Oι εργασίες ανάπλασης στον Παλαιό Σταθμό του ΟΣΕ στην Κόρινθο ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες ύστερα από τη σύμβαση έργου που υπεγράφη την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 από τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο και τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Πούρου. Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 1.335.000 ευρώ με δημοτικούς πόρους σε συνδυασμό με πόρους από το ΣΑΤΑ και ανάδοχος του έχει οριστεί η “ΕΥΡΥΘΜΟΣ” Δ ΚΡΑΜΠΟΒΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Συγκεκριμένα, η περιοχή του έργου βρίσκεται στην ανατολική ζώνη της πόλης της Κορίνθου (σιδηροδρομικός σταθμός ΟΣΕ Κορίνθου, ο οποίος βρίσκεται εντός του παλαιού σχεδίου πόλεως και σήμερα είναι ανενεργός), καλύπτει μια έκταση περίπου 16.000 τ.μ. και αποτελεί σημαντικό ανοιχτό χώρο μπροστά από το παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό. Αναλυτικότερα, θα δημιουργηθεί παιδική χαρά με δάπεδο ασφαλείας και σύγχρονο εξοπλισμό, χώρος με όργανα γυμναστικής, κοινόχρηστοι χώροι χαλάρωσης και ξεκούρασης, με δρόμους περιπάτου και αναψυχής για τους επισκέπτες, με παγκάκια ανάπαυσης και στέγαστρα, ποδηλατοδρόμοι, χώροι στάθμευσης απλών και ηλεκτρικών ποδηλάτων, διάδρομοι κίνησης θα είναι διαστρωμένοι με σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο στο εσωτερικό της περιοχής και κυλικείο με αύλειο χώρο καλυμμένο με στέγαστρα.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί αποξήλωση των υφιστάμενων πλακών πεζοδρομίων και αντικατάσταση με νέες μπροστά από το κτίριο του ΟΣΕ, ενίσχυση του πρασίνου με υψηλή φύτευση και θάμνους, μουσείο τραίνου με τρία βαγόνια και μία ατμάμαξα του 1895 που παραχωρείται για το σκοπό αυτό από τον ΟΣΕ (σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και φωτιζόμενο το βράδυ), αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών σωμάτων χαμηλής κατανάλωσης led και ανάπλαση της σημερινής αποβάθρας μετατρέποντας την σε υπαίθριο εκθεσιακό χώρο για συλλόγους και φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα γίνουν και μικρά τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων.

Ο στόχος του έργου – Πώς θα ενταχθεί αισθητικά και λειτουργικά στην πόλη ο παλιός σταθμός
Στόχος του έργου είναι, η εν λόγω περιοχή να μην αποτελεί πλέον χώρο απομόνωσης και εστία ρύπων, αλλά να ενταχθεί αισθητικά και λειτουργικά στην πόλη, προσδίδοντας την αναγκαία προστιθέμενη αξία σε αυτήν, συνδέοντας το κέντρο της με τις δύο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της, την Ιωνία και την Αγία Άννα. Όλες οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με σεβασμό στην φυσιογνωμία του χώρου και δεν θα επηρεάσουν την παλαιά μορφή και χρήση του σταθμού, αντιθέτως οι σιδηροδρομικές γραμμές και ο υπόλοιπος εξοπλισμός του σταθμού ενσωματώνονται πλήρως στο έργο, ώστε να διατηρείται στο ακέραιο η ιστορικότητα του χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build