Ο ρόλος της σκίασης στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, όπως επίσης και οι σύγχρονες τάσεις και δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν τα θέματα της ομιλίας που απηύθυνε ο Άντερς Χολ, Προέδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηλιακής Σκίασης (ESSO), στην πρώτη ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης (ΣΕΕΣ) για τον κλάδο, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 02/12/2024.
Σημειώνεται, πως η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ESSO.
«Ξοδεύουμε πολλή ενέργεια, τα συστήματα σκίασης δίνουν τη λύση»
«Η καλύτερη κιλοβατώρα είναι πάντοτε εκείνη που δεν χρειαζόμαστε», ήταν η ατάκα με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Χολ, για να αναφερθεί έπειτα στο πόσο μεγάλες είναι παγκοσμίως οι ποσότητες ενέργειας που καταναλώνονται για την ψύξη και τη θέρμανσή μας (αλλά και στο πόσο πολύ μας κοστίζουν αυτές): «Λ.χ., έρευνα της International Energy Agency έδειξε πως η ενέργεια που θα ξοδευτεί τα επόμενα χρόνια σε όλον τον κόσμο μόνο για τα air condition θα αυξηθεί τέσσερις φορές.
Ακόμη, ήδη χρησιμοποιούμε 200% περισσότερη ενέργεια για να ψύχουμε τις κατοικίες μας, ενώ η χρήση κλιματιστικών θα συνεχιστεί». Κατόπιν, ο κ. Χολ υπογράμμισε ότι, χρησιμοποιώντας συστήματα σκίασης, είναι εφικτό να διακοπεί εντελώς αυτή η συνεχιζόμενη ροή εγκαταστάσεων νέων κλιματιστικών, να αποφευχθεί η τόσο μεγάλη κατανάλωση ενέργειας αλλά και να κάνουμε και… ένα μεγάλο καλό στον ίδιο τον πλανήτη: «Εάν ξεκινήσουμε τώρα την αθρόα χρησιμοποίηση αυτών των συστημάτων, ως το 2050 θα έχουμε εξοικονομήσει περίπου 60% σε ενεργειακά κόστη ή περίπου 285 δισ. ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πετυχαίνοντας μία πιο βιώσιμη και υπεύθυνη χρήση των πόρων μας».
«Το παν είναι η συνεργασία»
Ο κ. Χολ τόνισε, επιπλέον, πως όταν τα συστήματα σκίασης χρησιμοποιηθούν στην πρόσοψη ενός κτιρίου σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως λ.χ. το γυαλί, μπορούν να κάνουν θαύματα, μειώνοντας το κόστος της όλης κατασκευής και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα και την ποιότητα των χώρων του.
Καταλήγοντας, ο κ. Χολ ξεκαθάρισε: «Μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα συνεργαζόμενοι και συζητώντας ο ένας με τον άλλον. Θα θέλαμε, ωστόσο και τη στήριξη των κατά τόπους νομοθετικών αρχών. Τα συστήματα σκίασης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό των έργων».