Mε επενδυτικό άρωμα ισραηλινής αλλά και τραπεζικής προέλευσης, υλοποιούνται αυτή την περίοδο σημαντικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. Το συμπέρασμα αυτό από τη συμμετοχή της Ναταλίας Στράφτη, Managing Partner Operations της Grivalia Management, του ιδρυτή της Brown Hotels, Leon Avigad και του Roni Aloni managing director της Leonardo Hotels and Resofts Mediterannean, ευρωπαϊκού βραχίονα του ισραηλινού ομίλου Fattal στο συνέδριο Prodexpo North 2022.

Σε ό,τι αφορά τη Grivalia Hospitality, τον επενδυτικό βραχίονα της Grivalia στον τουριστικό τομέα, ήδη έχει προχωρήσει στην ανάπλαση και επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου, Όλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτέλεσε στρατηγικό βραχίονα στην ανάπτυξη της Grivalia στον βραχίονα της φιλοξενίας, όπως ανέφερε σχετικά η κυρία Στράφτη. «Βρίσκεται σε σημείο της πόλης που συνδέεται με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της. Ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος έργων με επίκεντρο τον τουρισμό βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς μας».

Η Grivalia Hospitality διατηρεί 7 χρόνια παρουσίας στον τομέα της φιλοξενίας με 6 premium περιουσιακά στοιχεία να εντάσσονται σε αυτό όπως το Όλυμπος Νάουσσα, τα Αστέρια Γλυφάδας, το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Project Blue στη Μύκονο, το Piperi στη Νάουσα της Πάρου, το Pearl Island στον Παναμά και το Grecotel Meli Palace στην Κρήτη.

Aξία χαρτοφυλακίου στα 400 εκατ. που θα διπλασιαστεί
Όπως σημείωσε η Ν. Στράφτη η αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανέρχεται επί του παρόντος στα 400 εκατ. ευρώ, και αναμένεται τουλάχιστον να διπλασιαστεί με την ολοκλήρωση των εργασιών που πραγματοποιούνται στα εν λόγω ακίνητα. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia Ηospitality περιλαμβάνει 1,3 εκατ. τ.μ. γης και η δομημένη επιφάνεια ανέρχεται στα 80.000 τ.μ. Όταν όλοκληρωθούν από κατασκευαστικής άποψης όλα τα τουριστικά project που αναπτύσσει, η συνολική δυναμική του εν λόγω χαρτοφυλακίου θα ανέρχεται στα 550 κλειδιά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής και ιδρυτής της Brown Hotels, Leon Avigad, στάθηκε στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη υπολείπεται τουριστικών επενδύσεων σε σύγκριση με την Αθήνα. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πηγαινοέρχομαι ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αναρωτιέμαι πώς τόσο πολλές ξένες επενδύσεις κατευθύνονται στην Αθήνα σε σχέση με τις ελάχιστες που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Brown Hotels ανοίγει στη συμπρωτεύουσα το Vienna Hotel υπό το βασικό brand της Brown και θα είναι έτοιμο για τη σεζόν 2022/2023, ενώ ακολουθεί το Pythagorion Hotel στην Αθήνα επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου δίπλα στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου έως το τέλος του 2023.

Όπως ανέφερε ο όμιλος Brown πρόκειται να δημιουργήσει επιπλέον 15 ξενοδοχεία φέτος. «Το 2023 θα διαθέτουμε επιπλέον 20 νέες ιδιοκτησίες που θα τεθούν σε λειτουργία, ενώ κινούμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο».

Η Fattal, το Esperia και το Nyx της Θεσσαλονίκης
Ο Roni Aloni managing director της Leonardo Hotels and Resofts Mediterannean, ευρωπαϊκού βραχίονα του ισραηλινού ομίλου Fattal ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη «ήταν ένας βασικός λόγος για να έρθουμε στην Ελλάδα. Δημιουργούσαμε κυρίως ξενοδοχεία πόλης στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία με 320 καταλύματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Το 2017 ήρθαμε στη Μεσόγειο με τρία μεγάλα ξενοδοχεία στην Πάφο της Κύπρου και διπλασιάσαμε τα δωμάτια, πήγαμε στον Πρωταρά και μετά στη Λευκωσία. Πριν δύο χρόνια αποκτήσαμε το ξενοδοχείo Esperia στην οδό Σταδίου, με σκοπό να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό ξενοδοχείο με πάνω από 20 εκατ. ευρώ επένδυση».

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, η Fattal μέσα της Leonardo Hotels απέκτησε ακίνητο στην Τσιμισκή, στα Λαδάδικα με σκοπό να δημιουργήσει το ξενοδοχείο Nyx (νύχτα) λόγω του όπως είπε ο Roni Aloni η περιοχή έχει έντονη νυχτερινή ζωή και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα ταίριαζε απόλυτα σε αυτήν.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα διαθέτει 41 δωμάτια και σε ενάμισι μήνα από σήμερα αναμένεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών που θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη των εργασιών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη διατηρεί μεγάλη προοπτική στον τουριστικό τομέα. «Έχει αεροδρόμιο που επεκτείνεται και ανανεώνεται, είναι η πρωτεύουσα του Βορρά της Ελλάδας και ένα πολύ καλό σημείο για να πάει κάποιος προς τις χώρες των Βαλκανίων. Διατηρεί την προοπτική του λιμανιού, ενώ οι μετακινήσεις στο κέντρο κοιτάζουν το μέλλον. Εκτιμώ ότι το μετρό θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build