Τα πρώτα βραβεία για την αρχιτεκτονική τοπίου σε Ελλάδα και Κύπρο, τα Landscape Awards 2021, που έλαβαν χώρα υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου, είναι γεγονός. Οι διαγωνιζόμενοι έβαλαν τον πήχη ψηλά. Η Επιτροπή αξιολόγησε.
Οι κορυφαίοι ξεχώρισαν, με έργα που αποτελούν πλέον ορόσημο για τις μελλοντικές δημιουργίες στον δυναμικά ανερχόμενο τομέα του landscape architecture (αρχιτεκτονική τοπίου).
Όσον αφορά τις κορυφαίες διακρίσεις, Landscape Architect of the Year αναδείχτηκε το γραφείο Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από στο σύνολο των βραβευμένων υποψηφιοτήτων του. Contractor of the Year αναδείχτηκε η Αγρόπολις Αφοί Σωτηρίου συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από το σύνολο των βραβευμένων υποψηφιοτήτων της.
Το Construction παρουσιάζει συνοπτικά τα έργα μεγάλης κλίμακας που διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία, αλλά και δηλώσεις των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά.
Η Κριτική Επιτροπή
«Πρώτος χρόνος για τα πρώτα Landscape βραβεία στην Ελλάδα, είναι μεγάλη μας χαρά που είχαμε την ευκαιρία σαν doxiadis+ να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εγχείρημα και να είμαστε μέρος της αξιόλογης επιτροπής.
Οι συμμέτοχες δείχνουν πολύ ενδιαφέροντα έργα σε μια χρονική στιγμή όπου προσβλέπουν στην δημιουργία χώρων που καλύπτουν τόσο τις καθημερινές μας ανάγκες όσο και την ανάγκη για την σύνδεση μας με το τοπίο – ανάγκη που αναγνωρίστηκε κατά κόρων κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Ευχόμαστε η προβολή μέσω των βραβείων και της πολύ αξιόλογης προσπάθειας της Boussias να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τις καλές πρακτικές και την ποιοτική δουλειά η οποία θα πάει το υψηλό επίπεδο του ελληνικού design ακόμα ψηλότερα». Θωμάς Δοξιάδης, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής Architect – Landscape Architect, Principal of doxiadis + Architects – Landscape Architects
Δήλωση Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου
Εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου θέλουμε να συγχαρούμε την εταιρεία Boussias για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης Landscape Awards. Οι βραβεύσεις έργων σχεδιασμού, προστασίας και διαχείρισης του τοπίου συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής τοπίου αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού στα θέματα του τοπίου και του περιβάλλοντος. Ο Π.Σ.Α.Τ επικροτεί και στηρίζει πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη διοργάνωση των βραβείων τοπίου, όπου διακρίθηκαν έργα που ανέδειξαν την ταυτότητα του τοπίου, μέσα από μια ισχυρή αφήγηση για την επανασύνδεση του ανθρώπου με τον τόπο του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Προσφέροντας την αιγίδα του, δήλωσε έμπρακτα την στήριξη του στην εκδήλωση “Landscape Awards”, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η συνθετότητα του αντικειμένου της αρχιτεκτονικής τοπίου και οι διαφορετικές απόψεις συναδέλφων αρχιτεκτόνων τοπίου σε μια ευρεία κλίμακα έργων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον εμπλουτισμό γνώσεων και εμπειριών. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία και στην διοργάνωση της εκδήλωσης των βραβείων τοπίου.
Τα έργα
Το Kid’s Olive Ground, που έχει υλοποιηθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες και διακρίθηκε με Silver στην κατηγορία Public Realm/Open Space, πρόκειται για μια υπαίθρια διαμόρφωση παιχνιδιού, δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης, που εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 2-2,5 στρεμμάτων. Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη του ελαιώνα σε αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης, έτσι ώστε η υπαίθρια (τεχνητή) διαμόρφωση να γίνεται αντιληπτή ως φυσική συνέχειά του δημιουργώντας την καρδιά συνάντησης και δραστηριοτήτων. Η τελική κατασκευή αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, τόσο μορφολογικά όσο και λειτουργικά ενώ η κλίμακα, φιλική και οικειοποιήσιμη από τα παιδιά, ενισχύει την πρόθεση ήπιας ένταξης στον ελαιώνα.
Το Piraeus Port Plaza, ιδιοκτησίας Dimand, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το γραφείο Αγρόπολις Αφοί Σωτηρίου Ο.Ε. Στα βραβεία κέρδισε δύο διακρίσεις Silver και ένα Gold. Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός ευχάριστου, ανοιχτού, υπερσύγχρονου, άνετου, υγιεινού και φιλόξενου χώρου εργασίας, που επιτρέπει τη συνάντηση διαφορετικών ανθρώπων σε μια πλατεία ή «Plaza». Το κεντρικό κριτήριο επιτυχίας ήταν η ένταξη βιώσιμων αρχών σχεδιασμού, οι οποίες επιτρέπουν την αναβάθμιση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων του οικοπέδου, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών της ευρύτερης περιοχής. Ένα ακόμη κριτήριο ήταν η μεταμόρφωση σε έναν «πράσινο» χώρο εργασίας, με την ταυτόχρονη ανάδειξη υφιστάμενου μοναδικού νεοκλασικού του κτιρίου.
