Με προοπτική απόκτησης του συνόλου των μετοχών στο εκπτωτικό χωριό McArthur Glen κινείται αυτή την περίοδο ο όμιλος Lamda Development, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build και όχι του 50% όπως είχε διαρρεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η ευρύτερη στρατηγική του ομίλου Lamda βασίζεται στην απόκτηση αυτοτελών περιουσιακών στοιχείων και ότι δεν είναι στόχευσή του να εξετάζει τη συμμετοχή του σε ένα εμπορικό κέντρο, εάν δεν έχει την δυνατότητα να προβεί στον πλήρη έλεγχό του.

Η Lamda φέρεται αποφασισμένη να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της το εκπτωτικό κέντρο των Σπάτων, συμπληρώνοντας το χαρτοφυλάκιό της σε αυτόν τον τομέα και επιδιώκοντας να δημιουργήσει τη δική της παρακαταθήκη στον συγκεκριμένο τομέα, ποντάροντας στο ισχυρό όνομα που έχει στην αγορά, χωρίς να προσβλέπει σε στρατηγική συνεργασία με τη McArthur Glen.
Επομένως η επιδίωξη της Lamda δεν εντοπίζεται στην απόκτηση του 50% αλλά στην απόκτηση του 100% του ακινήτου που στεγάζεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen.

Σημειώνεται ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων είναι αυτή τη στιγμή η πολυεθνική McArthur Glen και η Bluehouse Capital, με ποσοστό 50-50. Σε ό,τι αφορά την αρχική επένδυση στο εμπορικό κέντρο ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το 2011. Επί του παρόντος η Bluehouse βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης από περιουσιακά στοιχεία που κατέχει και δεν αφορούν μόνο στην περίπτωση του McArthur Glen.

Προς πώληση και το 50% της Bluehouse στο εμπορικό κέντρο Fashion City Outlet
Όπως πληροφορείται το Build το εν λόγω private equity fund έχει θέσει προς πώληση και τη συμμετοχή του στο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο της Λάρισας, Fashion City Outlet, όπου και εκεί διατηρεί συνιδιοκτησία με ποσοστό 50-50 με την πορτογαλική Sonae Sierra. Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο εταιρείες επένδυσαν περί τα 9 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση βασικών χώρων και υποδομών του εν λόγω εμπορικού κέντρου, το οποίο επαναλειτούργησε το 2018, έχει έκταση 20.000 τ.μ. και 1.600 διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Η αναβίωση του εμπορικού κέντρου αποτέλεσε ουσιαστικά τη συνέχεια του προϋπάρχοντος Pantheon Plaza, το οποίο υπολειτουργούσε.

Θα θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2020 ο Γιάννης Δεληκανάκης, εκ των συνιδρυτών της Bluehouse Capital μαζί με τους Βίκτωρα Πιζάντε και Μπάμπη Πανδή αποχώρησε πλήρως από την εταιρεία επενδύσεων, ιδρύοντας τη Southrock Asset Management με έδρα την Αθήνα, έχοντας ως συνέταιρο τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, EOS, μέλος του Otto Group (δραστηριότητα στη λιανική, το e-commerce, τις ταχυμεταφορές). Είχε προηγηθεί η αποεπένδυση του επιχειρηματία το 2017 από τη McArthur Glen, όπου σήμερα εμφανίζεται ως βασικός μέτοχος η MGE Hellenic Investments με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία είναι και κάτοχος του 50% στο ακίνητο των Σπάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build