Την υποβολή μελέτης προς δωρεά για τον φωτισμό ανάδειξης όψεων του θεάτρου Απόλλων ανακοίνωσε ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Η μελέτη εκπονήθηκε από την εταιρεία «Light in Space».

Οι προτάσεις
Για τον περιβάλλοντα χώρο απέναντι από το Θέατρο Απόλλων η μελέτη προτείνει τη βελτίωση του δημοτικού φωτισμού και των εμπορικών προσόψεων. Για την ανάδειξη του κτιρίου «δεν είναι λύση ο φωτισμός του σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, που θα ανταγωνίζεται αυτόν των εμπορικών καταστημάτων», αλλά «ένας βελτιωμένος αστικός φωτισμός (…) σε συνδυασμό με πιο εστιασμένο φωτισμό στις προσόψεις των καταστημάτων και κατάλληλη χρωματική θερμοκρασία, θα βοηθήσει στην προσέλκυση πελατών και δεν θα ανταγωνίζεται το κτίριο». Με αυτό το σκεπτικό προτείνεται «αντικατάσταση των προβολέων με φωτιστικά, με ελάχιστη όσο το δυνατόν θάμβωση και ενιαίο θερμό λευκό χρώμα». Για τον πίσω δρόμο προτείνεται η αφαίρεση των παραδοσιακών φαναριών από την κύρια είσοδο του θεάτρου και η τοποθέτησή τους εκεί.

«Η συνολική αντιμετώπιση του κτιρίου και από τις τέσσερις πλευρές του θα προσδώσει έμμεσο φωτισμό στους πίσω δρόμους και θα βελτιώσει την εικόνα του κτιρίου σαν τρισδιάστατο στοιχείο». Για την πρόσοψη του κτιρίου προτείνεται γραμμικός φωτισμός στο κορυφαίο γείσο, φωτεινή επιγραφή με κρυφό φωτισμό από την πίσω πλευρά, γραμμικά φωτιστικά με ειδικούς φακούς για ανάδειξη των πεσσών, ειδικά φωτιστικά στις κόγχες των παραθύρων και μικρά κυλινδρικά φωτιστικά με στήριξη στην κάτω πλευρά του στεγάστρου. Τέλος, για τις υπόλοιπες όψεις του κτιρίου, προτείνεται γραμμικός φωτισμός στο κορυφαίο γείσο, ειδικά φωτιστικά στις κόγχες των παραθύρων και μικροί προβολείς που θα φωτίζουν τον αυλόγυρο.

Το θέατρο Απόλλων
Η κατασκευή του θεάτρου, σε σχέδια του Πιέτρο Σαμπό, ολοκληρώθηκε το 1864. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει μόλις δύο χρόνια πριν. Στη σχεδίασή του διακρίνονται πρότυπα και επιρροές από τέσσερα ιταλικά θέατρα. Το θέατρο ταυτίστηκε με την ακμή της Ερμούπολης, ενώ συνέχισε να προσελκύει γνωστούς θιάσους ακόμα και μετά την οικονομική παρακμή της πόλης. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από την ιταλική και τη γερμανική φρουρά για κινηματογραφικές προβολές. Με την απελευθέρωση, συνέχισε να λειτουργεί ως κινηματογράφος, φιλοξενώντας σποραδικά και θεατρικές παραστάσεις. Εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’70 και μία εικοσαετία μετά ξεκίνησε η αποκατάστασή του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build