Προκηρύχθηκε, από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ανοικτός διαγωνισμός για την αποκατάσταση των κήπων του Ανακτόρου στο πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η προθεσμία για την αποπεράτωσή του ορίστηκε σε 15 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η διορία για την κατάθεση προσφορών εκπνέει την Δευτέρα 18/12/2023, στις 10:00.

Πώς διαμορφώνεται ο κήπος
Η ανέγερση του Θερινού Ανακτόρου στο πρώην βασιλικό κτήμα ξεκίνησε το 1884 και ολοκληρώθηκε το 1886. Η διαμόρφωση του κήπου γύρω από το Ανάκτορο και οι εργασίες ανάπλασης όλου του κτήματος είναι έργο του Δανού δασολόγου, φιλέλληνα και διευθυντή του κτήματος (1873-1892), Λουδοβίκου Μύντερ, τον οποίο προσέλαβε ο Γεώργιος Α’ και στη συνέχεια ο διάδοχός του στη διεύθυνση του κτήματος, Ότο Βάισμαν (1893-1914).
Ο κήπος διαμορφώνεται στη νότια πλευρά του Ανακτόρου, με θέα προς τον ελαιώνα, την Αθήνα και τον Σαρωνικό. Από αυτήν την στάθμη ξεκινά μια διπλή πλατιά μαρμάρινη σκάλα σε συμμετρική διάταξη, για την πρόσβαση στην κατώτερη στάθμη των κήπων. Ανάμεσα στις δύο κλίμακες είναι λαξευμένη σπηλιά στην οποία είχε τοποθετηθεί μαρμάρινη γούρνα σε οβάλ σχήμα. Στο βάθος της κόγχης εντοιχίστηκε μαρμάρινο κεφάλι λιονταριού, από το στόμα του οποίου έπεφτε νερό.
Στο κέντρο της πλατείας που διαμορφωνόταν, υπήρχε στρογγυλό παρτέρι στο οποίο κατέληγαν ελικοειδή μονοπάτια. Στη στάθμη αυτή κατασκευάστηκε το 1956 πισίνα, η οποία έχει καθαιρεθεί. Από την στάθμη αυτή και κάτω, διαμορφώνεται η κεντρική αλέα των κήπων και εκατέρωθεν, μονοπάτια σε διάταξη με ομόκεντρους κύκλους. Ενώ από τη δυτική πλευρά των κήπων δεν υπάρχει περίφραξη, στο ανατολικό όριο διασώζεται μέχρι και σήμερα χαμηλό τοιχίο με κιγκλίδωμα για τον διαχωρισμό της ανακτορικής ενότητας από την περιοχή της αγροτικής δραστηριότητας του κτήματος και των κατοικιών του προσωπικού.

Οι στόχοι του project και οι εργασίες που θα γίνουν
Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου στοχεύει στην εν γένει ανάδειξη της ανακτορικής ενότητας του κτήματος, παράλληλα με το έργο αποκατάστασης του κτιρίου του Θερινού Ανακτόρου και του παρακείμενου κτιρίου των Μαγειρείων.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν αφορούν στην αποκατάσταση του πυρήνα του ανακτορικού κήπου στη μορφή του κατά την περίοδο τέλος του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, βάσει των διατιθέμενων ιστορικών στοιχείων, με γνώμονα την ασφαλή χρήση του κήπου από το κοινό.
Ανάμεσα στις, πολλές, επεμβάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, είναι και οι ακόλουθες:
– Τμηματική απομάκρυνση, με κατάλληλες τεχνικές και μέσα, μελών της σκάλας που απαιτείται να απομακρυνθούν, συμπαγή τμήματα σκαλοπατιών, πλάκες πατημάτων και διακοσμητικά στοιχεία
– Συντήρηση και αποκατάσταση δίφυλλης μεταλλικής πόρτας που βρίσκεται στο μέσον του μήκους της ανατολικής περίφραξης
– Περιορισμένες νέες διαμορφώσεις αρχιτεκτονικής τοπίου, όπως μονοπάτια ή χαμηλά κηποτεχνικά τοιχία που ορίζουν τα παρτέρια και τις διαδρομές, σύμφωνα με την μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build