Προχωρά η επέκταση των εγκαταστάσεων του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην Κρήτη η οποία, μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη κτιριακή αναβάθμιση που έχει γίνει για το Κέντρο στην Μεγαλόνησο. Προκηρύχθηκε, συγκεκριμένα, ανοικτός διαγωνισμός, με αναθέτουσα αρχή το ΕΛΚΕΘΕ και διενεργούσα αρχή το ΤΑΙΠΕΔ, για να ανατεθεί αυτό το έργο, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη νέων υποδομών που θα συνεισφέρουν στη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και πειραμάτων στα πεδία μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας, των οργανισμών της, των ακτών και του βυθού της θάλασσας.
Στα 8.060.000 ευρώ το κόστος του έργου
Το συνολικό κόστος των εργασιών, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, ανέρχεται στο ποσό των 8.060.000 ευρώ, ενώ η συνολική προθεσμία για την αποπεράτωσή τους έχει οριστεί στις 730 ημέρες (σ.σ. δύο χρόνια) από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Η διορία για την υποβολή των προσφορών έχει οριστεί να εκπνεύσει στις 22 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 15:00. Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει ηλεκτρονικά, στις 10:00 της 23ης Νοεμβρίου 2023.
Θα κατασκευαστούν τρία κτίρια
Οι προγραμματισμένες εργασίες θα εκτελεστούν σε οικόπεδο περίπου 58 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, στο 15ο χιλιόμετρο ανατολικά από την πόλη του Ηρακλείου. Περιλαμβάνουν, δε, τα ακόλουθα: • κατασκευή νέου κτιρίου για τα υποβρύχια οχήματα (ROV) στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, συνολικού εμβαδού 723.86 τ.μ., με κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον έλεγχο και συντήρηση των υποβρύχιων οχημάτων του ΕΛΚΕΘΕ, στον οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση γερανογέφυρας, που θα εξασφαλίζει την ασφαλή φορτοεκφόρτωση του εξοπλισμού προς και από τα κατάλληλα για μεταφορά οχήματα,
• κατασκευή νέου κτιρίου αντλιοστασίου στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, διαστάσεων περίπου 109.60 τ.μ, δύο επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός επεξεργασίας του θαλασσινού νερού των γεωτρήσεων (μηχανικό φίλτρο, οξυγόνωση, αφαίρεση μετάλλων και διοξειδίου τους άνθρακα και φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας), το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά τη βιοασφάλεια και ποιότητα του νερού εκτροφής των θαλάσσιων οργανισμών, που εκτρέφονται και μελετώνται στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, ενώ στο δεύτερο επίπεδο θα διαμορφωθούν οι δεξαμενές για την προαγωγή του θαλασσινού νερού από τις γεωτρήσεις, επεξεργασίας του και διάθεσης του επεξεργασμένου νερού προς τις δεξαμενές των ψαριών και, τέλος, • κατασκευή νέου κτιρίου γραφείων και εργαστηρίων, υπέργειου εμβαδού 1.793 τ.μ. και υπόγειου εμβαδού 1.448 τ.μ., το οποίο θα έχει ως βασικές εγκαταστάσεις υποδομές για συλλογές καλλιεργειών, μικροσκοπικών κυρίως οργανισμών, καθώς και για εξελιγμένες εφαρμογές βιοτεχνολογίας.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build