Στην διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην περιοχή του Ελαιώνα, πρόκειται να προχωρήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης την προετοιμασία ενός οικοπέδου 300 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Φιλής στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίκειται η προετοιμασία – ωρίμανση που σχετίζεται με την συγκεκριμένη έκταση από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου στη συνέχεια η έκταση αυτή να δοθεί με τη μορφή παραχώρησης σε ιδιώτη, ο οποίος θα την αξιοποιήσει για λογαριασμό του, εισπράττοντας τα μίσθια από τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν εκεί.

Ταυτόχρονα ο ιδιώτης που θα αναλάβει ως παραχωρησιούχος την έκταση, θα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει και δικές του εγκαταστάσεις logistics στο χώρο.
Κίνητρο για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων η εγγύτητα στην Αττική Οδό και η πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο τη ευρύτερης ανάπλασης στην περιοχή του Ελαιώνα, το ένα σκέλος της οποίας διαχειρίζεται ο δήμος Αθηναίων, ενώ σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία την ευθύνη της έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Βασικό κίνητρο για τις υπό μεταφορά επιχειρήσεις θα αποτελέσει το γεγονός ότι η προς παραχώρηση έκταση βρίσκεται πλησίον της Αττικής οδού ενώ προσφέρει και ταχεία πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που διευκολύνει το μεταφορικό τους έργο.

Σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού για τις Γούρνες
Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά την μεταβίβαση των μετοχών για την έκταση στις Γούρνες, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην διαδικασία σύστασης της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών στη Reds, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, Δημήτρη Πολίτη.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση της διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης των 345 στρεμμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης, στη Reds του ομίλου Ελλάκτωρ.
Στο επίκεντρο η αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων έως το τέλος του 2022
Ως προς τα λοιπά τουριστικά ακίνητα που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ στο επίκεντρο τίθεται η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, με στόχο την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες.

Τη Δευτέρα παραδίδονται τα λουτρά της Κύθνου στον επενδυτή που αναδείχθηκε από την διαδικασία, ενώ τρέχει ο διαγωνισμός για τη λουτρόπολη στα Καμμένα Βούρλα, με ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών στις 30 Οκτωβρίου. Στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση περιλαμβάνεται και η ξενοδοχειακή ομάδα του ομίλου Μήτση, «Γαλήνη», καθώς και δύο ακόμη ξενοδοχειακές μονάδες που παραμένουν ανενεργές και βρίσκονται εντός της αξιοποιούμενης έκτασης. Στους όρους του διαγωνισμού εντάσσεται και η υποχρεωτική αξιοποίηση των ανενεργών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με σκοπό να καταστούν τα Καμμένα Βούρλα προορισμός ιαματικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις ιαματικές πηγές, υφίσταται ένα ευρύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης και του Κονιαβίτη στην είσοδο των Καμμένων Βούρλων, όπου επίσης υπάρχει ιαματική πηγή. Στο πλάνο είναι η ανάδειξη των πηγών των Θερμοπυλών, όπου σύμφωνα με τον κύριο Πολίτη έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια, ενώ έχει γίνει και ο διαχωρισμός της έκτασης σε αρχαιολογική και μη αρχαιολογική.  Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, η ΓΑΙΟΣΕ επρόκειτο χθες να προχωρήσει στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου, σε διαδικασίες έγκρισης της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ είναι επίσης η ωρίμανση, ο σχεδιασμός και οι αδειοδοτικές διαδικασίες που σχετίζονται με την δημιουργία του ποδηλατοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.
Ένα ακόμα έργο που τρέχει αυτή την περίοδο το Ταμείο είναι η αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, για το οποίο ήδη έχει επιλεγεί η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τη σχετική μελέτη.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός που αφορά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Σταδίου, κάτι που σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος Ιουλίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build