Στο Landscape-Roidis Studio ανατέθηκε o σχεδιασμόw του τοπίου του συγκροτήματος κατοικιών Lana Park που βρίσκεται στα Τίρανα της Αλβανίας, από την κατασκευαστική εταιρεία Parconstuctional Co το 2015. Το στούντιο Landscape-Roidis ξεκίνησε από το μηδέν. Μέσα από μια προσεκτική ανάλυση του οικοπέδου και των χρήσεων γης, το στούντιο παρουσίασε ένα καινοτόμο ζωνικό σχεδιασμό του τοπίου. Εμπορικές ζώνες, ζώνες τροφίμων, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, παιδότοποι και ζώνες εισόδου κτηρίου. Η πρόκληση ήταν να σχηματιστεί μια «νέα πόλη», στο κέντρο των Τιράνων, με εσωτερικές πλατείες και πεζοδρόμους κατάλληλες πεζούς και ποδήλατα, για εμπορική δραστηριότητα , τουρισμό, αναψυχή, εστίαση που συγκεντρώνονται σε ένα φιλικό και βιώσιμο περιβάλλον. Η εταιρεία Landscape Roidis κέρδισε για το Lana Park το βραβείο Gold στην κατηγορία Public Realm/Open Space.
Το βραβευμένο με Gold στην κατηγορία Urban Masterplan & Design έργο, της ΑΜΚΕ Επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης του ιδιαίτερου πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής και βασίζεται στα συμπεράσματα της ανάλυσης SWOT – Master Plan «Πάρκο Φιλίππων» και τη διπλωματική εργασία «Σχεδιασμός και πρόταση ανάπλασης στα κανάλια του Τυρφώνα Φιλίππων». Τα σημαντικά προβλήματα που αγγίζει είναι η κακή διαχείριση υδάτινων πόρων, τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι ανορθολογικές γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται στον Τυρφώνα των Φιλίππων και η έλλειψη σύνδεσης με το πολιτιστικό τοπίο των Φιλίππων (μνημείου UNESCO) – Αμφίπολης. Ο Τυρφώνας Φιλίππων βρίσκεται στην καρδιά του Πάρκου Φιλίππων, με κύριο χαρακτηριστικό το υγρό στοιχείο, απαραίτητο για το τυρφώδες έδαφος. Σε αυτόν δραστηριοποιούνται 127.000 άνθρωποι οργανωμένοι σε 84 οικισμούς και 2 αστικά κέντρα.
Το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, ή Κύρια Απολιθωμένη (286 στρέμματα) στη θέση Μπαλή Αλώνια, αποτελεί ιστορικό πυρήνα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που δημιουργήθηκε πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια. Τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο, που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου την περίοδο 2017-2020, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έχοντας γνώση της μοναδικότητας αλλά και των ιδιαιτεροτήτων του μνημείου της Φύσης. Όλες οι κατασκευές που έγιναν από φυσικά υλικά, εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο, δεν απατούν τη χρήση σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας και πόρων. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους βραβεύθηκε με Bronze στην κατηγορία Heritage & Culture.
Οι Νικητές Είπαν Στο Construction
«Με χαροποιεί ιδιαίτερα που τα τελευταία χρόνια η αρχιτεκτονική τοπίου αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό μέρος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όπως και είναι, πόσο μάλλον την τελευταία περίοδο που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο λόγω των νέων συνθηκών. Παρατηρώντας από μία απόσταση, χρονική πια, τα έργα του γραφείου που βραβεύτηκαν, θα ξεχώριζα τον ήπιο τρόπο που οι παρεμβάσεις συνδιαλέγονται με το φυσικό περιβάλλον και εντάσσονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Άλλωστε προέκυψαν ύστερα από εντατική παρατήρηση της γεωλογίας, των φυσικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο. Η ήπια ένταξη δεν εμπόδισε τη δημιουργικότητα των αρχιτεκτονικών προτάσεων, που προσφέρουν νέες εμπειρίες στους χρήστες κατά την παραμονή τους στους χώρους που διαμορφώθηκαν. Οι διακρίσεις, καθώς και ο τίτλος “Landscape Architect of the Year”, μας έδωσαν μεγάλη χαρά, αλλά και το κίνητρο να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε, πάντα με σεβασμό στον τόπο, τη φύση και τη δημιουργικότητα που η ίδια εμπνέει». Πολυάννα Παρασκευά, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες
«Η μελέτη και η δημιουργία των χώρων πρασίνου στα ανακαινισμένα κτίρια της περιοχής Αγ. Διονυσίου Πειραιά, ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία μας, Αγρόπολις. Η επιτυχία έγκειται στο ότι τα έργα αυτά μελετήθηκαν και εκτελέστηκαν με γνώμονα τη βιωσιμότητα, βιοκλιματικότητα, την αειφορία και τη δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου εργασίας, μέσα στο πράσινο. Καινοτομίες ορθολογικής διαχείρισης υδατικών πόρων και στις 3 υποψηφιότητες, ενδειμικά μεσογειακά φυτά σε φυτεμένα δώματα, με αποκορύφωμα μία από τις μεγαλύτερες φυτεμένες όψεις κτιρίων στα Βαλκάνια. Χαιρόμαστε για τη συμβολή μας στις διεθνείς πιστοποιήσεις Leed των έργων της Dimand, αλλά και για την αναγνώριση μέσω του θεσμού των βραβείων της προσπάθειάς μας να παράγουμε μέσω της γεωπονικής επιστήμης». Θεόφιλος Σωτηρίου, Agricultural Engineer της Αγρόπολις Αφοί Σωτηρίου Ο.Ε.
