Νέες συμβάσεις 321 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των κατασκευών υπέγραψε ο όμιλος Ελλάκτωρ στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Την ίδια στιγμή ο όμιλος έχει προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεων εξορθολογισμού και εξυγίανσης της λειτουργίας του, ολοκληρώνοντας ήδη ένα μεγάλο μέρος αυτών έως και αυτή τη στιγμή, ενώ κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα που παρουσίαζε στον κλάδο των κατασκευών. Στα νέα έργα του α’ εξαμήνου εντάσσονται μεταξύ άλλων η οδική αρτηρία Πάτρα-Πύργος, η κατασκευή και λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας, οι εργασίες αποκατάστασης στη διώρυγα της Κορίνθου.

To κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 13% σε σύγκριση με τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021. Την ίδια στιγμή το EBITDA των κατασκευών βρίσκεται σε σημείο break-even, γεγονός που σηματοδοτεί την αναστροφή των δεδομένων σε έναν επί σειρά ετών προβληματικό κλάδο δραστηριότητας για τον όμιλο Ελλάκτωρ. Eιδικότερα το EBITDA του κλάδου κατασκευών από ζημιογόνο στα επίπεδα των 54 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, φέτος στην αντίστοιχη χρονική περίοδο ήταν θετικό στο 0,1 εκατ. ευρώ.
Εξετάζοντας τα συνολικά ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου Ελλάκτωρ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα έσοδα ανήλθαν στα 479 εκατ. ευρώ, όντας κατά 22% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το EBITDA του ομίλου ανήλθε στα 126 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 65% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Στο τέλος του 2022 η έγκριση για τα νέα δεδομένα της συμφωνίας με τον όμιλο Motor Oil
O Eυθύμιος Μπουλούτας διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον όμιλο Motor Oil, η οποία εγκρίθηκε στις 25 Αυγούστου από τους μετόχους του πρώτου και αντικείμενο την απόκτηση του 75% του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Motor Oil η Ελλάκτωρ προχωράει στη διάσπαση του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δι’ απόσχισής του, μέσω σύστασης της νέας εταιρείας SpinCo, οι μετοχές της οποίας θα της ανήκουν κατά 100%.

Επιπλέον η Motor Oil Renewable Energy και η Ελλάκτωρ θα συστήσουν από κοινού μια νέα εταιρεία με την ονομασία HoldCo, στην οποία η Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% και η MORE με 75%. H MORE θα καλύψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της HoldCo με μετρητά και η Ελλάκτωρ με εισφορά σε είδος κατά προσέγγιση σε ποσοστό 14%. Να σημειωθεί ότι το ακριβές ποσοστό θα προκύψει κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής των μετοχών της στη SpinCo. Η Ελλάκτωρ στη συνέχεια θα πουλήσει και θα μεταβιβάσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της στη SpinCo λαμβάνοντας τίμημα σε μετρητά.

Η αξία του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου (Equity Value) της SpinCo καθορίστηκε στα 794,5 εκατ. ευρώ.
Συνυπολογίζοντας τον συνολικό δανεισμό του ομίλου Ελλάκτωρ στις 31.12.2021 καθώς και τις λοιπές προσαρμογές, το συνολικό τίμημα της συναλλαγής σε όρους enterprise value διαμορφώνεται στα 994,1 εκατ. ευρώ. Η HoldCo μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω κινήσεων πρόκειται να συγχωνευθεί με τη SpinCo μέσω απορρόφησής της από την τελευταία. Σχετικά αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έως το τέλος του 2022.

Ανοδικά σε τζίρο όλες οι κατηγορίες δραστηριότητας
Όλα τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε όλες τις κατηγορίες δραστηριότητας του ομίλου και συγκεκριμένα κατά 20% στον τομέα της κατασκευής, 25% στις παραχωρήσεις, 5% στο περιβάλλον, 44% στο real estate και στις λοιπές δραστηριότητες κατά 3%. Ειδικότερα η κατασκευή από τα 189,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε τζίρο 244,7 εκατ. ευρώ το 2022 στο πρώτο εξάμηνο, οι παραχωρήσεις από 98,2 εκατ. ευρώ, ανήλθαν στα 126,6 εκατ. ευρώ, το περιβάλλον από 55,4 εκατ. ευρώ έφτασε τα 55,7 εκατ. ευρώ, το real estate από 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 4,2 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build