Σε αναγκαστικό πλειστηριασμό που θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά στις 6-4-2022, εκτίθεται η ακίνητη περιουσία της οφειλέτιδος εταιρείας «Greenview Properties» στην Εκάλη, μετά την ματαίωση του εξαρχής ορισθέντος πλειστηριασμού για τις 02-03-2022 ελλείψει πλειοδοτών.

Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.186,25 τ.μ. μαζί με την μονοκατοικία εμβαδού (κατά την άδεια) 722,94 τ.μ. που βρίσκεται επί της οδού Ρόδων 102, δηλαδή εκεί που εδρεύει η εταιρεία. Τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί το ποσό των 2.821.854 ευρώ, με επισπεύδουσα τη διαφημιστική εταιρεία FUSE BBDO COMMUNICATION S.A.

Από «Lady Inside» σε «Greenview Properties»
Όταν το 1997 οι αδελφοί Χατζηιωάννου (της πασίγνωστης αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores) ίδρυαν την εταιρεία υποδημάτων Lady Inside, κανείς δεν φανταζόταν το «κανόνι» που θα ακολουθούσε μερικά χρόνια αργότερα και δη το 2013. Το 2020 ωστόσο, αναβίωσε με διαφορετικό καταστατικό και πρόσωπα στη διοίκηση, μετονομαζόμενη σε Greenview Properties, έχοντας ως σκοπό την αγορά ακινήτων. Tο ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 200.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσας απαίτησης «ρητώς επιφυλασσόμενης της εισπράξεως του υπολοίπου ποσού της οφειλής εκ μέρους της επισπεύδουσας, πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης μέχρι εξόφλησης της». Το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτρια εταιρεία κατά πλήρη κυριότητα με αγοραπωλησία που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2003, δηλαδή επί εποχής ακόμη της πλήρους ανάπτυξης του ομίλου των αδελφών Χατζηιωάννου.

Γιατί απέτυχε ο πρώτος πλειστηριασμός
Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που περιλαμβάνεται στην έκθεση εκτίμησης η ευρύτερη περιοχή της Εκάλης ακολουθεί τις τάσεις της κτηματαγοράς με εξαιρετικά περιορισμένη δραστηριότητα κτηματικών συναλλαγών και πράξεων. Έτσι, στα αζήτητα παραμένουν δεκάδες πολυτελείς κατοικίες σε Εκάλη, Καστρί, Κεφαλάρι και Διόνυσο. Όσο για τις αιτίες, όπως αναφέρεται, η πολλαπλή και σύνθετη φορολόγηση των ακινήτων και δη αυτών που έχουν μεγάλη επιφάνεια, τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης, η επιβολή τεκμηρίων, το υφεσιακό περιβάλλον λόγω της πανδημίας και η αύξηση της ανεργίας καθιστούν απαγορευτική την αγορά ενός τέτοιου ακινήτου. Λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες από μεσίτες της περιοχής, η διαφορά μεταξύ ζητούμενων τιμών και επιπέδων που επιτρέπουν πραγματοποίηση πράξεων ανέρχεται έως το ποσοστό του 15% με 20%, ενώ σε περιπτώσεις ακινήτων προς άμεση ρευστοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης παραμένουν ανθεκτικές μόνο στις νεόδμητες κατοικίες, λόγω του χαμηλού διαθέσιμου αποθέματος, εντούτοις το τελευταίο διάστημα καταγράφονται και για αυτές μειώσεις των αρχικών ζητούμενων τιμών πώλησης έως 15%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build