Σημαντική επέκταση στην ελληνική αγορά και στις προοπτικές που παρουσιάζει το εγχώριο real estate πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η Ten Brinke. Αυτό επισημαίνουν στο Build πηγές της εταιρείας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε αρκετά διαφορετικά μέτωπα προκειμένου να συναφθούν κοινοπραξίες, είτε με κατασκευαστικές εταιρείες είτε με επιλεγμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων μικρότερου βεληνεκούς χρηματοδοτώντας projects που θα αναπτύσσονται σε περιοχές της χώρας. Η Ten Brinke, που σε επίπεδο ομίλου κάνει τζίρο περί τα 1,3 δισ. ευρώ, διατηρεί ισχυρή ρευστότητα, βλέπει τις επενδύσεις στην Ελλάδα ως καίριο επενδυτικό στόχο για να κινηθεί επενδυτικά το προσεχές χρονικό διάστημα.

31 ενεργά εργοτάξια στην Ελλάδα έως το τέλος του 2024
Σημειώνεται, ότι η Ten Brinke έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδιασμού, αυξάνοντας το ποσό που έχει προϋπολογίσει να διαθέσει στην Ελλάδα έως και το 2026. Υπενθυμίζουμε, ότι με βάση το αρχικό πλάνο της εταιρείας επρόκειτο να γίνουν επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ στη διετία 2024-2025, ωστόσο με τα νεότερα δεδομένα οι επενδύσεις θα αγγίξουν έως και τα 350 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2026. Έως το τέλος του έτους, η Ten Brinke θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της για πρώτη φορά από τη στιγμή που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα, 31 ενεργά εργοτάξια. Τομείς ενδιαφέροντος είναι οι οικιστικές αναπτύξης, τα εμπορικά καταστήματα και τα retail parks, τα γραφεία και τα logistics.

Ισχυρή εναλλακτική η Ελλάδα έναντι των χωρών της Δυτικής Ευρώπης
Η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί μία ισχυρή επενδυτική εναλλακτική για την Ten Brinke, τη στιγμή που η ανάπτυξη σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου έχει παρουσία έχει διακοπεί. Θυμίζουμε, ότι η σημαντικότερη αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η Ten Brinke είναι η Γερμανία, η οποία το τελευταίο διάστημα διανύει περίοδο εκτεταμένης κρίσης στο πεδίο του real estate εν μέσω γενικευμένης ύφεσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οικοδομικές άδειες για διαμερίσματα στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 18,3% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης που ανήλθαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ζήτησης στον κλάδο των κατασκευών και των ακινήτων.

Η Γερμανία κλονίζεται από την πιο σοβαρή ύφεση στον τομέα των ακινήτων εδώ και δεκαετίες. Για τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμάται, ότι η Ten Brinke στην Ελλάδα θα παρουσιάσει εκθετική ανάπτυξη με βάση και τον σχεδιασμό που πρόκειται να θέσει προς υλοποίηση. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας εξήλθε από μια έντονη και πολυετή οικονομική κρίση και διανύει τον δρόμο της ανάπτυξης, ενώ η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημαντικές υπεραξίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νότια προάστια όπου η Ten Brinke υλοποιεί τα τελευταία χρόνια αρκετές οικιστικές αλλά και εμπορικές αναπτύξεις όπως είναι πιο πρόσφατα, τα καταστήματα της Μασούτης και της Max Stores στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.