Υπογράφτηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την ένωση των Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ και Δόξα ΑΒΕΤΕ το συμφωντικό για την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.
Η ένωση των δύο εταιρειών έδωσε μέση έκπτωση 2% και πέτυχε να της κατακυρωθεί η σύμβαση του, αρχικού προϋπολογισμού 8.828.800 ευρώ (με ΦΠΑ), έργου και καλείται πλέον να το αποπερατώσει μέσα σε 650 ημερολογιακές ημέρες.

Η ιστορία του μνημείου
Το τέμενος Βαγιαζήτ βρίσκεται στο κέντρο του Διδυμότειχου. Πρόκειται για ένα από τα επιβλητικότερα μουσουλμανικά τεμένη στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα κτίρια που ανεγέρθηκαν στα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η δόμησή του άρχισε στα τέλη του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α’. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή της κύριας εισόδου, εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1420.

Καλύπτει έκταση ενός στρέμματος σχεδόν και αποτελείται από μια τετραγωνικής κάτοψης αίθουσα προσευχής και έναν ενιαίο μιναρέ ύψους 22 μ. Στη δυτική πλευρά ανοίγεται η μνημειακή, με περίτεχνες διακοσμήσεις στο περιθύρωμα, κύρια είσοδος. Τα παράθυρα έχουν τοξωτή ελαφρά οξυκόρυφη απόληξη. Τα παράθυρα της κάτω σειράς περιβάλλονται από ορθογωνικά πλαίσια με γλυφές ενσωματωμένα στη λιθοδομή του κτιρίου, ανάγλυφα μάρμαρα και λαξευμένους με διακοσμήσεις δόμους.

Η ξύλινη στέγη του μνημείου ήταν μια εξαιρετικά ογκώδης, καλυμμένη με μολύβι, πυραμιδοειδής κατασκευή και αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά ξύλινα ιστορικά μνημεία στον κόσμο. Ο φορέας της ήταν από ξύλο βελανιδιάς και χωριζόταν σε περισσότερα του ενός στατικά συστήματα, με ιδιαίτερα σύνθετα και μοναδικά, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο, δομικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και συνδέσεις.
Κατά την πυρκαγιά της 22/03/2017 καταστράφηκε ολικά ο ξύλινος φορέας και η επιστέγαση του τεμένους, ενώ οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν επέφεραν απομείωση της φέρουσας ικανότητας των δομικών στοιχείων των τοιχοποιιών (εξωτερικών τοίχων πεσσών και κυρίως του μιναρέ). Ο μιναρές, στην υφιστάμενη κατάσταση, εμφανίζει πολύ μεγάλες εκκεντρότητες, η βάση του είναι κατακερματισμένη λόγω της φωτιάς και παρουσιάζει σοβαρή επικινδυνότητα.

Οι παρεμβάσεις του έργου
Θα γίνουν συνολική αποκατάσταση (δομική/αρχιτεκτονική) του μνημείου με τον μιναρέ του στην τελευταία φάση πριν την πυρκαγιά (αρχές 20ού αιώνα) και, κυρίως, ανακατασκευή του συνόλου της περίτεχνης στέγης του, με κριτήριο την προστασία του και την αναγνώριση της δομικής του ιστορίας. Ανάμεσα στις, πολλές, εργασίες που θα λάβουν χώρα είναι προσεκτική αποδόμηση τμημάτων μιναρέ και καταγραφή, καταβίβαση και αναδόμησή του με το σύνολο των δακτυλίων ενίσχυσης, αναδόμηση λιθοδομών και οπτοπλινθοδομών με χρήση υφιστάμενων και νέων λίθων και οπτόπλινθων όμοιων με τους υφιστάμενους, ανακατασκευή φέροντος οργανισμού στέγης και τρούλου, ανακατασκευή ξύλινων θυρών και παραθύρων, επικάλυψη στέγης με φύλλα μολύβδου και επιστέγαση στέψης του μιναρέ συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού σκελετού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build