Η ΤΕΡΝΑ ΑΕ και η Globiled Μ. ΕΠΕ θα προχωρήσουν από κοινού στην αναβάθμιση της ασφάλειας των δέκα πιο μεγάλων σιδηροδρομικών σηράγγων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Η ένωση των δύο αυτών εταιρειών αναδείχθηκε ανάδοχος στον σχετικό διαγωνισμό, τον οποίο είχε προκηρύξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, προσφέροντας 36.448.627,17 ευρώ με ΦΠΑ. Η εκτιμώμενη αξία της διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν 37,2 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης 50% (ήτοι έως 18,6 εκατ. ευρώ). Σημειωτέον, ότι το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Οι στόχοι του έργου και τι αυτό περιλαμβάνει
Όπως επισημαινόταν στην διακήρυξη του έργου, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έγινε αντιληπτή η μεγάλη και επιτακτική ανάγκη κάλυψης όλων των ζητημάτων ασφάλειας του δικτύου σιδηροδρόμων του ΟΣΕ, με σκοπό την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας. Διαπιστώθηκε, ότι οι σήραγγες των σιδηροδρόμων του ΟΣΕ παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών υποδομών ασφάλειας, όπως, λ.χ., έλλειψη ή ανεπάρκεια υποδομών σύγχρονων και λειτουργικών συστημάτων πυρανίχνευσης, έλλειψη φωτισμού και σήμανσης εξόδων κινδύνου και έλλειψη μηχανισμού συντήρησης και παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων της δομικής υγείας των σηράγγων αυτών. Αντικείμενο των παρεμβάσεων, λοιπόν, αποτελεί ακριβώς η αναβάθμιση των υποδομών ασφάλειας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων του ΟΣΕ, συνολικού μήκους 65 χιλιομέτρων, για να επιλυθούν τα επιτακτικά προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν όσον αφορά στην πυρανίχνευση, στον φωτισμό και στην παρακολούθηση σημαντικών παραγόντων της δομικής τους υγείας.
Οι επεμβάσεις θα γίνουν στις εξής σήραγγες: Καλλιδρόμου (συνολικού μήκους 18,6 χλμ), Όθρυος (14,04 χλμ), Τεμπών (5 χλμ), Παναγοπούλας (9 χλμ), Περάματος (3,5 χλμ), Αιγίου (3,5 χλμ), Πλατάνου (2,4 χλμ), Πλαταμώνα (4,3 χλμ), Κακιάς Σκάλας (2,4 χλμ), Τράπεζας (2,2 χλμ). Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων «έξυπνων» συστημάτων πυρανίχνευσης (μέσω εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς) που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάστασή τους σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου, ανάπτυξη «έξυπνων» σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισής τους σε πραγματικό χρόνο (μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας), «έξυπνο» φωτισμό των σηράγγων και φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλεδιαχείρισης.
Τα συστήματα «έξυπνου» φωτισμού σηράγγων θα αποτελούνται, ενδεικτικά, από κεντρικό λογισμικό διαχείρισης φωτιστικών σηράγγων, 2.708 φωτιστικά σηράγγων κατάλληλης ισχύος και φωτεινής ροής τουλάχιστον 3.000 lumens, 2.708 πινακίδες σήμανσης εξόδων κινδύνου, 2.708 ελεγκτές φωτιστικών σηράγγων DALI και 100 κεντρικούς ελεγκτές DALI. Το έργο περιλαμβάνει, τέλος και υπηρεσίες εκπαίδευσης χρηστών και διαχειριστών, διανομή εκπαιδευτικού υλικού και υπηρεσίες για την διαχείριση του συνόλου του.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build