Την ανοδική τους τροχιά συνέχισαν και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς οι ζητούμενες τιμές για αγορές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11,4% και οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση κατοικιών κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει σε ανάλυσή της η Delfi Partners. Εστιάζοντας στην Αθήνα, την «πρωτιά» διατηρούν τα νότια προάστια, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έφτασε στα 3.664 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8,8% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η πιο θεαματική άνοδος καταγράφηκε στον Πειραιά και τα προάστιά του, φτάνοντας το +27,3% και το 25%, ενώ συγκεκριμένες περιοχές του Πειραιά εμφανίζονται να καταγράφουν αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 40% μέσα σε έναν χρόνο – συγκεκριμένα, το «ρεκόρ» καταγράφεται στην περιοχή της Καλλίπολης-Φρεαττύδας, με ετήσια άνοδο 44%. Πάντως, τα βόρεια προάστια της Αθήνας, αν και είδαν μονοψήφια αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών (+7,1%), παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, στα 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το ορόσημο των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ξεπέρασαν οι κατοικίες σε Κέντρο και ανατολικά προάστια, καταγράφοντας άνοδο 14,6% και 13,4% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ακριβότερη περιοχή για αγορά κατοικίας είναι τα νησιά των Κυκλάδων, με μέση ζητούμενη τιμή τα 3.500 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν η Λευκάδα με 2.661 ευρώ ανά τ.μ., η Χαλκιδική με 2.273 ευρώ ανά τ.μ., οι Σποράδες με 2.230 ευρώ ανά τ.μ., τα Χανιά με 2.222 ευρώ ανά τ.μ. και η Κεφαλονιά με 2.212 ευρώ ανά τ.μ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες δείχνουν μία σαφή προτίμηση στην ιδιοκατοίκηση, προτιμώντας να έχουν ένα δικό τους σπίτι παρά να νοικιάζουν. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ανέρχεται στο 72,8% και είναι ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ (69,1%), αν και το ποσοστό αυτό δεν πλησιάζει καν χώρες όπως η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Κροατία και η Ουγγαρία, όπου πάνω από το 90% των κατοίκων ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες. Αντίθετα, σε Γερμανία και Ελβετία πάνω από τους μισούς κατοίκους ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια.

Ο διπλός αντίκτυπος από τα επιτόκια στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από το 2010 και μετά τα ενοίκια κατέγραφαν σταθερή άνοδο (+22,8% έως το γ’ τρίμηνο του 2023) και οι τιμές των κατοικιών κινούνταν με μεγαλύτερη άνοδο (+47,9% έως το γ’ τρίμηνο του 2023), στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές: τα ενοίκια αυξήθηκαν απότομα και απρόσμενα κατά 3% σε ετήσια βάση, υποδεικνύοντας μία σημαντική επιτάχυνση στην αγορά των ενοικιάσεων κατοικιών, ενώ οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν οριακή μόνο άνοδο, κατά 0,2%. Όπως παρατηρεί η Delfi Analytics, η ευρωπαϊκή αγορά κατοικιών είναι αντιμέτωπη με έναν διπλό αντίκτυπο από τις μεταβολές των επιτοκίων, καθώς η άνοδος των επιτοκίων καθιστά πιο δύσκολες τις αγορές κατοικιών, οδηγώντας σε μειωμένους όγκους αγοραπωλησιών και ενισχύοντας τη ζήτηση για ενοικιάσεις.