Σε στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη τεσσάρων σημαντικών ακινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη προχωρούν η Τράπεζα Πειραιώς με τη Dimand. Το συνολικό κόστος κατασκευής των αναπτύξεων θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου σε σχετική ενημέρωση, η αρχή έγινε με τη χρηματοδότηση κατ’ αποκλειστικότητα του έργου ανάπλασης των πρώην εργοστασίων Φιξ στη Θεσσαλονίκη από πλευράς της τράπεζας. «Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα έργο με πολύ μεγάλη επίδραση στην πόλη και στον πολιτισμό αλλά στη δημιουργία αποθέματος γραφείων», είπε ο κ. Μεγάλου.

«Είδαμε πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια της Dimand να αναβαθμίσει κεντρικά κτίρια πόλης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ήταν επί σειρά ετών ερειπωμένα και πλέον μετατρέπονται σε πράσινα ακίνητα με προστιθέμενη αξία», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Το έργο επανένταξης του παλιού εργοστασίου Φιξ στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου επιφάνειας 127.000 τ.μ. Το Φιξ διαθέτει κτίρια 50.000 τ.μ. εκ των οποίων τα 17.000 μέτρα θα δοθούν για χρήσεις πολιτισμού και τα υπόλοιπα για χρήσεις γραφείων και εμπορικές αναπτύξεις. Στη Θεσσαλονίκη το project θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια επένδυσης 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται να απαιτήσει περίπου 4 έτη για την ολοκλήρωσή του.

Το κτίριο της οδού Κοραή
H συνεργασία των δύο πλευρών εκτός από το έργο της Θεσσαλονίκης αφορά επίσης την εξαγορά του κτιρίου στην Κοραή 4 και Σταδίου που θα μετατραπεί σε γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της ενοποίησης γραφείων που υλοποιεί ο όμιλος. Στο κέντρο της Αθήνας διατηρεί αυτή τη στιγμή 19 κτίρια, όπου στεγάζεται το έμψυχο δυναμικό και γίνεται μία κίνηση να συστεγαστούν πολλές από αυτές τις δομές σε μία. Το συγκεκριμένο ακίνητο θα πιστοποιηθεί κατά LEED. Στην ιδιοκτησία του κτιρίου ανήκει η στοά που ενώνει τρεις δρόμους (Κοραή, Σταδίου και Πανεπιστημίου). Στόχος είναι η στοά να αποκτήσει και πάλι ζωή με εμπορικές χρήσεις.

Σημειώνεται, ότι στην ιδιοκτησία εντάσσεται ο κινηματογράφος Άστυ, η χρήση του οποίου είναι διατηρητέα. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί θα έχει συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. θα αποδοθεί στην πόλη με καλύτερες συνθήκες. Στόχος είναι και η αξιοποίηση του ιστορικού μουσείου, χώρου μνήμης όπου βρίσκονταν τα κρατητήρια επί γερμανικής κατοχής. Το εν λόγω πωλήθηκε από τη Dimand στην Τράπεζα και θα το παραλάβει με το κλειδί στο χέρι. Πρόκειται να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2026.

Η αξιοποίηση του κτιρίου της Αιόλου
Ένα ακόμα ακίνητο που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς είναι το κτίριο του πρώην Λαμπρόπουλου (Notos), μία περίπτωση αντίστοιχη με αυτή του Μινιόν. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται η αποχώρηση της εταιρείας Notos Συμμετοχών, η οποία μισθώνει το εν λόγω πολυκατάστημα, η μισθωτική σχέση του οποίου βαίνει προς τη λήξη της.
Το κτίριο του Λαμπρόπουλου θα αξιοποιηθεί από κοινού με την Dimand, η οποία θα είναι συμμέτοχος στο project με ποσοστό πλειοψηφίας ως coodevelopper και ποσοστό μειοψηφίας θα διατηρήσει η Τράπεζα.

Έτσι, μετά το Μινιόν πρόκειται να αναγεννηθεί ένα ακόμα κεντρικό κτίριο της Αθήνας. Το κτίριο θα ανακαινιστεί, θα πιστοποιηθεί κατά LEED και θα αποδοθεί προς χρήση με βάση τις χρήσεις που θα αποφασιστούν προσεχώς. Ο χρονικός ορίζοντας για την κατασκευή του θα είναι από 2 έως 4 έτη. Σημαντικό έργο αποτελεί και αυτό του Λαυρίου, όπου η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί μετοχική πλειοψηφία στην εταιρεία στην οποία ανήκει το παλιό ακίνητο της Κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση άνω των 100 στρεμμάτων, που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπλασης του λιμένα Λαυρίου με τη δημιουργία κατοικιών και βιλών μεταξύ άλλων χρήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση η Dimand θα αναλάβει την ανάπλαση του ακινήτου. Το ακίνητο βρίσκεται σε φάση πολεοδομικής και εμπορικής ωρίμανσης σε συνεργασία με τον δήμο της περιοχής με σκοπό να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.