«Το Lana Park είναι μια οικιστική ανάπτυξη στο δυτικό τμήμα των Τιράνων, έκτασης 35.000 τ.μ. με 25.000 τ.μ. ανοιχτών χώρων. η μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου συνέβαλε Στη βιοκλιματική, λειτουργική, αισθητική και αναπτυξιακή αναβάθμιση, αυτής της κάποτε υποβαθμισμένης περιοχής των Τιράνων. Η χάραξη μίας παραβολικής δαπεδόστρωσης, που διατρέχει το σύνολο του περιβάλλοντος χώρου και τον χαρακτηρίζει αισθητικά, ενοποιεί τις επιμέρους χρήσεις, τους ανοικτούς χώρους και τους χώρους πρασίνου, συμβάλλοντας στην αναγνωρισμότητα του συνόλου, δημιουργώντας όμως παράλληλα τοπόσημα γειτονιάς. Όλα τα στοιχεία του εξωτερικού χώρου, από τις επιφάνειες νερού μέχρι και τα γλυπτά σχεδιάστηκαν εξ ολοκλήρου από το studio αρχιτεκτονικής τοπίου Landscape-Roidis, το οποίο διαθέτει πάνω από 40 χρόνια εμπειρία σε αρχιτεκτονική και τοπίο». Χάρης Ροΐδης, από το studio αρχιτεκτονικής τοπίου Landscape-Roidis
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την αναγνώριση της πολυετούς εργασίας μας πάνω στον Ολιστικό Σχεδιασμό του “Πάρκου Φιλίππων”, ο οποίος είναι αποτέλεσμα του διαγενιακού διαλόγου εντός του οργανισμού “Οψόμεθα εις Φιλίππους” αλλά και με της συνεχούς διαβούλευσης με την κοινωνία των 7 Δήμων που απαρτίζουν το πολιτιστικό τοπίο Φιλίππων – Αμφίπολης (Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης).
Η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, ως ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα έχει θέσει γερές βάσεις, απαραίτητες για την ανταλλαγή γνώσεων και την ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων μέσα από συνεχή έρευνα και αναζήτηση. Η πεμπτουσία του έργου “Πάρκο ΦΙλίππων”, είναι η άμεση και έμμεση καλλιέργεια Αγωγής, Παιδείας, Πολιτισμού». Η επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Οψόμεθα εις Φιλίππους»
Aπό πάνω (αριστερά προς τα δεξιά): Χαράλαμπος Τσουρουκίδης, Επικεφαλής Αρχιτέκτων “Πάρκου Φιλίππων”, Πρόεδρος οργανισμού «Οψόμεθα εις Φιλίππους», Αλκμήνη Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων/ Πολεοδόμος- Υπεύθυνη Χωροταξικού Σχεδιασμού «Masterplan» Πάρκου Φιλίππων, Φωτεινή Καταβελάκη, Αρχιτέκτων – Χωρική ανάλυση & Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις Τυρφώνα Φιλίππων, Μάρθα Σεϊτανίδου, Αρχιτέκτων/Πολεοδόμος – Σχεδιασμός Βιώσιμης Ανάπτυξης «Πάρκου Φιλίππων», Γεσθημανή Τσουρουκίδου, Συντονίστρια έργου «Πάρκο Φιλίππων», Υπεύθυνη Επικοινωνίας οργανισμού «Οψόμεθα εις Φιλίππους»
«Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του μνημείο της Φύσης. Τα έργα ανάδειξης του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους στη θέση “Κύρια Απολιθωμένη” την ιστορική και εμβληματική θέση επίσκεψης του μνημείου, σχεδιάστηκαν με άξονες την ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης επέμβασης στο τοπίο, τα έργα προστασίας των απολιθωμάτων και πρόσβασης των επισκεπτών κατασκευάστηκαν με τη χρήση φυσικών υλικών που συναντώνται στην περιοχή, η σήμανση και ερμηνεία των απολιθωμάτων δεν επιβάλλεται στα σπαράγματα των απολιθωμένων δένδρων ενώ ιδιαίτερη φροντίδα υπήρξε για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής και στην προστασία των ειδών της άγριας χλωρίδας όπως τα ορχεοειδή». Νίκος Ζούρος, Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου