Μπλόκο στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να βάλει ο δήμος Μοσχάτου – Ταύρου.

Ο διαγωνισμός αφορά στο ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ Ταύρου (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας) με συνολική αξιοποιήσιμη έκταση 3.294 τ.μ. και δομημένη επιφάνεια που ανέρχεται στα 1.526 τ.μ. εκ του οποίου ένα από τα κτίρια έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο. Ο Δήμος ζητάει να του παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος το συγκεκριμένο ακίνητο, προκειμένου να το εκμεταλλευθεί για τις δικές του ανάγκες και ταυτόχρονα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη, ενώ ήδη αρκετοί βουλευτές και πολιτικοί παράγοντες έχουν τοποθετηθεί για το θέμα.

Σχετικά ο Κωνσταντίνος Πηνιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ανέφερε σχετικά: «πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ώστε και ο υπουργός να ενώσει τη φωνή του στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε το συγκεκριμένο ακίνητο να περιέλθει στη δικαιοδοσία και στη χρήση του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου». Σχετικά τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Σπανάκης, λέγοντας ότι ταυτίζεται με τη θέση των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «αυτό το ακίνητο πρέπει να παραχωρηθεί στον δήμο Μοσχάτου – Ταύρου». Ταυτόχρονα και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου ανέφερε ότι «το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει το δίκαιο αίτημα του δήμου», ενώ και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης τοποθετήθηκε και εκείνος σχετικά, τασσόμενος υπέρ της παραχώρησης του ακινήτου στον δήμο της περιοχής.

Προβληματισμός από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει προβληματισμό στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τις δυνατότητες αξιοποίησης του ακινήτου σε περίπτωση ανάδειξης προτιμητέου επενδυτή. Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη εμφανιστεί στη φάση του Virtual Data Room (VDR), τα σχήματα που πρόκειται να διεκδικήσουν το έργο. Εντός της εβδομάδας που διανύουμε επίκειται και η κατάθεση των προσφορών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας, για το ακίνητο είχε προσκληθεί ο δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να καταθέσει και εκείνος προσφορά μέσω της τρέχουσας διαδικασίας. Ωστόσο αίτημα του δήμου αποτελεί η δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο με τη συμμετοχή φορέων του Δημοσίου σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ έχει πραγματοποιηθεί και κατά το παρελθόν, οπότε δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο για την τύχη του ακινήτου, θα έχει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ τελεί υπό την ευθύνη του συγκεκριμένου υπουργείου.

Oι προτάσεις αξιοποίησης από πλευράς του Δήμου
Ο Δήμος από την πλευρά του έχει καταθέσει προτάσεις αξιοποίησης του ακινήτου για τη στέγαση του Μουσείου Εθνικής Αλληλεγγύης αλλά και για την λειτουργία του ως Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο ενδείκνυται για κτίρια γραφείων, κατοικίες, καθώς και για υπηρεσίες υγείας, δεδομένης και κοντινής του απόστασης από τους δύο σταθμούς μετρό σε Ταύρο και Πετράλωνα και τον σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Το ακίνητο ξεκίνησε την ιστορική του πορεία κατά τη δεκαετία του 1920, διαδραματίζοντας ρόλο στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ευρύτερης περιοχής καθώς σχετίζεται με τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν κυρίως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922. Στέγαζε υπηρεσίες που σχετίζονταν με τη διαβίωση και καθημερινότητα των προσφύγων μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Στην περίοδο της κατοχής υπήρξε η έδρα της «Εθνικής Αλληλεγγύης» δηλαδή της οργάνωσης στήριξης του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1977 χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητες του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνία (ΕΟΜΜΕΧ).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build