέζι τα τελευταία δύο χρόνια, πριν από την εμφάνιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Οι λύσεις που έχουν προταθεί
Ενώ η λύση στο πρόβλημα των ακραίων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά και τις πρώτες είναι σύνθετη, η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι κατά κύριο λόγο μία: Υπάρχει η πρόταση από ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΕΔΜΗΔΕ και ΠΕΔΜΕΔΕ για αύξηση της ποσόστωσης της συμμετοχής των δημοσίων έργων από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάπτυξης, στη λογική ότι «τα τεχνικά έργα, από τα οποία περνά η ανάκαμψη της χώρας, έχουν τη μεγαλύτερη και την ταχύτερη απορροφητικότητα». Ταυτόχρονα, έχει προταθεί από το ΤΕΕ και τον ΣΤΕΑΤ η δημιουργία αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής τιμών των έργων, ως κατοχύρωση της διαφάνειας και της δίκαιης εκταμίευσης των κονδυλίων.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΔΜΗΕΔΕ), εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Μπενέκο πρότεινε δύο ακόμη, παράλληλες, λύσεις: Αφενός να δοθεί εξάμηνη παράταση στον χρόνο παράδοσης των έργων μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές στα υλικά, αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν δεκτές αρνητικές εκπτώσεις σε προσφορές για τα έργα που έχουν προκηρυχθεί. «Παρότι είναι νομικά κατοχυρωμένο, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, επειδή ουσιαστικά θα πρέπει να αναδομηθεί ο προϋπολογισμός κάθε έργου», εξήγησε για το προτεινόμενο μέτρο ο κ. Μπενέκος.

Εν αναμονή νομοθετικής πρωτοβουλίας
«Είναι λογικό το υπουργείο Υποδομών να μην έχει απαντήσει ακόμη, διότι η απάντηση μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και αλλαγή του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας», σχολίασε ανώτατο επιστημονικό στέλεχος της αγοράς στο Build. Άλλωστε, οι παρεμβάσεις που έκανε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν «αποσπασματικές και δεν κάλυψαν όλες τις αγορές των υλικών και των πρώτων υλών, που τελικά βρέθηκαν να έχουν αυξημένη ανάγκη στήριξης», όπως τόνισε στο Build άλλη πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η λύση που θα βρεθεί, για να μπορέσουν να συνεχιστούν τα έργα και να μην ανατραπεί ο σχετικός προγραμματισμός, θα πρέπει να εκφράζει ρεαλιστικά ολόκληρη την αγορά των τεχνικών έργων», τόνισαν εργοληπτικοί κύκλοι στο Build. Πράγματι, με “πάγωμα” των έργων δεν κινδυνεύουν μόνο τα δημόσια έργα, όπου υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για μονομερείς διαρρήξεις συμβάσεων από μέρους μικρότερων εργοληπτών, όπως μαθαίνει το Build, αλλά και στα ιδιωτικά έργα, επειδή σε αμφότερα τα εγχειρήματα, «το κέρδος των εργοληπτών εκμηδενίζεται και σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι φθάνουν μέχρι και να παρουσιάσουν ζημίες από την εκτέλεση του έργου που ανέλαβαν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build