Για τα καινοτόμα υλικά που χρησιμοποιούν και τη σημασία τους για τη βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική και στις κατασκευές μίλησαν, σε πάνελ κατά τη διάρκεια του Building Materials Forum (το οποίο συνδιοργάνωσαν η Boussias Events και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), ο Julian Lipscombe, Director, Bennetts Associates, ο Θωμάς Δοξιάδης, Founder, doxiadis+ και ο Δημήτρης Τερζής, CEO/co-founder, MeduSoil.

Bennetts Associates: Κάνοντας περισσότερα αλλά με λιγότερα υλικά
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Julian Lipscombe μίλησε για τρία καινοτόμα υλικά που χρησιμοποιεί η Bennetts Associates και τη βοηθούν να υλοποιήσει τη φιλοσοφία της «do more with less». Πρόκειται, όπως περιέγραψε, για τη μαζική ξυλεία, το άχυρο, καθώς και τα εδαφοτεμάχια (earth blocks), μία πρωτότυπη τεχνική στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του κτιρίου πρώτες ύλες από το έδαφος του οικοπέδου στο οποίο κατασκευάζεται. Εν συνεχεία, ο κ. Lipscombe προχώρησε σε παρουσίαση γραφημάτων που περιείχαν στοιχεία για την τεράστια εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αναμένεται να προκύψει μέσα στις επόμενες δεκαετίες από τη χρήση αυτών των βιώσιμων υλικών στις κατασκευές. Υπογράμμισε, επιπροσθέτως, πως ειδικά στην Ελλάδα οι προοπτικές για τη χρήση μαζικής ξυλείας στις κατασκευές είναι σημαντικές, παρότι πρόκειται για ένα υλικό που δεν χρησιμοποιείται συχνά στη χώρα μας.

doxiadis+: Το πλάνο για το project Marina Residences στο Ελληνικό
Παίρνοντας τον λόγο, ο Θωμάς Δοξιάδης παρουσίασε τη δουλειά της doxiadis+ για το οικιστικό project Marina Residences στο Ελληνικό, δίπλα στον πύργο Riviera Tower. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως το σχέδιο του αρχιτεκτονικού του γραφείου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φυσικού μεσογειακού τοπίου με όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιφάνειες. Η φιλοσοφία των παρεμβάσεων αυτών είναι στη λογική της «low-tech innovation», με τη χρήση υδατοπερατών υλικών, με φωτοβολταϊκά σε όλες τις πέργκολες και με ανάπτυξη νέων, πιο βιώσιμων υλικών, όπως για παράδειγμα η άσφαλτος με αδρανή ασβεστόλιθο, μια ιδέα που το doxiadis+ εμπνεύστηκε από την υπάρχουσα άσφαλτο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, η οποία αφ’ ενός είναι πιο όμορφη αισθητικά από την κανονική άσφαλτο, αλλά μειώνει σημαντικά το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, επειδή ως υλικό είναι πιο απορροφητικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υλικό αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και στο The Ellinikon Experience Park.

MeduSoil: Συνδετικά υλικά τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον
Τέλος, ο Δημήτρης Τερζής μίλησε για την αμμωνία, ένα συστατικό το οποίο δεν βλέπουμε συχνά στις κατασκευές, όμως η MeduSoil το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον συνδετικών υλικών. Ήδη η εταιρεία έχει παράξει ένα υλικό που βρίσκεται στην αγορά στο Βέλγιο, στη Γαλλία και σύντομα και στη Ρουμανία. Παράλληλα, δε, αναπτύσσει και ένα χαρτοφυλάκιο από παρόμοια προϊόντα, τα οποία είναι βασισμένα στην οργανική σύνθεση. «Περίπου 1% της παγκόσμιας παραγωγής τσιμέντου καταλήγει σε επαφή με τον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος. Πώς θέλουμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον κόσμο μας; Δεν υπάρχει μαγική λύση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κοιτάμε πώς στη φύση έχουμε τσιμεντοποιήσεις και γι’ αυτό είναι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί του νερού και του εδάφους. Έχουμε απομονώσει περίπου είκοσι μικροοργανισμούς, έχουμε βρει τους πιο αποδοτικούς και πλέον τους δίνουμε ώθηση ώστε να παράξουν αυτά τα στοιχεία, μαζί με άμμο, άργιλο και ιλύ», ανέφερε.  Σημειώνεται, ότι Μεγάλος Χορηγός του Building Materials Forum ήταν η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ και Χορηγός η ISOMAT.