Τα σημαντικότερα deals που δρομολογήθηκαν στην αγορά ακινήτων από την αρχή του 2023 προοιωνίζονται μια χρονιά ακόμη μεγαλύτερων επενδύσεων στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις προβλέψεις για συνεχιζόμενη ύφεση, οι εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία έχουν προχωρήσει σε κινήσεις συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει ζωντανό.

Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα deals που έχουν ήδη υπογραφεί και λόγω του μεγέθους τους δείχνουν πως οδεύουμε σε μια χρονιά δυνατών επενδύσεων (αν όχι ρεκόρ) στην αγορά του real estate;

Απορρόφηση της ICI από την Briq
Μία από τις συμφωνίες που κυοφορούνταν επί μήνες ήταν η εξαγορά της Intercontinental International AEEΑΠ της οικογένειας του ομογενούς επιχειρηματία κ. Δ. Χαλικιά, από την Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Η νέα εταιρεία που θα προκύψει, θα ελέγχει ένα σημαντικά ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια.

Αρχικά, η Briq θα αποκτήσει από την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) χαρτοφυλάκιο 17 ακινήτων, αξίας 60,7 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο. Στη συνέχεια, η ICI θα προχωρήσει σε μείωση κεφαλαίου και διανομή των καθαρών κερδών από την πώληση στους μετόχους της. Ακολούθως, η Briq θα αποκτήσει το 26% της ICI και μετά η Briq θα προχωρήσει σε συγχώνευση με απορρόφηση της ICI. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι μέτοχοι της Briq θα ελέγχουν το 76,5% της νέας εταιρείας και εκείνοι της ICI το υπόλοιπο 23,5%.

Στην Prodea σύγχρονο συγκρότημα logistics
Η Prodea Investments στις 22/2/2023 προχώρησε στην υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης του 100% των μετοχών της εταιρείας «ΘΕΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.», ιδιοκτήτριας οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 146 χιλ. τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο οποίο έχει ανεγερθεί σύγχρονο ενεργειακά αποδοτικό συγκρότημα Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής αποτελούμενο από τέσσερα (4) αυτόνομα κτήρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ.

Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του συγκροτήματος ανήλθε σε 38,1 εκατ. και η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε από τα αντληθέντα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου που εξέδωσε η Prodea το 2021.

Τα ακίνητα και η επιχείρηση του νερού Ιόλη πέρασαν στην Premia
Σε συμφωνία για την απόκτηση των ακινήτων, της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ προχώρησαν η Premia Properties και ο βασικός της μέτοχος Sterner Stenhus Greece με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία αυτή, οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τ.μ., περιέρχονται στην κυριότητα της Premia.

Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία Ιόλη Πηγή, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece (βασικού μετόχου της Premia που από τον Νοέμβριο 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ). Η νέα επένδυση ευθυγραμμίζεται με το επενδυτικό πλάνο της Premia Properties και ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων, ενώ ενδυναμώνει περαιτέρω και τη δραστηριοποίηση της Sterner Stenhus στον κλάδο του FnB.

Έπεσαν οι υπογραφές για το «μικρό Ελληνικό»
Υπεγράφη τον Φεβρουάριο η σύμβαση παραχώρησης για την έκταση των 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο Κρήτης, γνωστή και ως «μικρό Ελληνικό». Υπενθυμίζεται πως η REDS αναδείχτηκε πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction), με τίμημα 40,2 εκατ. ευρώ.

Η υπό αξιοποίηση παραθαλάσσια έκταση συνολικής επιφάνειας 345.567 τ.μ., βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Επίσης το ακίνητο βρίσκεται σε επαφή (μέτωπο 320 μ.) με την παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου και διαθέτει άμεση πρόσβαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Το σχέδιο που προωθείται από την REDS προβλέπει μια σειρά αναπτύξεων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία (4 και 5 αστέρων), ξενώνες, συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο, παραθεριστικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο και άλλες χρήσεις.

Τέσσερα νέα εμπορικά πάρκα από Trade Estates
Η Trade Estates συνεχίζει τη στρατηγική της ανάπτυξης στον τομέα των εμπορικών πάρκων, καθώς σχεδιάζει επιπλέον τέσσερα συγκροτήματα, με συνολικό ύψος επένδυσης της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Τα δύο εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική, εντός του ακινήτου του Ελληνικού και στα Σπάτα πλησίον του Smart Park, ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η μεγαλύτερη προωθούμενη ανάπτυξη θα αφορά την κατασκευή εμπορικού πάρκου 30.000 τ.μ. στην εμπορική ζώνη του ακινήτου του Ελληνικού, δίπλα ακριβώς από το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Vouliagmenis Mall.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 70 εκατ. ευρώ, καθώς πρόκειται να δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα κτίρια όπου θα φιλοξενούνται σειρά καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και ένα της ΙΚΕΑ.

Συμμαχία Alpha Bank – Dimand – Premia στο real estate
Στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την κοινοπραξία των Dimand – Premia Properties για την αξιοποίηση
του χαρτοφυλακίου ακίνητων Skyline, αξίας 438 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Alpha Bank.

  • Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει ότι η Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη ΑΕ (Skyline) θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 438 εκατ. ευρώ ενώ η επενδύτρια θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό 65% στη νέα εταιρεία, με την Alpha Bank να διατηρεί το υπόλοιπο 35%.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ.

Ο Όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Η ACSION Ltd. νέα ιδιοκτήτρια του ακινήτου της Φίλκεραμ Johnson
Η εταιρεία ACSION Ltd. από τη Νότιο Αφρική, ιδιοκτησίας του Έλληνα ομογενή επιχειρηματία Κυριάκου Αναστασιάδη, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, είναι η νέα ιδιοκτήτρια του βιομηχανικού ακινήτου της Φίλκεραμ Johnson, που κατέθεσε τη μία και μοναδική προσφορά στον πλειστηριασμό του ακινήτου την 1η Φεβρουαρίου.

Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε η ίδια η ACSION Ltd. με ανακοίνωσή της προς τους μετόχους της, με την οποία τους ενημερώνει αναλυτικά για το ακίνητο της Φίλκεραμ Johnson και τη δυναμική του, το αντίτιμο και το παρελθόν του. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία απέκτησε το ακίνητο με ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, που ήταν τα 9.237.500 ευρώ. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα αξιοποιηθεί το ακίνητο.