Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επαναδημοπράτησε εργασίες αποκατάστασης στο κτιριακό συγκρότημα της «Παλιάς Ηλεκτρικής» στην Καρδίτσα αλλά και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, ώστε αυτό να μετατραπεί έπειτα σε Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί είχε κριθεί εν τέλει άγονος, επειδή δεν είχε υπάρξει πρόταση για ανάληψη του έργου από κάποιον ανάδοχο.
Τώρα, λοιπόν, προκηρύχθηκε εκ νέου ανοικτός διαγωνισμός για να βρεθεί ο οικονομικός φορέας που θα υλοποιήσει αυτό το project, το οποίο, σημειωτέον, αποτελεί υποέργο του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της “Παλιάς Ηλεκτρικής” Καρδίτσας και μετατροπή του σε πνευματικό κέντρο, ανάκτηση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου». Ο προϋπολογισμός του δημοπρατηθέντος υποέργου είναι 2.772.476 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Κύριός του είναι ο Δήμος Καρδίτσας, ενώ η προθεσμία εκτέλεσής του ορίστηκε σε 36 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Η διορία για την κατάθεση προσφορών τελειώνει την Τρίτη 16/01/2024 και ώρα 10:00.

Είναι ιστορικό μνημείο
Το κτιριακό συγκρότημα της «Παλιάς Ηλεκτρικής» ανεγέρθηκε το 1910 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας. Αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς και λειτούργησε μέχρι το 1957, όταν η επιχείρηση εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και το οικόπεδο μαζί με τα κτίρια επέστρεψε στην κυριότητα του Δήμου Καρδίτσας. Το συγκρότημα αποτελείται από τα κτίρια Α, Β και Γ. Το κτίριο Α είναι διώροφο και στεγασμένο με ξύλινη στέγη. Το κτίριο Β είναι ισόγειο και αποτελεί προσθήκη κατ’ επέκταση στη νότια πλευρά του κτιρίου Α με κοινό μεσότοιχο, ενώ αρχικά διέθετε ξύλινη στέγη που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το κτίσμα Γ είναι ισόγειο και ανεξάρτητο, βρίσκεται νότια του Β, αποτελεί κτίριο συνοδείας και δεν θα διατηρηθεί. Με απόφαση της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, το συγκρότημα αποτελεί ιστορικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο
Στο Πολιτιστικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί θα μπορεί κανείς να βρει μια κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύο πολυλειτουργικές μικρότερες αίθουσες, κυλικείο, κεντρική είσοδο-φουαγιέ, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κυκλοφορίας. Επίσης, ο περιβάλλων χώρος θα αναδειχθεί και θα απελευθερωθεί, με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος και να συνδεθεί με το αστικό δίκτυο πεζοδρόμων, πάρκων και πλατειών του κέντρου της Καρδίτσας.

Η διαμόρφωσή του θα είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη μικρών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών. Το επαναδημοπρατηθέν υποέργο, τώρα, αφορά σε πραγματοποίηση διάφορων οικοδομικών και μηχανολογικών εργασιών. Ενδεικτικά, θα γίνουν, μεταξύ άλλων πολλών, ενίσχυση-διαπλάτυνση υπάρχουσας θεμελίωσης, ανακατασκευή και αποκατάσταση λιθοδομής, νέα στέγη κτιρίου Β, αντικατάσταση μελών και κατάλληλη υγρομόνωση θερμομόνωση στέγης κτιρίου Α, επισκευή ή αντικατάσταση κουφωμάτων με πανομοιότυπα, αρμολόγηση, επιχρίσματα, χρωματισμοί, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και πλακοστρώσεις περιβάλλοντος χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build