Ο Δήμος Αθηναίων δημοπράτησε, με κάθε επισημότητα, το έργο της δημιουργίας του μεγαλύτερου πάρκου της Αθήνας, έκτασης 215 στρεμμάτων, στον Ελαιώνα, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης. Το project περιλαμβάνει τα «έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα». Πρόκειται για τη μία από τις δύο μεγάλες παρεμβάσεις, που πλαισιώνουν το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και αφορά στη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Βοτανικού. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων προσδιορίστηκε στο ποσό των 37,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η προθεσμία για την αποπεράτωσή τους ορίστηκε σε 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασής του. Η διορία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να καταθέσουν τις προσφορές τους εκπνέει την Τρίτη 09/01/2024, στις 14:00.

Η διαμόρφωση του πάρκου
Όπως διευκρινίζεται στο κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού, η περιοχή του Βοτανικού/Ελαιώνα καταλαμβάνει έκταση 9.000 στρεμμάτων μίας πρώην βιομηχανικής περιοχής που καλύπτει εν μέρει πέντε Δήμους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Το αθηναϊκό μέρος καλύπτει περίπου 2.120.000 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων του δημοσίου (και της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό). Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων και τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης, προβλέπεται η δημιουργία εκτεταμένων κοινοχρήστων χώρων πρασίνου.

Οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου εκτείνονται εκατέρωθεν του ρέματος προφήτη Δανιήλ σε όλο το μήκος της διαδρομής του, καθώς και εκατέρωθεν του ιστορικού άξονα της Ιεράς οδού. Οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 90.000 τ.μ. και αφορούν σε διαμόρφωση της πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση με τις διαμορφώσεις εισόδων στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ (ΟΤ 45-46-50), στη διαμόρφωση εισόδου-εξόδου από και προς την οδό Αγίου Πολυκάρπου (ανατολικό τμήμα) από και προς το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στην διαμόρφωση της περιοχής που βρίσκεται ανατολικά του γηπέδου και του ρέματος του προφήτη Δανιήλ.

Στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και εντός της περιοχής του από 20.09.1995 (ΦΕΚ 1049/τΔ/30.10.1995) Δήμου Αθηναίων, προβλέπονται διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής με αντίστοιχες διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης. Οι κοινόχρηστοι χώροι εκτείνονται εκατέρωθεν του ρέματος του προφήτη Δανιήλ και του τμήματος αυτού που έχει διευθετηθεί σε κλειστό αγωγό καθώς και στις δυο πλευρές της Ιεράς οδού. Η συνολική επιφάνειά τους ανέρχεται σε 128.900 τ.μ. και αφορά στα ΟΤ 14,15,17,21,41,29,29Β,29Γ,23Α, 23Β, 39, 33Α,33Β,36,34.

Στην μελέτη προτείνονται ποικίλες χρήσεις και λειτουργίες προσανατολισμένες στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την αναψυχή και την ήπια αθλητική δραστηριότητα των επισκεπτών.
Εκτεταμένες ζώνες πρασίνου, κήποι βροχής, διαδρομές, πλατείες, χώροι στάσης, μικρό αμφιθέατρο, παιδικές χαρές με φυσικά υλικά, πάρκο σκύλων κτιριακές εγκαταστάσεις (αναψυκτήρια, χώροι υγιεινής, αποθήκες εργαλείων κλπ), γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, εδαφοσφαίριση, ελεύθερος στίβος και άλλες δραστηριότητες είναι ελεύθερες και ανοικτές για τους επισκέπτες, ενώ οι οποιεσδήποτε κατασκευές είναι ελαφριές και εντάσσονται μορφολογικά στη φυσικότητα του πάρκου, γεγονός που χαρακτηρίζει την μελέτη, τόσο ως προς τις χαράξεις της όσο και ως προς την χρήση των υλικών.

Ακόμη, κατά τη διαμόρφωση του πάρκου θα φυτευτούν 3.563 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα και 102.000 θάμνοι, θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού και 800 τ.μ. κήπων βροχής, ενώ θα δημιουργηθεί και μια λίμνη 950 τ.μ. που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα βιοποικιλότητας. Τα στοιχεία νερού και η λίμνη αναμένεται να βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής, να συμβάλλουν στη μείωση της αστικής θερμικής νησίδας και να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Η συνολική έκταση του αντικειμένου που τα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα καλύπτουν είναι περίπου 328.900 τ.μ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build