Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης της ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη θα καταστεί ελκυστικός επιχειρηματικός κόμβος, δημιουργώντας παράλληλα και νέες ευκαιρίες συνεδριακού τουρισμού.

Οπρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μιλά στον Construction για την πολυσυζητημένη ανάπλαση της ΔΕΘ. Ειδικότερα, θα αναφερθεί στις προκλήσεις που προέκυψαν κατά την κατάθεση της πρότασης και στις δράσεις που έγιναν για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι, στο καινοτόμο περιεχόμενο της ανάπλασης και στον αντίκτυπό που θα έχει το έργο, τόσο για το ίδιο το Συνεδριακό Κέντρο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάπλαση της ΔΕΘ; Ποια προβλήματα έχουν προκύψει;

Η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι για μας ένα μεγάλο στοίχημα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, μια αστική μεταμόρφωση στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, που παρόμοιά της δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η οποία, πέραν της αναβάθμισης του εκθεσιακού της ρόλου, θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής των πολιτών της, ενώ παράλληλα θα δώσει μια σημαντική ώθηση στην οικονομική της δραστηριότητα. Την τελευταία τριετία επιταχύναμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, παρά τα εμπόδια που όρθωσε η πανδημία, ώστε το έργο να «τρέξει». Σε αυτή τη φάση έχουμε υποβάλλει την πρότασή μας για το χρηματοδοτικό μοντέλο στο Υπερταμείο και αναμένουμε, βάσει της μελέτης επικαιροποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τις τελικές αποφάσεις, ώστε να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση και πότε θα ολοκληρωθεί;

Η ανάπλαση θα χαρίσει στην πόλη το πιο βιοκλιματικό και πράσινο εκθεσιακό κέντρο της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό πως η εξοικονόμηση της ενέργειας θα φτάνει το 70% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ενώ η κατανάλωση νερού θα είναι μειωμένη κατά 40% με 50%. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων εκθεσιακών περιπτέρων και ενός συνεδριακού κέντρου, ενός business center, ενός ξενοδοχείου και ενός υπόγειου πάρκινγκ δυναμικότητας 2.000 θέσεων, ενώ άνω του 50% της έκτασης θα είναι ανοιχτοί χώροι για τον κόσμο και πράσινο που θα αποδοθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Από την πρώτη στιγμή λάβαμε την απόφαση η Έκθεση να μην σταματήσει τη λειτουργία της όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες. Με βάση την απόφασή μας αυτή και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η παράλληλη λειτουργία και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, εκτιμούμε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2024 και θα διαρκέσει μέχρι το 2028. Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε το περίπτερο 1 το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ του 1926.

Πώς θα αναβαθμιστεί ο λειτουργικός ρόλος της ΔΕΘ;

Με την ανάπλαση η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει εκθεσιακά κατηγορία σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό και τον ρόλο της στη διεθνή εκθεσιακή βιομηχανία. Με ένα σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο η ΔΕΘ-HELEXPO θα αναβαθμίσει την εκθεσιακή της δραστηριότητα, θα μπορέσει να αναπτύξει νέες διεθνείς συνεργασίες και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για το εκθεσιακό της μέλλον.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του έργου για την ευρύτερη περιοχή;

Η Θεσσαλονίκη με το έργο αυτό στη «φαρέτρα» της θα διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει ιστορικά στην ευρύτερη περιοχή ως ένας ελκυστικός επιχειρηματικός κόμβος, δημιουργώντας παράλληλα και νέες ευκαιρίες συνεδριακού τουρισμού. Την ίδια στιγμή όμως ένα νέο κεφάλαιο θα γραφτεί και για τους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, που θα έχουν στη διάθεσή τους έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο πρασίνου και πολιτισμού στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, από το οποίο θα ωφεληθεί η τοπική οικονομία, η εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά και οι πολίτες. Περισσότερο από ποτέ η Έκθεση θα γίνει οργανικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης και η Θεσσαλονίκη οργανικό κομμάτι της Έκθεσης. Αυτές τις μέρες μάλιστα η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί από τη ΔΕΘ-HELEXPO στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη, τη σημαντικότερη εκδήλωση για τη βιώσιμη αρχιτεκτονική διεθνώς.

Το έργο επελέγη ως ένα ιδιαίτερο case study, καθώς αποτελεί μια πρότυπη αστική ανάπλαση που συνδυάζει την περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία με την οικονομική ανάπτυξη, ενώ είναι ένα παράδειγμα του πώς οι δημόσιες-ιδιωτικές και δημοτικές συνεργασίες μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμα, συμπεριληπτικά και ανθεκτικά οικοσυστήματα.
Πρέπει να σημειώσω ότι σε όλο αυτό το εγχείρημα έχουμε στο πλευρό μας την πόλη, που έχει αντιληφθεί τις διαστάσεις και τα οφέλη του.

Ανακεφαλαιώνοντας, η ανάπλαση είναι ένα πολυθεματικό αναπτυξιακό πρότζεκτ και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή, αφού θα κάνει τη Θεσσαλονίκη πιο ανταγωνιστική σε εκθεσιακό, επιχειρηματικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο μέσω της αναβάθμισης των υποδομών.