Την εξαγορά εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα εξετάζει αυτή την περίοδο η Lamda Development, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική της στην εγχώρια αγορά.
Σε αυτή την πιθανότητα αλλά και στην εξαγορά του 32% της Lamda Malls, εταιρείας όπου υπάγονται τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos από το fund της Varde, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Σημείωσε επίσης ότι ο όμιλος θα διατηρήσει έως και το 2023 την πλήρη συμμετοχή του στα δύο εμπορικά κέντρα (Golden Hall και Cosmos), τα οποία υπάγονται στην εν λόγω εταιρεία.
Την ίδια στιγμή εξετάζεται η αυτόνομη είσοδος της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου πιθανότατα θα μπορούσε να τεθεί ως ενδεχόμενο και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή σε αυτή την περίπτωση. Επί της ουσίας πρόκειται να δημιουργηθεί μία κοινή εταιρεία, στην οποία θα υπάγονται και τα πέντε malls που έχει στην ιδιοκτησία του ο όμιλος καθώς και όποιο ακόμα θα μπορούσε να προκύψει από μία πιθανή εξαγορά.

Δεν αποκλείεται η έκδοση νέου ομολόγου εφόσον κριθεί ως η βέλτιστη κίνηση
Ο επικεφαλής του ομίλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά το προσεχές χρονικό διάστημα να εκδώσει νέο ομόλογο η Lamda, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, υφίσταται υπερεπάρκεια κεφαλαίων. «Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση για το καλύτερο ενδεχόμενο. Εάν τα επιτόκια είναι ικανοποιητικά φέτος και το 2023 εκτιμήσουμε ότι θα εκτοξευθούν, θα προχωρήσουμε φέτος στην έκδοσή ομολόγου.

Ωστόσο και ο δανεισμός αποτελεί ένα ορατό ενδεχόμενο. Εάν έρθει για παράδειγμα μία ξένη τράπεζα και μας προσφέρει επιτόκιο 2,5%, θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο όλα αυτά είναι πολύ ρευστά». Σε επίπεδο κεφαλαίων η Lamda διατηρεί αυτή τη στιγμή 650 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου, 320 από την έκδοση του ομολόγου, ενώ έχει συμφωνήσει για τη χορήγηση δανεισμού ύψους 1,1 δισ. ευρώ από Eurobank και Πειραιώς. Ταυτόχρονα οι προπωλήσεις κατοικιών θα αποφέρουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον έως και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του Ελληνικού ο κύριος Αθανασίου σημείωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι κατεδαφίσεις στο χώρο της επένδυσης και επίκειται η υλοποίηση των έργων υποδομής, που αφορούν στην υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Μητροπολιτικού Πάρκου. Επίσης επίκεινται οι εργασίες εκσκαφής για την αφαίρεση υπόγειων αγωγών που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν για την τροφοδοσία των αεροσκαφών με καύσιμα.

Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση του ουρανοξύστη κατοικιών και σε ό,τι αφορά το κτίριο ΑΜΕΑ έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τα μελλοντικά έργα στην έκταση του Ελληνικού. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ακίνητα που εντάσσονται στην πρώτη φάση έργων της επένδυσης, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023. Nα σημειωθεί ότι πρόσφατα η Lamda εγκαινίασε το Τhe Ellinikon Experience Park στις εγκαταστάσεις του ενός από τα δύο διατηρητέα υπόστεγα της πολεμικής αεροπορίας που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Σε αυτό δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν το Ελληνικό πώς θα είναι πριν την ολοκλήρωσή του.

Ταχεία διενέργεια διαγωνισμών για να προλάβει τις ανατιμήσεις
Αναφορικά με το αυξημένο κόστος υλικών που προκύπτει λόγω των ανατιμήσεων και τις καθυστερήσεις που τυχόν παρουσιάζονται στις παραδόσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όμιλος προχωράει στην ταχεία διενέργεια διαγωνισμών, ούτως ώστε να κλείσει συμφωνίες με τους εργολάβους κατασκευών και να προλάβει τυχόν αυξήσεις. Επιπλέον, υφίσταται η προσδοκία ότι από το 2023 που θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων κτιρίων, η κατάσταση στην αγορά θα είναι σημαντικά βελτιωμένη. Σε κάθε περίπτωση το ρίσκο που απορρέει από μία ενδεχόμενη αύξηση του κόστους υλικών επιβαρύνει τον κατασκευαστή. Ωστόσο όπως επισήμανε ο κύριος Αθανασίου «επικρατεί η λογική και εάν τα κόστη ξεφύγουν ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να επιδιώξουμε να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση».

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build