Σημαντικά παράθυρα σε κατασκευαστικές εταιρείες, επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων και επενδυτές φέρνει η νέα νομοθεσία για τη golden visa, παρά τις προβλέψεις που περιλαμβάνει για ελάχιστο ποσό επένδυσης από 800.000 ευρώ και άνω σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και για την υπόλοιπη Ελλάδα στις 400.000 ευρώ και άνω. Ο λόγος είναι ότι δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων σε περιοχές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν ελκυστικές για επενδύσεις, δεδομένου ότι σε αυτές υφίστανται βιομηχανικά ακίνητα ή τμήματα βιομηχανικών κτιρίων, τα οποία δεν έχουν λειτουργήσει τουλάχιστον για τα πέντε τελευταία χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση το ελάχιστο όριο επένδυσης παραμένει στις 250.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό εκτός από κινητικότητα στην αγορά, αναμένεται σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος να οδηγήσει σε ευρύτερες αστικές αναπλάσεις σε περιοχές όπως είναι για παράδειγμα η οδός Πειραιώς, το Μοσχάτο καθώς και άλλες ζώνες με εγκαταλειμμένα βιομηχανικά ακίνητα, αλλάζοντας την όψη της πόλης και μεταβάλλοντας τις υφιστάμενες συνθήκες. Με την αναδόμησή τους θα προκύψουν παράπλευρες δραστηριότητες, όπως σχολικά συγκροτήματα, επιχειρήσεις λιανικής και λοιπές υποδομές που θα έχουν ευρύτερο όφελος και για το κοινωνικό σύνολο, δημιουργώντας ταυτόχρονα απαραίτητο για την αγορά και τη χώρα, νέο κτιριακό απόθεμα.

Οι δυνατότητες αξιοποίησης «πίσω» από τις διατηρητέες όψεις
Σημαντική παράμετρο του νέου νόμου για το όριο των 250.000 ευρώ αποτελεί όχι τόσο η δυνατότητα των επενδυτών να προχωρήσουν σε ανάπλαση διατηρητέων – κάτι που εκ των πραγμάτων λόγω των περιορισμών που υφίστανται για τα συγκεκριμένα κτίρια καθίσταται χρονοβόρο και απαιτητικό ως προς τις διαδικασίες – αλλά η ευχέρεια ανακατασκευής διατηρητέων τμημάτων κτιρίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί η όψη ενός ακινήτου να είναι διατηρητέα και να πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες εκ του νόμου που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωσή της, ωστόσο για το υπόλοιπο ακίνητο που δεν είναι διατηρητέο, ο επενδυτής θα μπορεί να προβεί στις μετατροπές και προσθήκες που επιθυμεί χωρίς περιορισμούς από τη νομοθεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετατροπής υφιστάμενου ακινήτου που παρέμενε εγκαταλειμμένο για περισσότερα από 5 χρόνια, αποτελεί η ανάπτυξη Moschato Hive της εταιρείας DKG Development, στην περιοχή του Μοσχάτου. Η εν λόγω κατασκευαστική εταιρεία δημιουργεί συγκρότημα κατοικιών, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας με ελάχιστο όριο επένδυσης τις 250.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην κλίμακα των 250.000 ευρώ παραμένουν και τα ακίνητα όπου επιτρέπεται αλλαγή χρήσης σε κατοικία. Θυμίζουμε ότι ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα λειτουργεί με σημαντικές αλλαγές για το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς ισχύουν τα αυξημένα όρια επένδυσης για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής έστειλε σχετικές οδηγίες στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, αποσαφηνίζοντας τις νέες διατάξεις που έρχονται στο προσκήνιο μέσω του νόμου.