Μία ανάσα από τα 500 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν το πρώτο μισό του δεύτερου πανδημικού έτους τα έσοδα που εισέπραξε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο κράτησε ασφαλή απόσταση από την κατακρήμνιση του 2020. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 το ταμείο εισέπραξε 498,2 εκατομμύρια ευρώ από τις ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις, όταν το αντίστοιχο ποσό έφτασε τα 46,3 εκατ. καθόλη τη διάρκεια του 2020.

Να θυμίσουμε ότι ο στόχος για το 2022 είναι το ΤΑΙΠΕΔ να εισπράξει 2,2 δισεκατομμύρια από αποκρατικοποιήσεις. Λίγο πριν κλείσει δεκαετία, από το 2011 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021, το Ταμείο υλοποίησε έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας σχεδόν 10,3 δισ. ευρώ (έως το τέλος του χρόνου ξεπέρασαν τα 11 δισ.), εισέπραξε έσοδα από ολοκληρωμένα deals 7,5 δισεκατομμυρίων, ενώ εισπράχθηκαν και μερίσματα από διανομή αποθεματικών συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Στα ορόσημα του πρώτου εξαμήνου του ΤΑΙΠΕΔ, έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της έκτασης του Ελληνικού στη Lamda Development, που έφερε στα κρατικά ταμεία την πρώτη δόση των 300 εκατομμυρίων, ενώ τα υπόλοιπα 615 εκατομμύρια θα καταβληθούν από την παραχωρησιούχο σε 6 δόσεις. Επίσης μέχρι τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η είσπραξη του ποσού που αναλογεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το εκπλειστηρίασμα για την χρήση των συχνοτήτων 5G, ποσού 279 εκατ. ευρώ.

Στα deals που έκλεισαν ήταν επιπλέον η μεταβίβαση του Golf Βόρειας Αφάντου στον όμιλο του Μερκούριο Αγγελιάδη, η ανακήρυξη των ΓΕΚ Τέρνα – Egis ως προτιμητέο επενδυτή για την Εγνατία και η μεταβίβαση του επιπλέον του 16% του ΟΛΠ στην Cosco. Θετικό ήταν το πρόσημο και στον ισολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2021 έγραψε έσοδα 7,15 εκατομμυρίων από 354 χιλ. και κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ποια λιμάνια και μαρίνες ξεμπλοκάρουν – Πότε κλείνει το deal με τον Ελλάκτωρα στο Ηράκλειο
Στις διαγωνιστικές διαδικασίες που προχώρησαν πέρσι ανήκει η προεπιλογή των ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ Τέρνα και της Energean Gas & Oil για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το 67% του λιμένα Ηρακλείου, για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 9 σχήματα (Olete Limited, κοινοπραξία των Καράτζη – FHL Κυριακίδης Μάρμαρα, κοινοπραξία Grimaldi – Μινωικές Γραμμές, κοινοπραξία Portek International GPH Cruise Port, κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Attica Group, κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – Aviareps, κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ – Goldenstep Shipping Limited, ΟΛΘ και Τεκάλ).

Στις 15 Μαρτίου αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας για το «μικρό Ελληνικό», την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, που έχει περάσει στη Reds του Ελλάκτωρα.
Στο πεδίο των 10 περιφερειακών λιμένων, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον λιμένα Βόλου και διερευνά την αξιοποίηση assets στην Κέρκυρα, συγκεκριμένα της μαρίνας για mega yachts, της μαρίνας Σπηλιάς και του μικρού λιμένα Λευκίμμης. Παράλληλα, ωριμάζουν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Μανδρακίου Ρόδου, Αργοστολίου και Ζακύνθου και στις 24 του μήνα αναμένονται καταθέσεις δεσμευτικών προσφορών για τη μαρίνα Καλαμαριάς, μετά και την απόρριψη προσφυγής του δήμου στο ΣτΕ.

Σε ό,τι έχει σχέση με τα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο, δρομολογείται ο διαγωνισμός για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, αφού είναι προς έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκηση το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος ΕΣΧΑΔΑ και στο τέλος του χρόνου αναμένεται να βγουν στον αέρα το camping Κονιαβίτη στα Καμμένα Βούρλα, μία έκταση 800 στρεμμάτων και οι Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών, έκτασης 785 στρεμμάτων.