Ένας από τους δύο κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μαζί με την πληροφορική, που ξεχωρίζουν θετικά ως προς τις προβλέψεις για τον τζίρο τους το 2023 είναι αυτός των κατασκευών, σύμφωνα με την έκθεση Τάσεις του Επιχειρείν της Εθνικής Τράπεζας για το δ’ τρίμηνο 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2023 στους κλάδους των κατασκευών και της πληροφορικής προβλέπεται τετραπλάσια άνοδος πωλήσεων σε σχέση με τον λοιπό επιχειρηματικό τομέα, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, ο όγκος πωλήσεων στον κλάδο της πληροφορικής αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 13% και αυτός των κατασκευών κατά 12% το 2023, σε σχέση με το 2022, όταν για παράδειγμα η αντίστοιχη αύξηση στον κλάδο τουρισμού εκτιμάται στο 6%, στον κλάδο των μεταφορών στο 5% και στον κλάδο της βιομηχανίας στο 4%.

Στο +27% ο όγκος δραστηριότητας σε σχέση με το 2019
Ο κλάδος των κατασκευών ήταν άλλωστε αυτός που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση όγκου δραστηριότητας στο τρίτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με το 2019, καθώς έφτασε στο +27%, με δυναμική πορεία κυρίως στα κτίρια, καθώς ο κλάδος επωφελείται από αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον μετά από μακροχρόνια υποτονική δραστηριότητα λόγω οικονομικής κρίσης. Συγκριτικά, ο μέσος όρος για το σύνολο των κλάδων κινήθηκε στο +11%.

Βελτιωμένες προσδοκίες ζήτησης και απασχόλησης
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι δείκτες προσδοκιών όσον αφορά τη μελλοντική δραστηριότητα στους βασικούς κλάδους της οικονομίας, με εξαίρεση τις κατασκευές. Ειδικότερα, ο κλάδος των κατασκευών ξεχωρίζει θετικά στους πρόδρομους δείκτες δραστηριότητας, με βελτιωμένες προσδοκίες ζήτησης και απασχόλησης έναντι του προηγούμενου 12μηνου, ενώ αναμένεται εντονότερη άνοδος τιμών το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία εμφανίζει ενδείξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, με αναμενόμενη επιβράδυνση δραστηριότητας (κοντά στο μέσο όρο 20ετίας) και μικρή αποκλιμάκωση πληθωριστικών πιέσεων. Στο εμπόριο αναμένεται να συνεχιστούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και διατηρούνται οι οριακά θετικές προσδοκίες ζήτησης, ενώ στις υπηρεσίες οι προσδοκίες συγκλίνουν σε σημαντική επιδείνωση δραστηριότητας, κυρίως όσον αφορά υπηρεσίες προς καταναλωτές και δευτερευόντως προς επιχειρήσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build