Τέλος στην δικαστική διαμάχη της βασικής μετόχου του ομίλου Ελλάκτωρ, Reggeborgh με τους Μπάκο, Καύμενάκη και Εξάρχου ήρθε να βάλει με απόφασή της η πλειοψηφία των μετόχων του ομίλου, η οποία επικυρώθηκε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει και επίσημο χαρακτήρα μετά την πώληση του 29,87% των μετοχών που είχαν στην κατοχή τους οι Μπάκος και Καϋμενάκης έναντι 182 εκατ. ευρώ στον όμιλο Motoroil, με τους εφοπλιστές και τον Αλέξανδρο Εξάρχου να βρίσκονται πλέον στο τιμόνι της Intrakat, έχοντας αποκτήσει ποσοστό 31,7% μέσω της εταιρείας συμφερόντων τους, Winex Investments.

Η πλευρά της Reggeborgh ήρθε να προτείνει την παραίτηση της εταιρείας από την αγωγή που είχε καταθέσει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά του Αλέξανδρου Εξάρχου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ και μέλος του δ.σ. του ομίλου Ελλάκτωρ για το χρονικό διάστημα από 30 Ιουλίου 2018 έως και 27 Ιανουρίου του 2021 και με την ιδιότητα του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου στον Ελλάκτωρα για το διάστημα από 31 Δεκεμβρίου του 2020 έως και 27 Ιανουαρίου του 2021. Επίσης ενέκρινε την απόσυρση της έγκλησης που είχε κατατεθεί από τον Ελλάκτωρα ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό παραιτήθηκαν τυχόν δικαστικών διεκδικήσεων και από την πλευρά τους οι εταιρείες Killoman και Greenhill Investments Limited (συμφερόντων Μπάκου – Καϋμενάκη), καθώς και της αγωγής και αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Ταυτόχρονα οι δύο εταιρείες παραιτήθηκαν μέσω εξωδίκου από τα δικόγραφα και τα δικαιώματα της αγωγής που είχε υπογράψει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος δρούσε ως νόμιμος εκπρόσωπος των δύο εταιρειών. Υπέρ της απόφασης αυτής τάχθηκε το 83,63% των μετόχων.

Το δικαστικό γαϊτανάκι που προηγήθηκε
Θα θυμίσουμε ότι η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη δια της Greenhill Investments, είχε ζητήσει την ακύρωση του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ, ζητώντας τον Φεβρουάριο του 2021 την εκλογή νέας διοίκησης και την ταυτόχρονη ακύρωση τις εκλογής του νέου τότε διοικητικού συμβουλίου με σχετική απόφαση του ομίλου στις 27 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Το θέμα είχε φτάσει τότε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είχε απευθύνει σχετικά ερωτήματα προς τον όμιλο Ελλάκτωρ και τη διοίκησή του. Στα ερωτήματα της Επιτροπής συμπεριλαμβάνονταν επίσης ζητήματα όπως ο ισχυρισμός των δύο εφοπλιστών περί διαπραγματεύσεων με την Archirodon για πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα της Άκτωρ, κάτι που διέψευδε κατηγορηματικά ο όμιλος, καθώς και το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Άκτωρ.

Είχε ακολουθήσει νέα αγωγή από πλευράς των εφοπλιστών προς τη νέα διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, με την οποία ζητούσαν να δημοσιοποιηθεί η κατά τον ισχυρισμό τους μυστική συμφωνία Λεωνίδα Μπόμπολα – Reggeborgh, προσφυγή η οποία απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο. Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2021 η Greenhill είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της Ελλάκτωρ Α.Ε. στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που αφορούσε στη διαδικασία της υπό εξέλιξη τότε αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ολοκληρώθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2021, ενώ τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν υπερκάλυψαν κατά 2,2 φορές το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει η εταιρεία. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση κεφαλαίου με 100% ιδιωτικά κεφάλαια. Η διαδικασία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ολοκληρώθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2021. Κατόπιν όλων αυτών στο τέλος του 2021 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ήταν 578 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 18% σε σύγκριση με το 2020. Τα ενοποιημένα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 3% στα 916 εκατ. ευρώ, έναντι 892 εκατ. ευρώ το 2020. Το μεικτό κέρδος εκτός αποσβέσεων ήταν 207 εκατ. ευρώ έναντι 111 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένο κατά 87%. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενίσχυσης των αποτελεσμάτων προήλθε από τον κλάδο των κατασκευών όπου το μεικτό κέρδος βελτιώθηκε κατά 57 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build