Προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης οδεύει η αστική ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Περιοχής του Βοτανικού – Ελαιώνα, έργο που θα ρίξει στην κατασκευαστική αγορά κεφάλαια 115,5 εκατ. ευρώ και ανήκει στις δράσεις στρατηγικών αναπλάσεων που έχει προϋπολογισμό 475 εκατομμυρίων. Η περιοχή του Βοτανικού/Ελαιώνα καλύπτει μία έκταση 9.000 στρεμμάτων μίας πρώην βιομηχανικής περιοχής που καλύπτει εν μέρει πέντε δήμους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Το αθηναϊκό μέρος καλύπτει περίπου 2.100 στρέμματα. Παρά την εγγύτητά του με το κέντρο της πόλης, η περιοχή στερείται χώρων πρασίνου και βασικών υποδομών όπως αποχέτευση και άλλα δίκτυα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την προκατασκευαστική φάση και τους διαγωνισμούς για την ανάδειξη αναδόχων κατασκευαστών για τα έργα αρμοδιότητας του δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Ελαιώνα.

Η ανάπλαση του Ναυτικού Οχυρού
Επίσης, στο project περιλαμβάνονται έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα, προϋπολογισμού 44,2 εκατ. ευρώ.
Οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων περιλαμβάνουν περιοχές πρασίνου και διαμόρφωση πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση από τις διαμορφώσεις εισόδων στο γήπεδο και τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, τον πεζόδρομο γύρω από το εμπορικό κέντρο, τη διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από την πλευρά της Ιεράς Οδού από/προς το σταθμό μετρό Ελαιώνα και τις διαμορφώσεις πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης.

Ο χώρος περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις αθλητισμού του δήμου Αθηναίων που μπορούν να γίνουν σε δεύτερη φάση. Το ακίνητο έκτασης περίπου 110 στρεμμάτων και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου στο σύνολο του, με εξαίρεση ορισμένα υφιστάμενα κτίρια, όπως αυτά εγκρίθηκαν με καθορισμό οικοδομικής γραμμής με το Προεδρικό Διάταγμα του 2010. Σημειωτέον ότι είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, αλλά λόγω του χαρακτηρισμού του ως κοινόχρηστου χώρου, ο δήμος έχει την αρμοδιότητα της διαμόρφωσης του.

Στο έργο περιλαμβάνονται απαλλοτριώσεις που αφορούν στις περιοχές πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων, προϋπολογισμού 13,8 εκατ. ευρώ, με τον δήμο να είναι υπόχρεος για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν για την περιοχή του Ελαιώνα σε συνολική έκταση 60 στρεμμάτων. Επίσης, θα προκηρυχθούν έργα οδοποιίας και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης 33,5 εκατομμυρίων. Η συνολική παρέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή οδών (υπόβαση και ασφαλτόστρωση), τη διαμόρφωση κρασπέδων και τον οδοφωτισμό. Στο εν λόγω υποέργο περιλαμβάνεται επίσης και η ανάπλαση Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο.
Το τμήμα της Ιεράς Οδού εντός της περιοχής του Ελαιώνα είναι περίπου 1.300 μέτρων, άρα ο χώρος παρέμβασης υπολογίζεται περίπου 52 στρεμμάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build